Hepsi bizim değerlerimizdir

1683 senesinde Sadrâzam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasındaki İkinci Viyana Seferine ordu şeyhi olarak katılan, İstanbul'da boğazda kendi adıyla anılan Vanîköy'de bir câmi ve medrese yaptırdığı gibi, Bursa Kestel'de büyük bir câmi ve mektep yaptıran, Arâisü'l Kur'ân ve nefâisü'l furkân ve ferâdîsü'l cinân isimli tefsirinde Kuran ayetlerini yorumlayan aslen Van Hoşaplı olan Vani Mehmet Efendi'de…

16. Yüzyılda yaşayan Divanı Humayın Katipliği, Deftardarlık yapan, 1671 yılında döneminin ünlü şairlerinden Van'da vefat eden Vanlı Şani Efendi'de…

Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murad devirlerinde yaşayan ve ilmiye sınıfının pek çok kademesinde görev almış, İmam-ı Gazali'nin Kimyâ-i Seadet adlı eserini Farsçadan Türkçeye tercüme eden El Cevheri'nin 'El Şihah' adlı eserini mükemmel bir şekilde Vankulu lügati adıyla Türkçeye çeviren, ilk Türk matbaacısı İbrahim Müteferrika tarafından 1728'de bastırılan ilk eserin sahibi Vankulu Mehmet Efendi'de…

1590 - 1660 yılları arasında yaşayan Van Bahçesaraylı ünlü bir şair, masal ve destan yazarı Vanlı Faki Teyran'da (Feqiye Teyran)…

Ülkemiz aydınlarına türkü dinlemeyi sevdiren öğreten Vanlı Opera ve halk müziği sanatçısı büyük ozan Ruhi Su'da…

Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan, gazeteci, Büyük Romancı Vanlı Yaşar Kemal'de…

Gerçek aydın, bilge insan, bilim adamı, yazar, çevirmen gazeteci ve sayısız edebi eserleri olan Vanlı Prof. Dr. Akşit Göktürk'de…

Van Bahçesaray (Müküs) ilçemize bağlı Doğanyayla (Arvas) köyünden olan, soyadı kanunu çıktıktan sonra köylerinin adı soyadları olan gazeteci, edebiyatçı, şair Seyyit Ahmet Arvasi'de…

Şair Duri Efendi'de, Ressam Naile Akıncı'da…

17. Yüzyılda yaşayan şiirleri ve türküleri dilden dile dolaşan halk ozanı Ercişli Emrah'da bu toprağın değerleridir.

Edebiyatta, sanatta eserleri ile yaşayan Van'ın yetiştirdiği önemli isimlerin hepsi bizimdir, bizdendir.

Van'da bu isimleri tanıyan çok az sayıda Vanlı var. Zira bu değerlerimizin isimleri gerektiği gibi yaşatılmamaktadır.

Din, dil, ırk verdiği eser ayrımı yapılmadan memleketimize ait bütün değerlerimizi yaşatmak anmak, tanıtmak başta Van halkının sonrada Van Yüzüncü Yıl Üniverstesi'nin ve belediyelerin görevidir.

Van'ın tarihi ve turistik mekanlarının tanıtılması amacıyla TRT ile Vanlı sanatçılardan oluşan, 80 kişilik ekip tarafından 7 Van türküsünün seslendirildiği, 83 ayrı mekanda çekimi yapılan Van türkülerinin klibinin YYÜ'de düzenlenen gala gecesine gitmiştik.

Orada merhabalaştığımız YYÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Zeki Taştan, ' Ercişli Emrah'a büyük saygısızlık' manşet haberimizi okuduğunu, üzüldüğünü belirtti. Zeki Hoca'ya Van'ın yetiştirdiği alanlarına giren isimlere gerektiği şekilde değer verilerek sahip çıkılmadığını söyledim. YYÜ Edebiyat Fakültesi olarak bir salona Ercişli Emrah isminin verilmesini, Emrah adına panel, konferans şiir dinletisi gibi etkinliklerin yapılması önerisinde bulundum.

Zeki Taştan hoca, önerimize samimiyetle ilgi göstererek konuyu Rektör Prof. Dr. Peyami Battal ile görüşerek Edebiyat Fakültesi'nin konferans salonuna Ercişli Emrah isminin verileceğini ve geleneksel hale getirilmek kaydıyla akademik düzeyde etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi. Bizde teşekkür ettik.

Aradan bir süre geçti. Ses seda çıkmadı. Kendime dedim ki, 'O da diğerleri gibi verdiği sözü unuttu sanırım.'

Ama öyle olmadı.

Geçen hafta Zeki Hoca aradı,' Önerin üzerine Ercişli Emrah'ın ismini fakülte konferans salonuna verdik. İsmine yakışan şekilde her yıl aynı dönemde kültürel etkinlikler düzenleyeceğiz. Şubat ayının 24'ünde saat 19.00'da Edebiyat Fakültesi, I. Geleneksel Buluşma Gecesi'nde de teşekkür beratlarımız olacak. Temamız ise '2015 Vefa Yılı'... Ercişli Emrah adına da uygun görürsen Teşekkür Belgesi'ni size takdim etmeyi düşünüyoruz' dedi.

Ercişli Emrah'a memleketinin eğitim, bilim yuvasında sahip çıkılmasının erdemli bir davranış olduğunu, benim teşekkür beratını hak edecek bir şey yapmadığımı yalnızca Vanlılık ruhuyla görevimi yapmaya çalıştığımı vurgulayarak şahsında YYÜ ve Edebiyat Fakültesi'ni kutlayarak doğru bir iş yaptıklarını söyledim.

Önceki akşam düzenledikleri geceye katıldım.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ın elinden teşekkür beratını aldım. Manevi değeri olan berat onursal simgedir. Ercişli Emrah adına böyle bir ödül almak onur vericidir. Ödülü Van'ın yetiştirdiği değerlere sahip çıkan Vanlılar ve Van kültürüne gönül verenler adına aldım.

Ancak bu yetmez.

YYÜ'nün salonlarında, duvarlarında, dersliklerinde, çevre düzenlemesinde bu toprağın yani Van'ın yetiştirdiği Vani Mehmet Efendi' de, Van Kulu Mehmet Efendi'de, Ruhi Su'da diğer bütün isimlerde kısa biyografileriyle hatta temsili resimleriyle sergilenmelidir. Ayrıca değerlerimizin tamamı tespit edilerek YYÜ'de özelliklerine göre sürdürülebilir ciddi etkinlikler düzenlenmelidir.

Şehirleri değerli, farklı kılan kültür ve sanatta yetiştirdikleri isimler, verdikleri eserler ve bu alanda gösterdikleri ilgilerdir.

Van'a sahip çıkan, Van'ın değerlerini rol model olarak önemseyerek yaşatanları kutluyoruz, seviyoruz, destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz.

Çığrışır Bülbüller

Çığrışır bülbüller gelmiyor bağban

Hoyrat dost bağından gül aldı gitti

Türlü mihnet ile bir bağ bezettim

Yari ben besledim el aldı gitti

Yüz bin mihnet çektim bir daha gerek

Hayli ömür ister bir daha görek

Yari elden aldı o kara felek

Aktı gözüm yaşı sel oldu gitti

Nazlı yardan kem haberler geliyor

Dostlarım ağlıyor düşman gülüyor

Dediler ki sefil Emrah ölüyor

Kimi kazma kürek bel aldı gitti

Ercişli Emrah

Bakmadan Geçme