Her okula, her eve bir Van kedisi

'Hayvanları Seviyorum Van Kedisi Besliyorum' sloganıyla 'Her Eve Her Okula Bir Van Kedisi' projesi hayata geçirilmesi mümkündür.

Van'ımızın doğal değerleri arasında ilk sırada yer alan zenginliklerinden biri, farklı göz renklerine sahip evcil bir hayvan olan dünyaca ünlü, biz Vanlıların 'Pişik' olarak adlandırdığı Van kedisidir.

 

İpeksi beyaz tüyleri, tilkikuyruğu, aslan yürüyüşü, değişik gözleri, mükemmel avcılığı ve sevimli bir görünümü olan Van kedisi suda yüzmeyi ve suyla oynamayı seven tek kedi türüdür.

 

Van kedisi, Vanlılar için yalnızca evcil bir hayvan değildir. Vanlılar için yakın bir dost, aile bireyi, çocukların arkadaşı ve neşesi olarak kabul edilir. Van'da türkülere, manilere, hikyelere, festivallere, yarışmalara ve ticari ürünlere konu olan Van kedisi Van'ın vazgeçilemez önemli simgesi, sembolüdür.

 

Van kedisi eski Van evlerinin süsü ve tamamlayıcısıydı. Mutluluğun, samimiyetin, huzurun, neşe ve coşkunun evlerden sokaklara taşdığı ruhu, kimliği olan bahçeli, kerpiç Van evlerinde iki şey eksik olmazdı. Biri misafir, diğeri Van kedisiydi.

 

Hemen hemen her evde bir veya birkaç Van kedisi bulunurdu. Van kedileri hayatın içinde olan sevimli dostlardı. Mahalle ve sokak aralarından geçerken evlerin penceresinde, ağacın dalında, çardağın köşesindeki bir sedir üstünde mışıl mışıl uyuyan Van kedilerini görmek sıradan görüntülerdi.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme