İSHAL ARTIŞI RİSK TAŞIMIYOR
Dr. Acar, temmuz ayının ilk haftalarında başlayarak yaz sıcakların artmasıyla sık görülen ishal vakaları konusunda vatandaşları uyardı. İpekyolu Devlet Hastanesi'nde çalışan enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının yapmış oldukları poliklinik muayenelerinde ishal vakalarının yüksek olduğu söylemleri üzerine Van Halk Sağlığı Müdürlüğü, Çevre ve Çalışan Sağlığı Birimi ve Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programı Birimi ile birlikte bahse konu olan yerlerde yapılan sıhhi inceleme neticesinde;her hangi bir bulguya rastlanmadığını belirten Dr. Bilal Acar 'Hacıbekir, Erek, Süphan, Şabaniye, Yeni, Serhat, Ali Paşa, Seyrantepe ve Eminpaşa mahallelerinde içme ve kullanma sularından numuneler alınmış, olup İl Halk Sağlığı Laboratuar Müdürlüğü'nde gerekli analizleri yapılmış ve sonuçlar İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliğine uygun olarak çıkmıştır. İlimizde ayrıca Bostaniçi 1 nolu ASM bölgesinde bulunan Esendere mahallesinde de ishal vakalarının yüksek olduğunu beyan eden ASM doktorlarının şifahi telefonlarına istinaden ilgili mahallede su numuneleri alınmış, Halk Sağlığı Laboratuar Müdürlüğünde yapılan analiz sonucuna göre İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliğine göre uygun çıkmış olup sonuçlar bilgi için ilgili ASM ve İpek yolu Devlet Hastanesi'ne gönderilmiştir.
'Bol miktarda sıvı tüketmelidir'
Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, yaptığı açıklama ile görülebilecek ishal vakaları karşısında alınacak önlemleri de aktardı. Sıcakların etkisiyle daha fazla su içildiğini belirten Acar, yaz ishallerinin de çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve sebzelerin yenmesiyle oluştuğunu ifadesinde bulundu. İshal tedavisinde önemli olanın kaybedilen su ve tuzun yerine konulması olduğuna dikkat çeken Dr. Acar, 'Halk arasında yanlış bir inanış sonucu ishalli çocuklara, ishali arttıracağı endişesiyle su ve sulu besinler verilmiyor. Bu durum, tedavi süresinin uzamasına ve buna bağlı başka hastalıkların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu sebeple ishal olan vatandaşlarımız bol miktarda sıvı tüketmelidir. İshalli bebeklerin daha sık emzirilmesi, ishalli kişilerin iyileşene kadar posasız ve yağsız gıdalar yemesi gerekmektedir. Yani sebze ve meyveler, kuruyemiş, çikolata ve kızartma gibi gıdalar zarar verebilir' dedi.
Dr. Acar, Van, çevre ilçe ve köylerden halk sağlığı laboratuarlarında, ishale karşı içme sularının bakteriyolojik ve kimyasal analizler yapıldığını anlatarak 'Depremden bu yana yıl içinde belli bir program dahilinde, bütün köy ve belediyelerin içme ve kullanma suyu depoları Halk Sağlığı Müdürlüğü, Çevre ve Çalışan Sağlığı Birimi ve Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programı Birimi ile birlikte müdürlüğümüz tarafından denetlenmektedir' diye belirtti.