Irkçılığın alemi yok

Hiç kimse soyunu seçme şansına sahip değil. Soyları gurur vesilesi de, utanç vesilesi de yapmanın yararı yoktur.

Ailemizin geçmişiyle ilgili bilgilerin toplanması kendi geçmişimiz kadar doğup büyüdüğümüz yerin geçmişi açısından da büyük önem arzetmektedir. Bu konuda en sağlıklı kaynaklardan biri aile büyüklerimizden edindiğimiz bilgiler, devraldığımız belgelerdir. Aile büyükleri hayattan göçmeden önce video ve ses kaydıyla soy ağacı, yaşadığı ve tanık olduğu olaylar hakkında sözlü tarih çalışması yapabiliriz.

Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün e-Devlet üzerinden TC vatandaşlarının alt-üst soy ağaçlarına ulaşabilme imkanı bu anlamda büyük bir hizmet oldu.Soyunun nereden geldiğini, hangi etnik kökene dayandığını merak eden vatandaşlar sisteme akın etti. Yaşanan yoğun talep nedeniyle geçtiğimiz hafta kısa süreliğine kapanan ve talep sisteminin devreye alınmasıyla birlikte hizmet yeniden verilmeye başlandı. Mahremiyete özen gösterilerek şekilde hizmet veren sistemde 6698 Sayılı "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu" gereğince kardeşler gibi yansoylarına ait bilgiler e-Devlet üzerinden paylaşılmıyor.

Ama sorgulama uygulamasında bazı gariplikler var.

1800'lü yıllarda doğanların birçoğu için soyadı ve ‘sağ' bilgisi verildi. Örneğin 1899 doğumlu olan ve 1963'de vefat eden annemin babası, babamın hem amcası hem de kayınpederi olan dedem sağ gösterilirken 1896 doğumlu olan 1968'de ölen dedemin hanımı, annemin annesiyle ilgili doğru bilgiler verildi.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme