İlhan: 'Hayır' diyeceğiz

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Nisan ayında yapılacak referandumda 'hayır' diyeceklerini açıkladı.

Evren Doğruer

Belediyelere vekil atamalarından, belediyelere alınacak işçi alımlarına ve başkanlık sistemiyle ilgili birçok konuda önemli açıklamalar yapan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, referandumda Anayasa değişikliğine " "hayır" diyeceklerini söyledi.

Yeni anayasa çalışmalarını baştan sona aykırı bulduklarını, yeni anayasanın ne getirip, ne götürdüğünü halkın bilmediğini, şuan sadece bir şahıs üzerinden tartışma yapıldığını kaydeden SP İl Başkanı İlhan, DBP'li belediyelerin halka hizmet etmediğini belirterek, “Elbette gönül ister hiçbir belediyeye kayyum atanmasın fakat ne yazık ki bölgemizdeki birçok belediyeye kayyum atanması artık zaruri hale gelmişti. Çünkü insanlara hizmet için gelen paraların kimlere ne şekilde harcandığı, hangi kurumlara, hangi şahıslara aktarıldığı belli değildi. Bu da çok ciddi anlamda bölge üzerinde sıkıntılı bir durum oluşturdu. Belediyelere çok büyük paralar gelmesine rağmen hizmet yapılmadı” dedi.

“Referandumda ‘hayır' Diyeceğiz”

Başkanlık sisteminin ülkeye büyük sorunlar yaşatacağını ifade eden Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, “Yeni anayasa çalışmaları baştan sona anayasaya aykırıdır. Yeni anayasanın ne getirip, ne götürdüğünü halk bilmiyor. Şuan sadece bir şahıs üzerinden tartışma yapılmaktadır. Türkiye bir şahıs üzerinden tartışılacak kadar küçük bir ülke değildir. Dünya 5'ten, Türkiye 1'den büyüktür. O nedenle Türkiye'nin ihtiyacı olan bir başkanlık sisteminin getirilmesine taraftarız. Çoğulcu bir parlamenter sistem ve minimum düzeyde temsiliyetin en az oy alan yapının bile temsil edildiği bir parlamenter sistem, bunun yanında tamamen bağımsız bir yargı sistemi eğer ki ülkemize gelecekse, ülkemiz çift başlılıktan ağır işleyen bürokratik problemlerden kurtulacaksa elbette başkanlık sistemi desteklenebilir fakat bu haliyle bir kişinin meclisi fes etme yetkisi, bakanların bir kişi tarafından atanması, meclisin onayına sunulmaması, bunun yanında bakanlar hakkında herhangi bir gensoru hakkı olmamasından dolayı biz başkanlık sistemine karşıyız. Saadet Partisi olarak Nisan ayında yapılması öngörülen referandumda yeni anayasaya Ülkenin yararına olan bir başkanlık sistemi olsaydı tabi ki biz evet derdik. Şuan itibariyle bu gözükmüyor Biz ‘hayır' diyeceğiz. ” diye konuştu.

“Kayyum enerjisini hizmet için harcamalı”

Van'daki belediyelere atanan kayyumların enerjisini kentin sorunlarını çözmek için harcaması gerektiğini vurgulayan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, “Biz 2014 yılında belediye borcunun 785 milyon olduğunu söylemiştik. Tabi belediye o dönemde masa başında hazırlanmış bir görsel tabloyla açıklama yaptı fakat gerçekler gün geldi ortaya çıktı. Bugün belediyenin yapılandırılmamış olan borçlarını da üzerine eklediğimiz zaman 1 milyar'ın üzerinde borcu var. Saadet Partisi olarak her ne kadar belediyede meclis üyemiz olmasa da biz bu konunun takipçisiyiz. Şuan Van Büyükşehir Belediyesi'nin çok ciddi bir borcu var. Ümit ederiz ki kayyum olarak atananlar bu borçları düzenli bir şekilde öderler. Van'ın şuan çok ciddi sorunları var. Kayyum vakit kaybetmeden bu sorunları çözmek için enerjisini harcamalıdır. Toplum yararına olan işleri gerek ulaşımdaki sorunlarımız, gerek yaşam alanlarındaki sorunlarımızı, gerek yeşil alan sorunlarımızı, gerek imardaki sorunlarımızı çözmeye çalışırlar” ifadelerini kullandı.

“Memlekete hizmet eden insanlar işe alınmalı”

Kayyum atamalarından sonra işten çıkarılan işçilerin yerine Van'a hizmet eden insanların işe alınması gerektiğini anlatan İlhan, “Van'da kayyum atamalarından sonra bir kısım işçinin işten çıkarıldığını biliyoruz fakat yerlerine henüz yeni işçiler alınmadı. İnşallah işçi alımlarında Ak Parti İl Başkanlığında ve ilçe başkanlıklarında hazırlanan liste değil, kayyumun hazırlayacağı liste liyakat sahibi, hak hukuk esasına dayalı olmalıdır. İşe alınacak kişiler kesinlikle işin uzmanı olan, nitelikli, kaliteli, dürüst, ilkeli ve aklı başında insanlar olmalıdır. İşe alımlarda öncelik siyaset değil, bu memlekete hizmet edecek, mesaisini enerjisini oturduğu koltuğun hakkını verecek insanlar alınmalıdır. Bizim derdimiz budur” diye konuştu.

“Güçbirliği Van'ın sorunlarını çözemiyor”

Güçbirliği Platformunun birinci yılını doldurduğunu hatırlatan Özay İlhan, bugüne kadar Van'ın hiçbir sorununu çözemediğini belirterek, “Güçbirliği Platformu bizim nezdimizde körlerin ve sağıların birbirini ağırladığı bir toplantıdır. Van Büyükşehir Belediyesi'nin bundan sonra toplantımara katılması elbette kent için olumludur. Zaman kaybetmeden acilen bunların Van için bir şeyler yapmasını istiyoruz. Daha önce Hükümet tarafı Van'daki belediyenin toplantılara katılmadığını ve bu yüzden sorunların çözümü noktasında elverişsiz olduklarını ifade ediyorlardı ama bundan sonra bahanesiz bir şekilde kentin sorunlarına inşallah çare bulurlar” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme