Hastalar Duymaya Başladı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz (KBB) Ana Bilim Dalı’nda bölgede bir ilke imza atarak, işitme kaybı olan hastaların kafatası kemiğine özel işitme implantı takıldı

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya, KBB uzman Doç Dr. Fatih Garca ve Uzman Odyolog ve firma Türkiye Müdürleri'nden Cabbar Çadırcı konu ile ilgili basın toplantısı düzenlediler. Bölgede ilk olarak yapılması hem kendileri hem de işitme kaybı olan vatandaşlar tarafından sevindirici olarak karşılandığını belirten Başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya, ponto ismi verilen cihazın kulak arkasında bulunan kemiğe implant takılmak suretiyle normal bir insanın sesleri duyduğu ölçüde duyabildiklerini ifade ederek, “Vatandaşlarımızın bütün sağlıkla ilgili yapılacak her şeyi burada yapmak temel hedefimizdi. Yine Ankara ve İstanbul'a taşınması gereken bir müdahalenin burada KBB Ana Bilim Dalı olarak yapmaya başladık. Bu özellikle iki taraflı ileri derecede işitme kaybı olan, normal işitme cihazlarından fayda görmeyen hastalar için uyguladığımız özel bir işitme cihazı sistemi. Kemiğe implante edilen, bağlanılan bir sistem ve hastalarımız bununla normal bir insana yakın işitmeye sahip oluyorlar. Özel bir cerrahi teknikle yapılıyor. Burada özellikle devletimizin tamamını ödemesiyle de hastalarımıza maddi bir destek de sağlamış oluyor. Bu hastalarımız normal duyarak hayatlarına devam edebiliyorlar. Türkiye'de yaklaşık 5 yıldır bu cihazlar uygulanıyor. Ancak bölgemizde ilk defa uygulanıyor. Hastaların belirli periyotlarla cihazın bakımını yapılması gerekiyor. Ama bu çok sık aralıklarla olmayacak. Bu cihazlar 5 yıl garantili. Firmalar bunu kullanım hatası olmadıkça ömür boyu bakımını üstleniyorlar” dedi.
Vatandaşlara bir müjde vermek istediğini söyleyen Başhekim Çankaya, ileride doğuştan duymayan hastalara biyonik kulak ameliyatı gerçekleştireceklerini belirterek, “Bundan sonra yakın bir zamanda başlayacağımız özellikle doğuştan işitme kaybı olan ve konuşamayan çocuklar için biyonik kulak dediğimiz özel bir ameliyat türü var. İnşallah bölgemizde de ilk defa bu ameliyatlara da başlayacağız. Bu ameliyatlar bazı büyük şehirlerde yapılıyor ancak bölgemizde bir ilk olacak. Ayrıca bu hastalar uzak illere bu ameliyatları yapmak için gitmelerine gerek kalmayacak. Bunların kontrolleri ve bakımları daha sık olarak yapılması gerekiyor. Bunların hepsini biz burada yapabileceğiz. Diğer bir projemiz de bölgede işitme kaybı olan hastaları, aileleri bilgilendirerek, bunların zamanında müdahale edip topluma normal bir birey olarak kazandırmanın çalışmasını yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
İşitme kaybı olan ve cihaz takıldıktan sonra normal bir insan gibi duymaya başlayan Reyhan Saygın isimli vatandaş duyma zorluğu çektiğinden okula devam etmediğini söyleyerek, “Daha yeni bir kaç saat önce duymaya başladım. Eskiden hiç duymuyordum çok utanıyordum. Arkadaşlarım bana seslendiğinde duymuyordum. Yanlarına gittiğimde de beni utandırıyorlardı. Ne diyeceğimi bilmiyordum, hemen kaçıyordum. Ama şimdi her yerde ses geliyor çok güzel duyuyorum. Sekizinci sınıfa kadar okudum. Öğretmenlerim bir soru sorduğunda yani söyleyemiyordum, cevabını veremiyordum duymadığım için de çok utanıyordum. Onlara da söyleyemiyordum. Bu sıkıntıdan dolayı okula da devam etmedin” şeklinde konuştu.
Saygın, okula tekrar devam etmek istediğini sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme