İlk defa ev sahibi olmak isteyenlere müjde!

Merkez Bankası, gençlerin ev sahibi olmalarını desteklemek amacıyla ilk aşamada 300 milyon TL kaynak ayırdı.

Başbakan Ünal Üstel, geçtiğimiz Mayıs ayında duyurduğu 'İlk Evim Kredisi' ile ilgili şartları açıkladı. Artık gençler, yarından itibaren bu krediden faydalanabilmek için bankalara başvurabilecekler. Bu önemli adım, gençlerin hayallerini gerçekleştirmeleri ve kendi evlerine sahip olmaları için büyük bir fırsat sunuyor. Ayrıntılar haberimizde...

Başbakan Ünal Üstel, geçtiğimiz Mayıs ayında duyurduğu 'İlk Evim Kredisi' programıyla, hane geliri 85 bin TL'yi aşmayan ve ilk kez konut sahibi olacak gençlere destek olma planını açıklamıştı. Bu kapsamda, gençlere aylık yüzde 1 faizle 10 yıl vadeli ve 1 milyon 200 bin TL'ye kadar kredi imkanı sunulacak.

HANGİ BANKALAR KREDİ SAĞLIYOR?
fdg.jpg

Merkez Bankası, 'İlk Evim Kredisi'nden yararlanmak isteyen gençler için gerekli şartları ve başvuru yapabilecekleri bankaları duyurdu. Bu krediden faydalanmak isteyen gençler, aşağıda belirtilen bankalara başvurabilecekler:


Albank
Asbank
Bankmare
Creditwest Bank
İktisat Bank
Capital Bank
Kooperatif Merkez Bankası
Vakıflar Bankası
Türk Bankası
Limasol Türk Kooperatif Bankası
Üniversal Bank
Yakın Doğu Bankası
Novabank
Türkiye Ziraat Bankası
Türkiye İş Bankası
KİMLER KREDİ ALABİLİR?
Krediyi alabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır:

Başvuracak kişilerin KKTC sınırları içerisinde kendileri, eşi ve 18 yaş altı çocukları adına kayıtlı evi olmamalı ve son bir yıl içinde konut devretmemiş olmalıdır.

Hane geliri aylık net 85.000 TL'yi geçmemelidir.

Aynı hanede yaşayan kişilerden sadece biri konut kredisinden faydalanabilir.

Yıkılıp yeniden yapılacak konutlar için hane geliri şartı ve aktif sigorta veya emekli sandığı kaydı aranmayacaktır.

Kredinin para birimi Türk Lirası olmalıdır.

Her kişiye kullandırılabilecek kredi tutarı 1 milyon 20 bin TL'yi geçmemelidir.

Kredi, aylık eşit taksitli ve en fazla 120 ay vadeli olmalıdır.

Konut kredilerinde satın alınacak konutun değerinin azami yüzde 80'i, yıkılıp yeniden yapılacak olan konutlarda yapılacak konutun güncel birim maliyetleriyle belirlenen tutara kadar olmalıdır.

Kredi faiz oranı, kredinin kullandırıldığı tarihteki KKTC Merkez Bankası nezdindeki Türk Lirası cinsinden yasal karşılıklara uygulanan faiz oranına 6 puan ilave edilerek belirlenecektir ve kredi vadesi boyunca sabit kalacaktır (Mevcut oran: Aylık yüzde 1, yıllık yüzde 12).

Başvuruda bulunacak kişilerin sağlamaları gereken belgeler ise şunlardır:

Tapu ve Kadastro Dairesi'nden alınmış araştırma belgesi ile hanede yaşayan gerçek kişiler adına tapuda kayıtlı konut bulunmadığını ve son bir yıl içinde herhangi bir konutu elden çıkarmadığını gösteren belge.

Satın alınacak konuta ait koçan veya tapuya kaydedilmiş satış sözleşmesi.

Satın alınacak konut için gayrimenkul değerlendirme raporu.

Sosyal Sigortalar veya Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Emekli Sandıklarına aktif kayıtlı olduğu ve son 6 aylık süreyle prim yatırımı olduğunu gösteren belge aslı.

Aynı hanede ikamet eden kişileri gösterir muhtarlıktan alınan belge.

Hane gelir beyanı ve tevsik edici (doğrulayıcı) belgeler.

Beyanname ve taahhütname.

Satın alınacak olan konutlara yapılacak olan deprem riskini de içeren sigorta poliçesi.

Yeniden yapılacak olan konuta ait proje onayı.

Başbakanlık Deprem Denetim Komitesi'nden alınmış, konutun zorunlu olarak yıkılması gerektiğini gösteren rapor.

Yeniden yapılacak olan konutun, kredi kullandırım tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde tamamlanarak inşaatının bittiğine ilişkin belediyeden alınan belgeyi bankaya sunma taahhütnamesi.

Kredilerin belirlenen amacın dışında kullanılması durumunda finansman desteği sonlandırılacak ve sağlanan imkanlar gecikme cezasıyla tahsil edilecektir. Ayrıca, krediyle satın alınan konutun kredi borcu tam olarak kapanana kadar elden çıkarılmayacaktır. Belirlenen amaç dışında kullandırılan kredilere yönelik yasal karşılıklar hakkındaki mevzuat uyarınca cezai faiz uygulanacaktır.

Bakmadan Geçme