Irak'ın bölünmesinin nasıl karşılanacağı araştırılıyor

ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın Bağdat elçiliğinde Irak'ın toprak bütünlüğüne ilişkin yaptığı ‘suni devletler' açıklaması yankı uyandırdı. New York Times, ABD'nin Irak'taki toprak bütünlüğü politikasının değişmediğini ancak Bağdat'taki BM görevlilerinin uluslararası toplumun Irak'ın bölünmesini nasıl karşılayacağına dair çalışma yürüttüğünü yazdı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, önceki gün Irak'a sürpriz bir ziyarette bulundu. Biden,Bağdat'ta Irak Başbakanı Haydar el İbadi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) merkeziErbil'de IKYB Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi. Biden, Irak'tan sonra Vatikan'a uçtu ve dün Papa Francis'in de konuşma yaptığı kanser üzerine bir konferansa katıldı.

Bağdat'tayken ABD Büyükelçiliği'ne de ziyarette bulunan Biden, buradaki askerlere ve diplomatlara yaptığı konuşmada Irak'ın birliği konusunda tartışma yaratacak açıklamalar yaptı. ABD Başkan Yardımcısı, 'Bugün barışı sağlamaya çalıştığımız tüm yerleri düşünün. Sizi gönderdiğimiz tüm yerleri. Bunlar tarihte suni sınırlar çizdiğimiz, birbirinden tamamen ayrı etnik, dini, kültürel gruplardan suni devletler yarattığımız, ‘Bunu alın. Birlikte yaşayın' dediğimiz yerler' dedi.

10 YIL ÖNCE SAVUNMUŞTU AMA…

Biden'ın gezisi çerçevesinde New York Times gazetesi, 'Irak, kargaşaya saplanmışken bazıları ülkenin bölünmesi çağrısı yapıyor' başlıklı bir haber yayınlayarak bu yöndeki görüşlere yer verdi. NYT, Biden'ın 2006'da Irak'ın Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında ayrılmasını savunduğunu hatırlattı. Biden, bu önerisini NYT'da çıkan makalesinde Gündeme getirmişti. Ancak Biden, başkan yardımcılığı görevi boyunca ABD'nin Irak'ın bütünlüğünden yana olan resmi politikasını izledi. NYT, Biden'ın önceki gün ABD elçiliğindeki konuşmasının ise eski önerisini akıllara getirdiğini yazdı. Gazete, Bağdat'taki BM görevlilerinin de ‘uluslararası toplumun Irak'ın bölünmesini nasıl idare edeceğini sessizce çalışmaya başladığını' da iddia etti.

BÜYÜKELÇİ ÇEVİKÖZ: Suriye'Yİ DE PARÇALAR

Hürriyet'ten Uğur Ergan ve İpek Yezdani'nin haberine göre, Türkiye'nin eski Bağdat Büyükelçisi Ünal Çeviköz ise Irak'ın bölünmesinin Türkiye açısından son derece tedirgin edici gelişmelere yol açacağını belirtti. Çeviköz, 'Kim böyle bir mühendislik yapıyorsa bu Türkiye açısından çok tehlikelidir' dedi.

Çeviköz, Irak'ın Kürt, Şii ve Sünni olarak üçe bölünmesi durumda bunun Irak'la sınırlı kalmayacağını, Suriye'ye de sıçrayacağını belirterek şunları söyledi: 'Irak'ta bir Sünni devleti kurulursa bunun Suriye'yle örtüşen kısımları olur, Suriye'nin sınırlarını da etkiler ayrıca Irak içinde Sünni ve Şii devleti gibi bir ayrım olursa o zaman kuzeydeki Kürt yönetiminin bağımsızlığını tutmak çok zor olur. Irak'ın parçalanması Suriye'nin parçalanmasına da gidişi başlatır.'

ANKARA: IRAK'IN BÖLÜNMESİ POLİTİKAMIZ YOK

Türk yetkililer, kaynayan kazan durumundaki Ortadoğu'nun ateşini körükleyecek girişimlerden uzak durulması gerektiğini söylediler. Uzun bir süreden beri merkezi Bağdat yönetimi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki görüş ayrılıklarının bilindiğini, sorunların çözümü için iki tarafa da Irak'ın toprak bütünlüğü anlayışından vazgeçilmeyerek çaba göstermeleri için telkinde bulunulduğunu ifade eden Türk yetkililer, 'Ankara'nın gündeminde Irak'ın bölünmesi gibi bir gündem ve seçenek yok' dediler.

Bakmadan Geçme