HDP: Yasağa Rağmen Nevruz’u Kutlayacağız

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanlığı ve Nevruz Tertip Komitesi Kocaeli Parkı Avzem Kahvaltı salonunda sivil Toplum Kuruluşları ve basın mensupları ile bir araya geldi. Düzenlenen toplantıya Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcilerinin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları da katıldı. HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, “Van'da her yıl yüzbinlerle büyük bir coşkuyla kutlanan Nevruz Bayramı'nın yasaklanmasını kabul etmiyoruz. Bu yasak kararına alternatif olarak yine 19 Mart Cumartesi günü İkinisan Kavşağında Nevruz Bayramını Kutlayacağız” dedi.

İlhan Siyahtaş

HDP-DBP öncülüğünde kutlanması planlanan ve Valilik tarafından yasaklanan Nevruz programı ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Demokratik Toplum Kongresi Eş Genel Başkanı Hatip Dicle'nin katılacağı Nevruz programı Valiliğin Yasağı'na rağmen İkinisan Kavşağında kutlanacak.

Düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Halkların Demokratik Partisi İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, “ Van'da 19 Mart Cumartesi saat 10.00-17.00 saatleri arasında yapmayı planladıkları Nevruz programı Van Valiliği kararıyla yasaklanmıştır. Valilik kararına rağmen Nevrozu kutlayacağız” dedi.

Nevruz Kutlamasına Demirtaş ve Dicle Katılacak

Dilekçinin ardından söz alan HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, “2016 Nevruz'u için günlerdir hazırlıklar yapıyorduk. Sayın Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş'ın ve DTK Eşbaşkanımız Hatip Dicle'nin katılımı ile 2016 Nevruz'unu Van Kalesi alanında on binler ve yüz binler ile kutlama çalışmaları yapıyorduk. Bugünde kentteki STK'larla geniş kapsamlı bir toplantıyla 2016 Nevruz'unu kamuoyu ile paylaşmak için bir araya geldik. Ne yazık ki Tüm Kürdistan'da ve Türkiye'de Nevruz programları yasaklandı. Ancak Van'da önceki akşam saatlerine kadar Nevruz için sözlü olarak izin verildiği ve bir problemin olmadığı partimizin ilgili organlarına Valilik tarafından bilgi verilmişti. Valilik Dün saat 21.00 itibariyle bize 19 Mart tarihinde Van'da Kale Parkında gerçekleşmesini planladığımız Nevruz programımıza yasak getirdi” şeklinde konuştu.

“Yasağa Rağmen Nevruz'u Kutlayacağız”

Valiliğin Yasak kararına tepki gösteren Yıldırım, “Ülke her geçen gün yasaklar ülkesi olmaya hızla devam ediyor. Her yıl milyonların büyük bir coşkuyla kutladığı Nevruz Bayramını geçmişte olduğu gibi bugün de yasaklamaya çalışanlar halkın bu coşkusunun ve barış, özgürlük talebinin önüne asla geçemeyecekler. Demokratik siyaset alanını gözaltı ve tutuklamalar ile fezlekeler hazırlayarak daraltmaya çalışanlar asla barışa hizmet etmemektedirler. Van'da her yıl yüzbinlerle büyük bir coşkuyla kutlanan Nevruz Bayramı'nın yasaklanmasını kabul etmiyoruz. Bu yasak kararına alternatif olarak yine 19 Mart Cumartesi günü yüzbinler HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle katılımı ile Saat 14:00 ‘da 2 Nisan kavşağında görkemli bir kutlama ile Nevruz'u yasağa rağmen kutlayacağız”. İfadelerini kullandı.

“Yasağı Doğru Bulmuyoruz”

Toplantıda Sivil Toplum Kuruluşları adına söz alan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise , “Barışçıl bir şekilde gerçekleşen Nevruz'un yasaklanmasını doğru bulmuyoruz. Vatandaşların Nevruz'u büyük bir coşku ile kutlamasının önüne geçilemez. Herkes Nevruz'u kutlamalı. Umuyoruz ki verilen karardan vazgeçilir ve herkes Nevruz Bayramını kutlar' şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme