İLÇEMİZİN SINIRLARI YENİDEN BELİRLENSİN, ADI ZEVE OLSUN

Van büyükşehir olduktan sonra yeni ilçelerin isim ve sınırlarının yanlış belirlendiğini belirten Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, 'Belediye olarak isim değişikliği ve sınırların yeniden çizilmesini birlikte savunuyoruz. Hem ismi değişerek Zeve olsun, hem de sınırları yeniden çizilsin' dedi. Zeve'ye sahip çıkacaklarını da kaydeden Başkan Akman, 'Geçmişini unutan geleceğini kuramaz. Tarihine, geçmişine saygısı olmayan bir insandan hayır beklemeyin' diye konuştu.

Burhan Ergin

Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman Tuşba ilçesinin adının Zeve yapılması önerisiyle ilgili gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu.

1915'te Van'da Ermeniler tarafından katledilen Zeve Şehitlerine tarih şuuruna sahip herkesin sahip çıkması gerektiğini belirten Başkan Akman, “Biz atalarımızla, şehitlerimizle, tarihimizle kendimizi onurlandırıyoruz. Geçmişini unutan geleceğini kuramaz. Tarihine, geçmişine saygısı olmayan bir insandan hayır beklemeyin. Başucumuzda Zeve Şehitliği var. Şehitlerimizin sahipsiz, ilgisiz kalması gerçekten içler acıdır. Ben şahsen bu duyarsızlıktan vicdanen rahatsız oluyorum. Belediye olarak Zeve şehitlerimize, tarihi mekânlarımıza sonuna kadar sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.

“İlimizde söz sahibi olan herkes suçludur”

Yeni ilçelerin isimleri ve sınırlarının belirlenmesinde yapılan yanlışlara dikkat çeken Başkan Akman, “Van Büyükşehir olduktan sonra ilçelerin sınırları ve isimleri belirlenirken, Vanlıların, STK'ların ve kanaat önderlerinin görüşü mutlaka alınmalıydı ama alınmadı. Merkezi yerler ve nüfusun yüzde 50'si İpekyolu'na dâhil edildi. Kırsal alanları Tuşba'ya bıraktılar. Geçmişte Urartular'ın başkenti olan Tuşba İpekyolu'nda isim ise Tuşba da kaldı. İlçemiz idari sınırlarında olan yerler kırsal kesimden oluştu. Şuan bizim herhangi bir çarşımız, gelişme alanımız yok. 25 kişilik komisyonun kimsenin görüşüne başvurmadan isim ve sınırları çizmesinin yanlış olduğunu bir Allah'ın kulu çıkıp da söylemedi. Burada sadece dönemin milletvekilleri suçlu değil. İlimizde o dönem isim ve sanırların belirlenmesi komisyonunda söz sahibi olan herkes suçludur. İsimleri ve sınırları kabul etmeyebilirdiler. Ama duyarlı, sorumlu davranmadılar. Sınırları milletvekilleri çizdi. Siyaseten yetkim olmadığı için bir şey diyemedim ama bunun yanlış olduğunu söyledim. Fakat ikna olmadılar. Siyasi olarak hareket ettiler. Tuşba'nın nüfusu 160 bin, İpekyolu'nun nüfusu 312 bindir. Böyle bir şey olabilir mi? Sınırlar doğru çizilmiş olsaydı ilçe merkezimiz İskele Caddesi olurdu. Aradan 6 yıl geçti. Daha yolun başındayız. Hem isim değişerek Zeve olsun, hem de sınırları yeniden çizilsin. Belediye olarak isim değişikliği ve sınırların yeniden çizilmesini birlikte savunuyoruz. Biz yapılan bu yanlışı her toplantıda dile getiriyoruz. Çünkü yanlış ömür boyu devam edemez. İskele Caddesi, Sıhke Caddesi, Akköprü Deresi ve İskele'nin tamamının Tuşba ilçesine devredilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Zeve Şehitlerini neden ziyaret etmiyoruz?”

Zeve şehitlerinin son derece önemli olduğunu söyleyen Başkan Akman, “1915'de 7 köy halkından 2 bin 500 Müslüman yaşlı, kadın, çocuk masum ahali Ermeniler tarafından topluca katledildi. Kadınlar, kızlar namus ve iffetlerini korumak için kendilerini Mermit Çayı'na bıraktıkları tarihi yerin adı Zeve'dir. Doğu'daki Çanakkale olarak tanımlanan Zeve Van'ın gerçeğidir, hepimizin Zeve'ye saygı duyması sahip çıkması gerekir. Zeve şehitleri son derece önemlidir. İlimizin en büyük değeri onlardır. Van'da 30 bin Müslüman o bölgede insanlarımız vahşice katledildi. Mollakasım'da Vay Vay Tarlası unutulmaz. İlimizde tüm kurum kuruluşların ve herkesin Zeve şehitlerine gereken saygı ve sahiplenmeyi göstermesi gerekiyor. Biz neden saygı duyarak Zeve Şehitliğini ziyaret etmiyoruz? Kendi şehitlerimize neden sahip çıkmıyoruz? Biz bu yanlışa birlikte son vereceğiz” dedi.

