İRANLI ŞAİR PERVİN İTİSAMİ VAN'DA ANLATILDI

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından düzenlenen kültürel etkinlikte, İran İslami Azad Üniversitesi Öğretim Üyesi Şehrbanu Sahabi, İranlı kadın Şair Pervin İtisami'yi Vanlı edebiyatçılar ve şairlere anlattı.

DAKA bünyesinde kurulan DAKA İran Masası, Türkiye ve İran arasında ekonomik ve kültürel ilişkileri geliştirmek amacıyla etkinlik düzenlemeye devam ediyor. İş dünyasına yönelik hazırlanan ve iki ülkeyi birbirine tanıtan çalışmaların yanı sıra kültürel ilişkilerin gelişmesine yönelik kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında İranlı sinema yönetmenleri, sinema oyuncuları, yazarlar ve akademisyenler Van'a davet edilerek, kültür çevreleriyle bir araya getiriliyor. Bu çerçevede İslami Azad Üniversitesi Öğretim Üyesi Şehrbanu Sahabi, İranlı Şair Pervin İtisami'yi Van'ın edebiyat çevrelerine anlatarak şiirlerinden örnekler sundu. Elite World Van Hotelde düzenlenen etkinlikte konuşan DAKA İran Masası Koordinatörü Oğuz Tuncay Görür, iki ülkenin özellikle sınır bölgeleri arasında tanışma, işbirliği ve tecrübe paylaşımı için çalışmalar yapıldığını ifade ederek, ekonomik ilişkiler dışında kültürel tanışma ve iletişim için bu etkinlikleri düzenlediklerini ve bundan sonrada bu etkinlikleri düzenleme devam edeceklerini belirtti.

Etkinliğe Vanlı şairler ve şiir severler katıldı.

İranlı kadın Şair Pervin İtisami kimdir?

Asıl adı Rahşan'da olan Pervin İtisami, 1906 yılında Tebriz'de doğdu. Çocukken ailesiyle birlikte Tahran'a yerleşti. Ünlü bir şahıs olan babası, onun hayatında çok önemli bir rol aldı. Kızının şiire kabiliyeti olduğunun farkına varınca onu bu yönde eğitmeği ihmal etmedi.

İtisamu'l-Mulk lakabıyla tanınan babası Yusuf İtisami, dönemin bilim adamları ve yazarlarındandır. Tebriz'de ilk matbaayı kurmuş ve bir süre milletvekilliği yaptı. Ayrıca "Bahar" adlı bir derginin sahibi olan Yusuf Bey, Pervin'in ilk şiirini bu dergide yayınladı.

Çocukluğundan beri ailesi gibi okumayı seven Pervin, 15 yaşında iken Firdevsi, Nizami, Mevlana, Nasır Hüsrev, Menuçehri ve Ferruhi gibi ünlü şairleri çok iyi bilir ve babasının yardımıyla şiir kurallarını öğrenmeğe çalışırdı.

Her geçen gün şiir dünyasında yeni şeyler öğrenen Pervin henüz 12 yaşında iken "Ey Küçük Kuş" adlı şiirini yazdı.
12 yaşında küçük elleriyle, büyük şairlerin kocaman divan kitaplarını sayfa sayfa okuyup ezberlemeğe çalışan küçük bir çocuk olan Pervin "Goher ve Seng" (cevher ve taş) şiirini de 12 yaşındayken yazdı.

1924 yılında mezuniyet töreninde konuşma yapan Pervin, İran'da kadın haklarıyla ilgili çok önemli şeyler söyledi. Onun bu konuşması İran'ın çağdaş tarihinde çok önemli bir yer edindi. "Kadın ve Tarih" adlı bu konuşmasının bir bölümünde şöyle der: "Doğunun köhne yarasının ilacı, eğitim ve öğretimdir; kadını ve erkeği bir eğitim ve öğretim. İranlı zaaflardan kaçınmalı ve hızlı bir şekilde bu hastalıktan kurtulmalıdır."

Pervin evlenmeden önce, babasının tavsiyesiyle şiir divanını yayınlamadı. Ancak mutsuz ve kısa bir evlilik yaşadıktan sonra, 30 yaşından önceki yıllarda söylediği şiirlerini yayınladı. Bu kitapta 150 kaside, dörtlük, gazel ve mesnevi yer aldı.
Pervin, o dönemin yöneticileri tarafından edebiyat madalyası almaya layık görüldü, ancak hükümetin icraatını protesto ettiği için madalyayı almadı ve hatta Şah Rıza Pehlevi tarafından sarayda, şehzadelere özel ders vermek için davet edildi fakat bunu da kabul etmedi. Dönemin yönetimini eleştiren birçok şiiri mevcuttur.

Divanının ikinci baskıya hazırlandığı sıralarda, Pervin ansızın hastalandı. Tifo olan Pervin, tedavisindeki ihmal sonucu, bir akşam annesinin kucağında gözlerini hayata yumdu ve böylece İran edebiyatının bu parlak yıldızı pek erken bir zamanda söndü. Naşı Kum kentinde Hz. Masume'nin türbesinin yanında bulunan babasının mezarı yanında toprağa verildi. Ölümünden sonra, mezar taşı için yazdığı bir şiir bulundu ve bu şiir daha sonra onun mezar taşına yazıldı.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme