İMO Genel Başkanı Ersan: İmar Sorunu Acilen Çözülmeli

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Nevzat Ersan belediyeleri uyardı Van’daki imar sorununun çözülmesi gerekiyor.

Tatvan Şubesi'nin açılışı sonrası Van'da basın toplantısı düzenleyen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Başkanı Nevzat Ersan: “ İmar planlarının revize edilmesi gerekmektedir. Bunu yeni belediyelerin seçiminden sonra gerçekleştirmesini bekledik ama maalesef bugüne kadar gerçekleşmedi. En kısa sürede gerçekleşmesini bekliyoruz. Aksi taktirde çözümü mümkün olmayan sorunları bu memlekete yaşatacağını düşünüyoruz” dedi.

İlhan Siyahtaş

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Başkanı Nevzat Ersan İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Belediyeleri ciddi şekilde uyaran Nevzat Ersan, Van'da çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayarak yerel yönetimlerin oy kaygısı, rant çıkarları için çarpık kentleşmenin önünü alamadığını belirtti.

“Yerel yöneticilerin iki dudağı arasında kentler oluşuyor”

Çarpık kentleşmenin sadece Van'a mahsus bir şey olmadığını belirten Nevzat Ersan ” Bizler inşaat mühendisi olarak çarpık kentleşmenin ülkeye ne kadar zarar verdiğini her fırsatta söyleriz. Ama maalesef yerel yöneticilerimiz seçimle geldiği için oy kaygısı nedeniyle bu çarpık kentleşmelere önlem alamamaktadır. Onun oy denen bir problemi vardır. Oy problemi artı rant problemi kentleri bugünkü sürece getirmiştir. Biz inşaat mühendisleri odası olarak mesleğimiz gereği, her hangi bir ranta dayalı, bir oya dayalı bir kaygılarımız olmadığı için çarpık kentleşmeye sürekli karşı olduğumuzu ve her fırsatta kentlerimizi, kent yöneticilerimizi eleştirdiğimizi biliyorsunuz. Kentler insan hayatının odağındaki en önemli fiziki yapılardır. Bunların değişimler ve oluşumları aynı kentte yaşayan insanların büyük oranda etkiler. Bizlerde kenti yönetenlerin yerel yöneticilerin ufkuyla kentler şekillenir. Medeni kent oluşmasında halkın dikkate alınmadığı veya sürece dâhil edilmemesi nedeniyle bizde yerel yöneticilerin iki dudağı arasında kentler oluşur. Kent yöneticilerin ufku ne kadar geniş ise ne kadar iyi ise kentler o anlamda gelişir. Çünkü bizde yerel yöneticilerin iki dudağı arasında söylediği sözler, kent halkının dâhil edilmemesi nedeniyle kentler o anlamda gelişir ve şekillenir. Bu tüm Türkiye'nin karın ağrısıdır. En büyük problemidir. Bu süreç içinde bizim böyle bir kaygımız olmadığı için bizler bunları ancak eleştirmekle, yapılanların yanlış olduğunu söylemekle yetiniriz” dedi.

“Kentsel dönüşüm, uygulamaları ile sınıfta kaldı”

Kentsel dönüşüm uygulamalarını eleştiren Ersan, “ 99 Marmara depreminden sonra siyasi iktidar ülkede kentlerin yapıları ile ilgili iki önemli karar aldı. Biri 4 bin 708 sayılı yapı denetim yasasıydı. Bir diğeri ise en son çıkarılan 6 bin 306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi. Yani deprem bunlara bu iki kaygıyı öne çıkarıp daha deprem güvenlikli yapıların olması için gerek yapı denetiminin gerek kentsel dönüşümün yapılması gerektiği fikrini ortaya çıkarmak için bu iki kanunu çıkardılar. Birinci kanun bugün maalesef işlevini kaybetmiştir. Yapılar yapı denetim kanunu niteliğinde denetlenmesi mümkün görülmemektedir. Bu konunun mutlaka revize edilmesi yeniden yapılanması gerekir. Çünkü depreme karşı önemli olan yapıların yapılırken denetimin sağlanmasıdır. Bir diğer hususta kentsel dönüşüm. Bu kanunun da iyi niyetle çıkarıldığını düşünüyorum. Ama maalesef kentsel dönüşümün bugün geldiği süreçte ranta dayalı kentsel dönüşüm uygulamaları ile bu kanunda sınıfta kaldı. Depreme yönelik çıkarılan bu iki kanunun bu gün çok ciddi problemlerinin olduğunu düşünüyoruz. Bundan dolayı önümüzde ki depremlerde insanlarımızın mağdur olmaması, konutlarımızın deprem nitelikli, sağlıklı yapılması için yeni bir yapı denetim kanunu çıkarılarak yapılarımızın denetiminin sağlanması, mühendislik eğitiminin alınmış olması gerekir” diye konuştu.