“Zeve şehitlerine sonuna kadar sahip çıkacağız”

Belediye olarak Zeve Şehitlerine proje ve etkinliklerle sahip çıkacaklarını kaydeden Akman, “Zeve Şehitliği ile ilgili önemli projemiz var. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin değerli hocalarıyla birlikte proje hazırlıyoruz. Yakın zamanda hayata geçireceğiz. Sayın Valimizin talimatıyla şehitlik anıtını şehitliğin bulunduğu deredeki yere taşıyacağız. Zeve Şehitliği projesinde oturma yerleri, mescit, lavabolar, sergi alanları, toplantı salonu,1915'i anlatan kabartmalar, yürüme yolları ve yeşil peyzaj yapacağız. Burada kültürel etkinlikler hayata geçireceğiz. Ermeniler binlerce kilometre uzaklıklardan Van'a gelerek Akdamar Kilisesi'ni ayin yaparak ziyaret ederken başucumuzdaki Zeve şehitlerimizin sahipsiz, ilgisiz kalması gerçekten içler acısıdır. Bu durumdan ben vicdanen rahatsız oluyorum. Belediye olarak Zeve şehitlerine sonuna kadar sahip çıkacağız” diye konuştu.

“Ben acılar yaşayan bir insanın torunuyum”

Atalarımız ve şehitlerimizle kendimizi onurlandırıyoruz diyen Başkan Akman, “Geçmişini unutan geleceğini kurmaz. Tarihine, geçmişine saygısı olmayan bir insandan hayır beklemeyin. Biz atalarımızla, şehitlerimizle kendimizi onurlandırıyoruz. Zeve Şehitleri bizim gerçeğimizdir ama biz sahip çıkmayınca sözde soykırım iftira ve yalanlarına karşı Ermenilerin yaptıkları isyan ve katliamları anlatamıyoruz. Orada katledilen insanlarımızın çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. Çaresiz kalan, gücü, kuvveti olmayan insanlar topluca katledildi. Bakın her yıl Sarıkamış şehitleri anılıyor. Benzer bir etkinliği biz de Van'da ülke çapında yapabiliriz “ dedi.

“Şehitlerimiz bizim başımızın tacıdır, onlar bizim şerefimizdir”

Büyük acılar yaşamış Vanlı bir ailenin ferdi olduğunu anlatan Başkan Akman,” 1915'te Van yıkımlar, Vanlılar büyük acılar yaşadı. Tüm Vanlılar gibi bizim ailemizde acılar ve muhacirlik yaşadı. Bizim ailemizden birçok insan Ermeni katliamlarında şehit düştü. Bizim ailemiz o dönem Van'da Çolpan köyünde oturuyordu. Aile mensuplarımız Çolpan köyünde katliamlardan canlarını kurtarmak için Gürpınar Şahmanis üzerinden Elazığ'a oradan Mersin'e göç ediyorlar. Dedem Elazığ da gurbet ellerde Allah'ın rahmetine gidiyor. Dedemin kardeşi de yolda giderken hayatını kaybediyor. Dedemin mezarı Elazığ Harput'ta ama Harput'un neresinde olduğunu maalesef bilmiyoruz. Bundan büyük acı olabilir mi? Zeve çevresindeki köylerin tamamı hep acı yaşamış, Ermeniler katliam yapmak için önce bizim köye gelmişler. Bizimkilerde geri döneceklerini düşünerek ne kadar ot, saman varsa hayvanlara veriyorlar. Babamın dedesi Arif Bey komutasında savaşarak Şahmanis üzerinden Elazığ'a gidiyor. 3 yıl sonra dönüyorlar. Geldikten sonra Van bir kez daha işgale uğruyor. Yine aynı güzergâhtan Bitlis'te Delikli Taş'a geldiklerinde Rusya'da Bolşevik ihtilali oluyor. Bolşevik ihtilali olunca Rus birlikleri geri çekiliyor. Ruslar geri dönerken Van'da isyan çıkaran, katliamlar gerçekleştiren Ermeniler de beraberlerinde Rusya'ya gidiyorlar. Bizim ailemiz Van'a geri dönüyor. 1915'te katliam sırasında, muhacirlik sırasında yollarda, gurbet ellerinde ölen bütün şehitlerimizi saygıyla rahmetle anıyorum. Ben bu acıları yaşayan bir ailenin ve insanın torunuyum. Bugünde acılar yaşadığımız toprakların belediye başkanı oldum. En büyük vefa, sorumluluk bizlere düşüyor. Biz de üzerimize düşen sorumluluğu eksiksiz yerine getireceğiz. Şehitlerimiz bizim başımızın tacıdır, onlar bizim şerefimizdir” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme