İranlılardan Van ekonomisine katkı

Tatillerinin bir bölümünü Van'da geçiren İranlı turistler son yıllarda olduğu gibi bu yılda Van ekonomisine büyük katkı sağlıyorlar. İranlıların Van'ı ziyaret etmesinden memnun olduklarını dile getiren esnaflar, yetkililerin İranlıların ulaşımda yaşadığı sıkıntılarının çözülmesini istedi.

Fırsat buldukça tatillerini geçirmeleri için Van'ı tercih eden İranlı turistler, gündüz alıveriş yaparken akşamları eğlence merkezlerinde gönüllerince eğlenerek tatilin keyfini çıkarıyor. Kapıköy Sınır Kapısı'nın 24 saat geçişlere açılmasıyla birlikte İranlıların Van'a rahat gelip gittiğini belirten esnaflar, sınır kapısında yaşanan ulaşım sorununun çözülmesini istiyor.

Son günlerde otellerin doluluk oranında büyük artış olduğu Van'da, cadde ve sokaklar adeta İranlılarla dolup taştı. Gündüzleri şehrin tarihi ve turistik yerleriyle göl kıyısında gezip dolaşan İranlılar, alışveriş yapıp esnafa can suyu katıyorlar. Geceleri eğlence merkezlerini tercih eden İranlılar, tatilin keyfini çıkarıyor.

Ekonomik krizden dolayı sıkıntılı günler geçirdiklerini belirten esnaflar 'Bu sıkıntılı süreçte İranlıların Van'ımızı ziyaret ederek, alışveriş yapması esnafa can suyu olmaktadır. İranlı turistlere gereken hassasiyet gösterilmeli. İranlıların Van ekonomisine katkıları azınsanmayacak derecededir' dediler.

'İRANLI TURİSTLER VAN İÇİN KIYMETLİDİR'

Gazetemize konuşan esnaflar, 'İranlılar bizim için her zaman kıymetli misafirlerimizdir. Onları gerçekten çok seviyoruz. Onlarda eğlence, alışveriş ve konaklama için Van'a geliyorlar. Ayrıca İran'a yakın olmasından dolayı şehrimizi tercih ediyorlar. Çünkü aramızda 100 kilometrelik bir mesafe var. Bu da onları mutlu ediyor. Son yıllarda ilimizi ziyaret ederek ekonomimize büyük katkı sağlayan İranlılar bu yılda tatillerini Van'a geçiriyor. Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıları bir nebze olsun İranlıların şehrimize sağlamış olduğu katkı sayesinde atlatmaya çalışıyoruz. İranlı turistler Van için çok kıymetli. İlimize hem hareketlilik sağlıyorlar hemde ekonomiye katkı sunuyorlar. Yetkililer İranlı turistlerin Van'da daha fazla zaman geçirmesi için gereken çalışmaları yapmalı. Özellikle Kapıköy Sınır Kapısı'ndan şehir merkezine kadar İranlı turistlerin ulaşımının konforlu yapılmasını sağlamalılar. Kentin belli noktalarında İranlılara Van'ın tarihi yerlerinin, nereleri oldukları, nasıl ulaşım sağlandığı, gezebilecekleri yerlerle ilgili danışmanlık hizmeti verilebilir. Bunun yanında ilimizde yerli ve yabancı turistler için temiz, hijyenik lavabolar dinlenme alanları yapılmalıdır' dediler.

'İRANLILAR VAN İÇİN OLMAZSA OLMAZDIR'

İranlıların tatillerini Van'da geçirmesinden memnun olduklarını söyleyen Van'daki otel işletmeleri ise 'İranlı turistler son yıllarda Van'a çok büyük katkı sağlıyor. İranlıların Van'ımızı ziyaret etmesiyle turizm sektöründe ciddi oranda hareketlilik, otellerimizin doluluk oranlarında artış var. Şuan doluluk oranı yüzde 80'lerde, 90'lara yakın ve bunun büyük bir bölümünü İranlı turistler oluşturuyor. Bu da daha önce yapmış olduğumuz infolarla, valiliğin ve STK'ların yaptığı çalışmalardan kaynaklıdır. Ciddi anlamda İran'lı misafir sirkülasyonu yaşamaktayız. İranlılar Van ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlamaktadırlar. İran pazarına minnettarız. Gönül ister ki bu hareketlilik yıl bazına yayılsın. 12 ay boyunca güzel işler yapalım. Umuyoruz İranlılar Van'ı her zaman ziyaret etmeye devam eder. Çünkü İranlılar Van için olmazsa olmazdır. İlimizde yetkililer başta olmak üzere hepimizin İranlıları ağırlama konusunda gerekli hassasiyeti gösterip bu bilinçle hareket etmeliyiz' diye konuştular.

'VAN'I ÇOK SEVİYORUZ'

İranlılar ise Van'ı çok sevdiklerini belirterek, 'Van'ı ziyaret etmekten, Van'da bulunmaktan keyif alıyoruz. Van yemeklerini, mağazaları, misafirperverliklerini, Van Gölü'nü, adaları ve doğal güzelliklerini çok seviyoruz. Güzel vakit geçirmek için Van Gölü sahillerinde plajların ve sosyal alanların sayısının artırılmasını istiyoruz' dediler. BURHAN ERGİN

Bakmadan Geçme