“Van'daki imar sorunun çözülmesi gerekiyor”

Van depremleri ve sonrasına değinen İMO Genel Başkanı Nevzat Ersan “23 Ekim tarihinde Van'da önemli bir deprem yaşadık. İnşaat mühendisleri odası olarak Van'daki depremden 3 gün sonra bizler buradaydık ve Van'da yaşanılanları burada yaşadık. Aynı şekilde ikinci depremde de yine 3 gün sonra buradaydık ve sizlerin dertleriniz bir nebze çözüm üretebilmek adına yine buradaydık. Bizler bunu yaparken binalarımızın kimliğini ortaya çıkarmak adına, hasarlı binalarımızı tespit etmek ve hasarlı olmayan binalarımızda da insanlarımızın ikamet edebilme şanslarının olduğunu belirtmek üzere, bizler üyelerimiz ile birlikte 2 ay boyunca üyelerimiz ile birlikte burada sizlere hizmet verdik. Hasar tespit çalışmalarında ilk etapta Valiliğin arzu etmemesine rağmen, bizleri istememesine rağmen daha sonraki süreçte Valiliğin hasar tespitinde çözüm üretememesi nedeniyle bizden tekrar yardım talebinde bulunmasından sonra bizler üyelerimiz ile birlikte burada 2 ay sizlere hasar tespiti çalışmalarında bulunduk. Daha sonra ki gelişlerimizde de halkımızın buradaki mağduriyetlerini burada bire bir gördük, yaşadık ve yerinde tespitleri yaptık. Bugün gelinen noktada Van depreminden sonra çok önemli bir adımın atıldığını söylemek maalesef mümkün değil. İmar planı sorunun çözülmemesi nedeniyle Van'da inşaat sektörünün çok iyi bir konumda olmadığını sizlerde, bizlerde çok iyi görüyoruz. Bundan dolayı da inşaat sektörü Van'da sıkıntılı bu yüzden bir an önce Van'daki imar sorunun çözülmesi gerekiyor. Aksi taktirde insanlar, esnaf mağdur olacaktır. Bunun yeni belediyelerin seçiminden sonra gerçekleştirmesini bekledik. Maalesef bugüne kadar gerçekleşmedi ama en kısa sürede gerçekleşeceğine inanıyoruz. Aksi taktirde çözümü mümkün olmayan sorunları yaşatacağını düşünüyoruz. Bu nedenle de yerel yönetimlerin buna duyarlı olmalarını istiyoruz. Bu imar planlarının revize edilmesi gerekmektedir” ifadelerinde bulundu.

“Kamu yararına olan projeleri destekliyoruz”

Hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmadık. Biz doğru yapana doğru, yanlış yapanı eleştirmekle bu mesleğin bize yüklediği en önemli görevdir diyen Ersan konuşmasının sonunda şunları söyledi: “Kamu yararı olan projeleri desteklerken, kamu yararı olmayan projeleri de eleştirirken yerel yöneticilerin ve siyasi iktidarın bazen çok hoş karşılamadığını veya bize şaşı baktığını biliyoruz. Ama biz mesleğimizin bize yüklediği sorumluluk nedeniyle kamu yararı olmayan projeleri destekleme şansımızın olmadığını, kamu yararına olan projeleri desteklediğimizi sizlere açıklamak istiyoruz. Bu nedenden dolayı siyasi iktidarla, yerel yöneticilerle eleştirilerimizi yapmak durumda kalıyoruz. Bu bizim mesleğimizin bize yüklediği bir görevdir. Biz 60 yıldır bunu yaptık. Hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmadık. Biz doğru yapana doğru, yanlış yapanı eleştirmekle bu mesleğin bize yüklediği en önemli görevdir” dedi.

Bakmadan Geçme