İş adamlarımızın sosyal sorumluluğu yok mu?
Van Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, Van Ticaret Borsası ve Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nın kentimizdeki kuruluşlara, iş adamlarına sosyal sorumluluklarının olduğunu hatırlatması, hatta bu amaçla ortak çalıştay düzenlemesi gerekir.
Gönüllü iş yapmak, yardım kuruluşlarına destek vermek iş deneyimi kadar önemlidir. Bu durum sizden daha kısıtlı imkânlara sahip kişilere yardım etmeye ne kadar açık olduğunuzu gösterir. Çoğu zaman yardıma ihtiyacı olan birine yardım elini uzatmak, bir çocuğa okuma-yazma öğretmek veya bir engelliye yardımcı olmak insana büyük mutluluk verir.
Bireysel düzeyde gerçekleştirilen bu gönüllü işlerin şirketler-kuruluşlar ve iş adamları için muadili sosyal sorumluluk projeleridir. Şirket, bir yandan kar amacı güden ana faaliyet gösterirken diğer yandan içinde bulunduğu topluma, doğaya, kültüre, eğitime, sağlığa veya ekonomiye herhangi bir çıkar talep etmeden kurumsal sosyal sorumluluk anlayışıyla yardım eder.
Kurumlar, kuruluşlar ve iş adamları bunları gerçekleştirirken, kurumsal imaj ve kurumsal itibarlarına olumlu değerler yüklerler.
Ancak kurumsal sosyal sorumluluk çoğu zaman hayırseverlikle karıştırılmaktadır. Hayırseverlik plansız ve kimseye duyurulmadan yapılır, karşılığında bir beklenti yoktur. Buna karşılık kurumsal sosyal sorumluluk; halkla ilişkiler kampanyaları kapsamında gerçekleşen bir olgudur. Toplumun ihtiyaçları ve beklentileri göz önünde bulundurularak, planlı ve stratejik adımlarla hayata geçer. Çeşitli iletişim araçları ile duyurulur ve genellikle faaliyetler birkaç yılı içinde barındıran uzun bir zaman diliminde gerçekleştirilir.
Kurumsal sosyal sorumluluk; zihinlerde kurumun, iş adamının imajıyla ilgili olumlu çağrışımlar yaratmak amacıyla yapılan bir algı yönetimidir aynı zamanda.
Gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk faaliyetleri ile iş adamları, kurumlar; sadakat, güven bağlılık gibi soyut değerler kazanırlar. Türkiye'de sosyal sorumluluk projeleri özellikle çok uluslu ve ulusal kurumsal şirketlerin bütçe ve zaman ayırdığı bir halkla ilişkiler aracı gibi görülmektedir. Yerel kurumlar ve iş adamları bu konuda maalesef tembeldirler.
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