HDP Anayasa Mahkemesine Başvurdu
HDP Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Dokunulmazlıkları kaldırmak Türkiye demokrasisine hiçbir katkı yapmadığı gibi demokrasiyi darbeliyor dedi.
HDP milletvekilleri, dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru sonrasında HDP Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve Basın Sözcüsü Ayhan Bilgen basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Geçmiş dönemlerde de parti kapatılarak, dokunulmazlıkların kaldırıldığına dikkat çeken Tuğluk, “Bugün TBMM'de yasal bir düzenleme ile Anayasa'ya geçici bir madde eklenerek dokunulmazlıkların kaldırılması yönündeki karara karşı Anayasa Mahkemesi nezdinde bir hukuki denetimin yapılmasını ve iptal edilmesi içeriği ile başvurumuzu yaptık. Maalesef dönüp dolaşıp hep aynı noktaya geliyoruz. Ben parti kapatma ve dokunulmazlıkların kaldırılmasının canlı tanıklarından birisiyim. Geçmiş dönemlerde de parti kapatıldı, dokunulmazlıklar kaldırıldı. Bu uygulama Türkiye demokrasisine ne kazandırdı? Bu uygulama Kürt sorununun çözümüne ne etki yarattı? Bu açık bir şekilde gösteriyor ki parti kapatmalar, dokunulmazlıkları kaldırmak Türkiye demokrasisine hiçbir katkı yapmadığı gibi demokrasiyi darbeliyor. En önemlisi de halkın iradesinin Meclis zemininde yok sayılması gibi antidemokratik sorunlar yaratıyor. Türkiye'de yeniden bir tekrarı yaşıyor olmaktan üzgünüz” diye konuştu.
“Dokunulmazlıkların kaldırılması ile beraber HDP'ye oy veren milyonlarca insanın iradesinin dokunulmazlığı kaldırılmıştır” diyen Tuğluk, şunları kaydetti: “Bugün burada oluşumuz, HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını bu mantığın bir sonucu olarak görmek gerekiyor. HDP'ye oy veren milyonlarca insanın iradesinin dokunulmazlığı kaldırılmıştır. HDP etrafında bir araya gelen çoklu topluluğun siyaset dışına itilmesi gibi bir sonuç doğuruyor. İktidar HDP'yi terörize edecek bir süreç başlatacak. Bu süreç sonucunda da maalesef toplumsal ayrışmaya doğru bir sürecin önü açılacak. Bu saatten sonra kimse Türkiye'de demokratik parlamenter rejimin olduğunu iddia edemez. Artık her şey tek bir başkan etrafında şekilleniyor. Bizler bu tür tehditlere, bu tür hukuk dışı, Anayasa dışı, uluslararası evrensel ilkeler dışı zihniyeti kabul etmeyeceğiz. Buna karşı siyasi mücadeleyi yürüteceğiz. Bizim kültürümüzde biat etme diye bir şey yoktur. Bu tür demokrasi dışı uygulamalara karşı bizde demokratik mücadelemizi, demokratik direnişimizi her zeminde yürüteceğiz. Meclis zemininde kalmaya devam edeceğiz, bunu zorlayacağız. Siyaset yapmaya her koşulda devam edeceğiz.”
“EĞER 110 İMZAYI BULABİLİRSEK DİĞER BAŞVURUYU DA YAPACAĞIZ”
58 başvuru yaptıklarını belirten HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise, Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvurulara ilişkin şu bilgileri verdi: “Bugün yaptığımız başvuru Anayasa'nın 85. maddesi çerçevesindeki başvurudur. Bu anayasa değişikliği altında yapılan düzenlemenin hukuka karşı hile olduğunu iddia ediyoruz. Bununla ilgili gerekçeleri de dilekçelerimize yazdık. Bir hile yapılmıştır. Burada bir darbe planı olduğunu baştan beri söylüyoruz. HDP'yi Meclis dışına atma planı var. Hukuk alanındaki bütün imkanları kullanmaya devam edeceğiz. Bu yaptığımız ilk başvurudur. Eğer 110 imzayı bulabilirsek diğer başvuruyu da yapacağız. Bu başvurudan bir sonuç çıkıp çıkmayacağı konusunda ise biz mücadelemizi yapıyoruz. Anayasa Mahkemesi 15 gün içerisinde karar vermek zorunda.”
Basın mensuplarının “HDP'li vekilier Anayasa Mahkemesi'ne başvururken son 24 saatte en az 9 tane şehidimiz oldu. Vicdani bir boyut yaşadınız mı?” sorusuna ise Sancar, “Bu soruyu hemen reddediyoruz. Başvuru ile bu konu arasında bağlantı kurmak algı operasyonudur. Soruların kendisi ve bu yaklaşımın kendisi siyasal alanı terörize etmektir” şeklinde cevap verdi.