İkinci el araçlarla ilgili yeni düzenleme hayata geçiyor!
Yarından itibaren, ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından önerilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan pazarlanmasının kısıtlandığı yeni bir düzenleme hayata geçirilecek.
Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründeki stokçuluk, fahiş fiyat uygulamaları ve spekülatif fiyat artışlarıyla mücadele etmek amacıyla bir dizi önlem almaktadır. 6 Temmuz'da, ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde fiyatla ilan yoluyla pazarlanmasına kısıtlama getiren bir yönetmelik değişikliği yapıldı. Bu düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihine kadar geçerli olacak ve tüm gerçek ve tüzel kişilerin ilanlarını kapsayacaktır.
UYMAYANLARA 300 BİN LİRA PARA CEZASI
ytr.jpg
Yeni düzenlemeye göre, bu kısıtlamaya uymayan kişiler ilan platformları tarafından uyarılacak ve uyarılara rağmen kısıtlamaya aykırı ilan verenlerin bilgileri Bakanlığa iletilerek cezai işlem uygulanacak. Her bir düzenlemeye aykırı ilan 'ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti' olarak kabul edilecek ve ilan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası verilebilecek.
Bu nedenle, idari para cezalarından kaçınmak için yeni yayınlanacak veya yayında olan taşıt ilanlarında fiyatın tavsiye edilen güncel satış fiyatını aşmaması önem taşımaktadır.
Ayrıca, Bakanlık, 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasını 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatarak yetki belgesiz satışları engellemeye başlamıştır. Bu kapsamda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra 2023 yılı içinde yetki belgesiz en az 3 adet ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan gerçek ve tüzel kişilerin düzenlemelere uymaması durumunda noterlikler tarafından satışlar engellenmektedir.
Bakanlık, yetki belgesi olmadan 3'ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan bireysel ve kurumsal satıcıları da tespit ederek bu kişilerden savunma talep etmektedir. Bu kişilere gelecekte para cezaları uygulanabilecektir. Bakanlık, konuyla ilgili denetimlere devam ederek ülke genelinde yaygın bir şekilde denetimler yapmaktadır.
Bugüne kadar stokçuluk faaliyetlerine toplamda 75,2 milyon lira ceza kesildi. Pazarlama ve satış kısıtlamalarına aykırı hareket eden işletmelere 35 milyon 110 bin 527 lira idari para cezası uygulanırken, stokçuluk uygulamaları nedeniyle 2021 ve 2022'de 15 yetkili bayiye 8 milyon 292 bin 360 lira, mayıs ayında sıfır kilometre taşıtlara erişimi zorlaştıran 4 yetkili bayiye 17 milyon 834 bin 400 lira idari para cezası verildi.
Haziran ayında, müşterilerden taşıtın liste fiyatının üzerinde fiyat talep eden veya aksesuar satın almaya zorlayan 10 yetkili bayiye 49 milyon 44 bin 600 lira idari para cezası verildi. Bu yetkili bayilerden 4'ünün ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri de iptal edildi. Stokçuluk faaliyetlerine karşı yapılan denetimler sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından toplamda 75 milyon 171 bin 360 lira idari para cezası verildi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, göreve geldiği süreçte otomotiv sektörü temsilcileriyle görüşerek yeni önlemler alınması için adımlar attı. Bolat, ilan sitelerine 15 Temmuz'dan itibaren sıfır araç fiyatından daha yüksek ikinci el fiyatı koymamaları konusunda uyarıda bulunmuş ve piyasada istikrarı sağlamak için adım adım ilerleyeceklerini belirtti.
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, düzenlemeler ve denetimlerin ardından araç satış piyasasının rahatlamaya başladığını belirtti. Bu düzenlemelerle manipülasyonların azaldığını ve sıfır araç bulunabilirliğinin artmasıyla ikinci el fiyatlarının düşeceğini ifade etti.