İHD'den gazetemize ziyaret

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi yönetim kurulu üyeleri gazetemizi ziyaret etti.

Vansesi Gazetesi

Ziyarete İHD yönetim kurulu üyeleri Mehmet Mirza Yüce, Harun Altun, Ayşe Gür, Zelal Kıran, Pınar Kutevi ve Heval Derya katıldı.

Ziyarette konuşan İHD yönetim kurulu üyesi Mehmet Mirza Yüce, 'Biz İnsan Hakları Derneği Van Şubesi olarak, basının son zamanlarda karşılaştığı sorunlar ile ilgili tüm basın kuruluşlarını ziyaret edip onların durumlarını öğrenme, onların yanında olmak, anlarla birlikte neler yapılacağı konusunda fikirlerini dinlemek ve onlara yardımcı olmak konusunda ziyaret etme kararı aldık. Bu alanda diğer basın kuruluşlarını teker teker ziyaret ettik ve en son olarak ta Vansesi'ne geldik. insanların bazı haklarının gasp edildiği ayakaltına alındığı çiğnendiği bir coğrafyada yaşıyoruz maalesef son dönemlerde bölgemizde yaşanan insan hakları ihlalleri normalin çok üzerine çıkarak artık insan haklarından bahsetmek kaçınılmaz olmuştur. Bir ortamda bir yerde bir ortamda hak hukuk adalet yoksa insan haklarından bahsetmek biraz yanlış olur o yüzden biz insan hakları yöneticileri olarak bu ihlallerin olmaması için insanların daha rahat, daha özgür, daha eşitlikçi bir düzende yaşaması için mücadele veriyoruz' dedi.

Derneklerinin amacına da değinen Yüce, 'Derneğimizin amacıda budur bizim insanların ırk, cins, dil, din ayrımı yapmadan herkesin eşit olduğu ve eşit haklara sahip olduğu bir mantıkla bu hizmeti yürütüyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız hem Türkiye çapında hem dünya kamuoyunda ikbar gördü. İnsan hakları aktrisleri olarak cesur olma zorunluluğundayız. Yani insan haklarının ihlal edilmediği her şeyin düzgün gittiği bir ortamda zaten bu alanda çok fazla çalışmaya gerek kalmaz. Fakat insan haklarının gasp edildiği bir ortamda bu konuda çalışan insanların çok cesur, çok güneşli olmaları gerekiyor. Ve bizde bu hizmeti yaparken bu konuda basınla iş birliği halinde olmamız lazım. Basınla aramızda bir diyalogun olması lazım. Burada basınla beraber nerede bir ihlal varsa nerede bir eksiklik varsa oraya anında gidip yetişmek o konunun üzerine gitmek istiyoruz. Coğrafyamızdaki durumu anlatmaya gerek yoktur. Bizimde sizden ricamız şudur; eğer ki bir ihlal olduğu zaman bizimle irtibata geçtiğinizde bizde sizinle aynı konu üzerine gideriz. Sizler tabi ki bu toplumun aynasısınız nerde bir olay nerde bir haber varsa oraya yetişiyorsunuz. Bizde orya geldiğimiz zaman bir polis ya da yargıç görevi yapmayacağız sadece ihlalleri tespit ederiz. Bu tespit ettiğimiz ihlalleri rapor haline getiririz ilgili yerlere bildiririz . Bu amaçla basın kuruluşlarını ziyaret etme vardı. Fakat bölgemizde yaşanan olaylardan dolayı bir türlü gelemedik. Tabi buraya geldiğimizde de elimiz boş gelmedik insan haklarının bir levhasını sizlere getirdik iki dille yazdık Kürtçe ve Türkçe yazdık keşke başka dillerde de yazma olanağımız olsa klasik olarak bu bize yeter onura size takdim ediyorum Bizi kabul ettiğiniz için teşekkür ediyoruz' ifadelerini kullandı.

İHD heyeti daha sonra gazeteden ayrıldı.

Bakmadan Geçme