İLK NAMAZ

Fatih Perihan'dan Kıssadan Hisseler...

Sabah namazını ilk kılan kişi, Adem aleyhisselâmdır.

Adem aleyhisselâm cennetten yeryüzüne indirildiğinde; dünya karardı .Ve gece bastı. Adem aleyhisselâm, önünü göremez oldu . Büyük korkuya kapıldı. Ama sonra şafak doğduğunda sevindi ve gecenin karanlığından kurtulduğu ve bir daha gündüz kendisine geldigi için. Şükür niyetiyle hemen iki rekat namaz kıldı.

Öğle namazını ilk olarak kılan İbrahim aleyhisselâmdır.

İbrahim aleyhisselâm, oğlunun yerine fidye geldiğinde öğlen vaktiydi.Kalktı dört rekat şükür namazı kıldı.

İkindi namazını ilk kılan, Yunus aleyhisselâmdır.

Allahü Teâlâ hazretleri, Yunus aleyhisselâmı dört büyük zulmetten kurtardı; Zelzele, Gece, Su, Balığın karnındaki karanlıklardan kurtardığında ikindi vaktiydi dört rekat şükür namazı kıldı.

Akşam namazını ilk kılan Dâvûd aleyhisselâmdır.

Mevla , Davud aleyhisselâmın zellesini (Zelle,Peygamberlerin hata veya unutarak yaptıkları kusurları ifade eden bir terimdir) akşam vakti af buyurdu.Davud aleyhisselâm Allahü Teâlâ hazretlerine şükür için dört rekat namaz kıldı. Üçüncü rekatında yoruldu ve oturdu.Yani üçüncü rekatta selam verdi.Böylece akşam namazı üç rekat oldu.

Yatsı namazını ilk kılan Musa aleyhisselâmdır.

Musa aleyhisselâm medyene (Medyen halkı Tevrat'ta Midian'lılar adıyla anılan kavimdir) yola çıktığında. Mısır'ın yolunu şaşırdı. Hanımının üzüntüsüne kapıldı. Kardeşi Harun aleyhisselâm için üzüldü. Düşmanı Firavundan dolayı üzüldü. Evladından dolayı gam ve keder hti.Mevla bu gam ve kederlerden kurtardığı için. Musa aleyhisselâm yatsı vaktinde dört rekat namaz kıldı.

Vitir namazını ilk kılan Efendimiz sallallahu alleyhi ve sellemdir.Efendimiz sallallahu alleyhi ve sellem üçüncü rekata kalktığında cehennem ateşinin hiddetini gördü, ellerini bıraktı. Ve sonra tekbir aldı. Kunut duasını okudu.Allahü Teâlâ hazretlerinden cehennem ateşi ve ehlinden dolayı yardım istedi.Efendim sallallâhu aleyhi ve sellem bu halde , vitr namazını üç rekat olarak tamamladı.

(Ruhul beyan cilt 15/ S/İsra)

Bakmadan Geçme