İftardan sonra en az 10 bardak su için
Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanı Emel Arslan, vücutta su ve mineral kaybını önlemek için iftardan sonra en az 10 bardak su içilmesi gerektiğini belirtti.
Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanı Emel Arslan ramazan ayında su kontrolünün nasıl sağlanabileceği hakkında bilgi verdi. Arslan, Ramazan'ın bu sene yaz aylarının en sıcak ve uzun günlerine denk gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin aç kalma süresinin de bir hayli uzun olduğunu vurgulayarak 'Bu sıcak günlerde vücutta oluşabilecek sıvı ve mineral kaybı oldukça önem taşıyor. Ramazanda oruç tutayım derken sağlığınızdan olmamanız için alacağınız birkaç önlem ile ramazan ayını oldukça sağlıklı geçirebilirsiniz' diye konuştu.
'İFTARDAN SONRA EN AZ 10 BARDAK SU İÇİN'
Sıcak ve nem artışıyla birlikte vücut ısısının da artmakta ve aşırı terlemeye bağlı olarak vücutta su ve mineral kaybı olabileceğinin altını çizerek 'Dolayısıyla vücudun elektrolit dengesi bozulabilmektedir. Buna bağlı olarak bayılma hissi, bulantı ve baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Bu nedenle ramazan ayında oruçla birlikte kaybedilen sıvı miktarı mutlaka telafi edilmelidir. Bunun için oruç tutulmayan zaman içinde 2-2,5 litre (ortalama 10-12 bardak) su içilmelidir. Cacık, komposto gibi içecekler sıvı alımı için sağlık tercihler olabilmektedir. Buna ek olarak ayran da kaybedilen sıvı ve sodyum kaybı için ramazanda iyi bir içecek seçimidir. Yine sodyum ihtiyacı yemeklerle birlikte alınan normal tuz miktarı ile de karşılanmaktadır. Potasyum ihtiyacı ise muz, kavun, kayısı, kuru baklagiller, patates gibi besinlerle karşılanabilir' dedi.
'İFTARDA YEMEK YEMEYE BİRDEN YÜKLENMEYİN'
Arslan, Ramazan'da tüm gün ve uzun süren aç kalma halinin iftarda son bulmasıyla birlikte birçok kişinin birden yemeye yüklenebildiğini söyleyerek 'Bu durumun özellikle mideye verebileceği zararı engelleyebilmek için, iftar zamanı öncelikle oruç çorba ile açılmalı ve ana yemek için en az 10 dakika beklenilmelidir. İftardan en az 2 saat sonrasında tatlı tercih edilmelidir. Tatlı olarak ise şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü hafif tatlılar tercih edilmelidir. Ramazan ayı ile birlikte beslenme alışkanlıklarımız da tamamen değişebilmektedir. Kilo alımı, kilo kaybı, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, hazımsızlık, kabızlık, tansiyon ve şeker yükselmesi ve kalp krizi ramazan ayı boyunca sık karşılaştığımız sağlık sorunlarıdır. Ancak bu ay boyunca beslenmede dikkat edilebilecek bazı noktalarla ramazan ayını sağlıklı ve rahat bir şekilde geçirmek mümkün. Sahur ihmal edilmemelidir. Edildiği takdirde uzun süre aç kalma hali mide problemleri, kan şekeri düşmesi, halsizlik ve yorgunluk oluşturabilmektedir. Kola, şekerli ve asitli içeceklerden, kızartmalardan, karbonhidrat açısından zengin hamur tatlıları, şerbetli tatlılar, kurabiyeler, yağlı hamur işleri ve çok yağlı ana yemeklerden kaçınılmalıdır. Sağlıklı sıvı tüketimi için; en başta bol su, yeşil çay, rezene çayı, maden suyu ve az şekerli komposto ve hoşaflar tercih edilmelidir' şeklinde konuştu.
'İFTAR SONRASI MUTLAKA YÜRÜYÜŞ YAPIN'
Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanı Emel Arslan, oruç açıldıktan sonra tüm gün aç kalan karnın doymasıyla birlikte mide de şişkinlik oluşabildiğini dile getirerek bu şişkinliğin ve yenilen yemeğin hazmedilmesi için iftardan sonra en az bir yarım saat yürünmesinin sağlık açısından faydalı olabileceğini sözlerine ekledi.