İpekyolu Belediyesi Geri Dönüşüm Semineri Düzenledi
İpekyolu Belediyesi ambalaj atıklarının geri dönüşümü üzerine eğitim semineri düzenledi. Seminerde açılış konuşması yapan Bidav, geri dönüşümü çok önemsediklerini ilçemiz için ve Kürdistan coğrafyası için bu faaliyetin kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.
Vansesi Gazetesi
İpekyolu Belediyesi tarafından 'Geri dönüşüm Var-oluşumdur' bilinciyle VANTSO Tuşba toplantı salonunda eğitim semineri düzenledi. Eğitim seminerine HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, DBP'li ve HDP'li yöneticiler, İpekyolu Belediye Eş Başkanları Aygül Bidav ve Veysel Keser, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, okul müdürleri ve çok sayıda çevreci katıldı. Açılış konuşmasını yapan İpekyolu Belediye Eş Başkanı Aygül Bidav, yaptığı Kürtçe konuşmasında öncelikle oto asimilasyona değinerek, ana dilimize sahip çıkmamız gerektiğini dile getirdi. Bidav, basından ve birebir mahallerde yapılan çalışmalarda gördüğü gibi halka hizmet etmeye aralıksız devam edeceklerini dile getirdi. Bidav, geri dönüşümü çok önemsediklerini ilçemiz için ve Kürdistan coğrafyası için kaçınılmaz bir faaliyet olduğunun altını çizdi. Bidav, 'Bu bilinçle göreve başlar başlamaz ilk işimiz VEGER'le görüşmeler yaparak, ambalaj atıklarının düzenli geri dönüşüm çalışmasını başlattık. Burada toplanmamızın sebebi öncelikle geri dönüşüm bilincini yaymaktır. Düzenleyeceğimiz eğitim seminerleriyle birlikte peyderpey mahalleler, okullar ve her sokağa kadar bu eğitimi götüreceğiz. Geçtiğimiz günlerde ambalaj atıklarının düzenli toplanması için okullara iç mekan kutuları dağıttık. Amacımız sadece belediyenin rutin çalışmaları dışında toplumsal bir bilinç oluşturmaktır. Bu bilinçle el ele vererek kentimizi daha güzel ve yaşanılır bir memleket yapalım. 'diye konuştu.
Toplum doğa ilişkisi koparılamaz
Bidav'ın ardından kürsüye çıkan İpekyolu Belediye Eş Başkanı Veysel Keser, her geçen gün ekolojik dengenin bozulduğuna ve doğanın tahrip edilmesinin en büyük nedenin insanların düşünce sistemiğinden kaynaklandığını dile getirerek sözlerine devam etti. Keser, 'Neredeyse tüm ideolojik görüşler doğa insan için vardır görüşündeler. Böylece insanlar her şeye tahakküm kurmaya talan etmeye başlıyor. Tabi buna kapitalizmin kâr hırsı ve sistemin doruk noktası dediğimiz entüisyonizm mantığı da eklenince doğanın tahribi kaçınılmaz oluyor. Her şeyden önce toplumu bu hegemonik zihniyetten kurtarmak gerekir, dünya üzerinde bulunan bütün canlılar insan dahil her şey bir biri ile sıkı sıkıya bağlıdır. Yani toplum dağa ilişkisi koparılamayacak kadar önemlidir.Bu bilinçle hareket edildiği oranda çevre kirliliği ile hiç bir sorun yaşanmaz.Bu bilicide yaymak ve öğretmek bizlerin sorumluluğudur. ' diye konuştu. Eş başkanların konuşmasının ardından seminer eğitimine geçildi.
İnsan doğanın bir parçasıdır
İpekyolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Sidar Fırat Yanık, 'ekolojik toplum ve günümüz toplumlarının doğa çelişkisi' konulu konuşma yaptı. Yanık, 'Doğa insan için var değildir. aksine, insan, doğanın özgün bir parçasıdır ve doğa, sadece insanların yaşayabilmesi ve korunması için vardır. doğadaki çok çeşitli canlılığın önemini yadsıyan bir bakış açısı her türlü tahribatın habercisidir.' şeklinde konuştu. Tüketici ve Çevre Koruma Vakfı (TÜKÇEV) adına Çevre Mühendisi Kadir Gökhan ÇELİK ambalaj atıkları geri dönüşümün önemi ve Türkiye genelinde geri dönüşüm çalışmaları aşamalarını slaytla görsel bir sunum yaptı.
Çelik'in ardından İpekyolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Mühendisi Şeref Sayın, belediye bünyesinde yürütülen ambalaj atıkları geri dönüşüm çalışmasının sunumunu yaptı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi adına sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Fatih Erkuş ise Katı atıklardan oluşan metan gazının enerjiye dönüşümünün etkileri hakkında bilgilendirme yaptı. Son olarak Geri Dönüşüm Tesisi (VEGER) Müdürü Lokman Ergün, Van'da bu hizmeti vermekten büyük bir mutluluk duyduklarını ancak, geri dönüşüm konusunda yeteli duyarlılığın gelişmediği için zahmetli bir iş olduğunu da sözlerine ekledi. Yapılan sunum ve değerlendirmelerin ardından eğitim semineri son buldu.