İHD: Mülteci ve Göçün Sebebi Savaştır

20 Haziran Dünya Mülteciler günü dolayısıyla İnsan Hakları Van Şubesi tarafından basın toplantısı düzenlendi. İnsan Hakları Derneği Van Şubesi Başkanı Murat Melet,” Mülteci ve Göçün tek nedeni savaşlardır. Savaşlar insanların göç etmesine neden olan en büyük etkendir. Biz insan hakları savunucuları olarak teminimiz şudur ki hiçbir insanının kendi yurdundan, kendi ülkesinden başka bir yere göç etmeme arzusudur.” dedi.

İnsan Hakları Derneği Mülteci Komisyonu Yöneticisi Kasım Kalkan ise, “Ortadoğu'daki bu savaş ortamı ve şiddet sarmalının bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini düşünüyor, sorunların müzakere ve barış yoluyla çözülmesini umut ediyoruz” dedi.

İlhan Siyahtaş

“Savaşları Durdurun, Göç Olmasın”

Dünya Mülteciler günü nedeniyle düzenlenen basın toplantısında son dönemlerde bölgede yaşanan zorunlu göçler ile ilgili bilgiler veren İnsan Hakları Derneği Van Şubesi Başkanı Murat Melet, “ Mülteci ve Göçün tek nedeni savaşlardır. Savaşlar insanların göç etmesine neden olan en büyük etkendir. Biz insan hakları savunucuları olarak teminimiz şudur ki; hiçbir insanının kendi yurdundan, kendi ülkesinden başka bir yere göç etmeme arzusudur. Burada göç etmemekten söz ederken şunu dile getirmek isterim, insanların göç etmemesi içinde insani tüm hak ve temel ihtiyaçlarında giderilmesi ve bu temelde tüm dünyayı kollektif bir yaşam biçimi esas alması gerektiği düşüncesi içerisindeyiz. Burada çağrı yapmak istiyoruz. Bugün savaşları başlatanlar, bugün insanları göç etmeye zorlayan devletlerin, kurumların, örgütlerin daha fazla mağduriyetlerin yaşanmaması için bu temelde kendilerini gözden geçirmelerini istiyoruz. Özellikle bölgemizde bir süredir sürdürülen savaş politikası halkı zorunlu göçe mecbur etmiştir. Bu göçleri Van halkı yakinen çok iyi bilmektedir. Çok yakın bir tarihte Yüksekova'da Van'a binlerce insanın göç ettiğine şahit olduk. Bu göçlerden dolayı kentin yaşadığı sorunları bizzat gördük. Bizler insan hakları savunucuları olarak bugün mevcut bulunan siyasal iktidara çağrımız şudur; bu ülkede daha çok göçün yaşanmaması için, daha çok ağır insan hakları ihlallerinin yaşanmaması için tüm tarafların biran önce ellerini tetikten çekmeleri gerekmektedir. İnsan onuruna, insan haklarına yakışır bir şekilde hareket etmeleri çağrısında bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

“Şiddet Sarmalı Barış Yoluyla Çözülsün”

İnsan Hakları Derneği Mülteci Komisyonu Yöneticisi Kasım Kalkan ise” Ortadoğu'da yaşanan savaş milyonlarca insanı göçe zorlamış ve mülteci durumuna düşürmüştür. Suriye ve Irak'ta başlayan iç savaş ve ardından IŞİD'in Suriye, Irak, Rojava ve Şengal'de yaşattığı vahşet sonrası milyonlarca insan evini, yurdunu terk etmiş ve çevre ülkelere sığınmıştır. Mültecilerin önemli bir kısmı da Türkiye'ye gelmiştir. Derneğimizin tespitlerine göre Türkiye'nin resmi rakamlar, Suriyeli 1 milyon 800 bin mülteci geldiği söylenmekte iken Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre bu rakam 2 milyon 600 bin'dir. Irak'tan da IŞİD vahşetinden canını kurtarabilmiş on binlerce Ezidi, Süryani, Asuri, Kürt, Arap ve Türkmen de Türkiye'ye gelmiştir. Türkiye'ye gelen mültecilerin 260 bin'i Hatay, Antep, Kilis, Adıyaman, Mardin gibi illerde bulunan 25 kampta kalırken, geri kalan mülteciler, Urfa, Antep, Hatay başta olmak üzere tüm illere yayılmıştır. Van'da da çok sayıda mülteci aile bulunmaktadır. Van'daki ailelerin bir kısmı belediye bünyesindeki Kobane taşımalık kentinde kalırken bir kısmı da kendi imkanlarıyla kiraladıkları yerlerde 2-3 aile bir arada yaşamaktadır. Van da mültecilerin kaldığı konteynır kente derneğimizde ziyaretler gerçekleştirmiştir. Derneğimizin verilerine göre, Afganistan, İran, Afrika başta olmak üzere diğer ülkelerden gelenlerin sayısı da 100 bin'i geçmiştir. Daha fazla insan hakları ihlallerinin yaşanmaması, mağduriyetlerin giderilmesi için Ortadoğu'daki bu savaş ortamı ve şiddet sarmalının bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtiyor, ülkemiz ve komşu ülkelerdeki sorunların müzakere ve barış yoluyla çözülmesini umut ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme