İmren sigaranın zararlarına değindi

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigaranın zararlarına değindi. İmren, her yıl dünyada yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin sigaranın sebep olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi.

“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” vesilesiyle düzenlenen etkinliklerin amacını anlatan İmren; sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki farkındalıklarını artırmak, insanların sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişiklikleri sağlamak olduğunu belirtti.

Sigara içildiği anda vücudun oldukça olumsuz yönde etkilenmeye başladığını söyleyen İmren, “Nabız sayısı yükselir, kişi daha hızlı nefes alıp vermeye başlar, kan dolaşımı yavaşlar. Sigara, içinde yaklaşık 3700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir. Bu maddelerin en zararları karbon monoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır. Bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışır. Bunun sonucunda zaman içinde birtakım akciğer ve diğer organlarla ilgili rahatsızlıkları başlar. Sigara kullanan kişiler daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kalırlar. Ayrıca her yıl dünyada yaklaşık 2 milyon 500 bin kişi sigaranın sebep olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybetmektedir. Sigaranın sebep olduğu en önemli ölüm sebebi akciğer kanseridir, bunu kalp hastalıkları ve diğer kanser türleri takip etmektedir. Tüm bu olumsuz etkilerine rağmen sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendi kendini onarmaya başlar. Ancak on yıl içinde vücut hiç sigara içmemiş bir insanın vücudu haline gelebilmektedir. Sigara içilen bir ortamda bulunmak ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı olarak ifade edilir. Pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir ortamda bulunmakta, aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıklara hemen aynı oranlarda yol açabilmektedir. 9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de çok ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda en yakın sağlık kurum ve kuruluşlarımıza müracaat edilerek veya Bakanlığımızın “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı” aranarak destek istenmelidir. Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi Tütün Kontrol Birimi olarak sigara ile mücadele çalışmalarımız kararlı bir şekilde devam etmektedir. Toplumumuzun ve yarının teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi sigaranın zararlarından korumak amacıyla, tablet bilgisayarlı ve kolluk kuvvetleri desteği bulunan ekiplerle il merkezi ve ilçelerde sigara ile ilgili denetimler etkin bir şekilde sürdürülmektedir. Halkımız bu konuda bilinçlensin diye eğitim çalışmalarımız ve çocuklar gençler için de eğitimlerle “Hayır Deme Becerisi “ kazanma etkinliklerimiz bugün olduğu gibi yıl içinde de devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme