İşin ustasından et saklama yöntemleri
Kurban Bayramına sayılı günler kala etlerini saklamak isteyenler için tavsiyelerde bulunan Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Manisa Kasaplar İl Temsilcisi Rıdvan Keçeci, kırmızı etin kolay bozulmadığını ve etlerin kesildikten sonra en az bir gün dinlendirildikten sonra buzluğa parçalar halinde konulması gerektiğini söyledi.
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Manisa Kasaplar İl Temsilcisi ve Fenerbahçeliler Kasabı İşletmecisi Rıdvan Keçeci et saklama yöntemlerini anlattı. Kurbanlıkların kesilmesinden sonra etlerin mutlaka soğuk suyla yıkanması gerektiğini söyleyen kasap ustası Keçeci, 'Vatandaşlar kurbanlıklarını kasaba kestirdiklerinde onu ilk önce çıplak et olduğundan, soğuk suyla ya da çeşme suyuyla bir yıkamaları gerekiyor. Ondan sonra 1 saat kadar da bütün haliyle dinlenmesi gerekiyor. Eğer kasaba işlettireceklerse, hiç parçalatmamak kaydı ile ikiye böldürmeleri ve o şekilde kasaba götürmeleri daha uygun olur. Eğer parçalattırırlarsa kasapta bu eti işlettirirlerse evlerine götürdüklerinde de kesinlikle dolapta istifleme olayını kullanabilecekleri et miktarına göre ayarlamaları lazım. Yarım kilo mu kullanacak 300 gram mı kullanacak o şekilde istifleyecekler. Eti kullanıp tekrar buz dolabına konulmamalı. Eti deepfreeze sok çıkar olayı kesinlikle eti bozabilir' dedi.
'Sıcak eti naylon poşete sarmayın'
Yeni kesilmiş sıcak etin kesinlikle naylon poşete sarılmaması gerektiğini ve metal tepsilerde 1 gün dolapta dinlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Keçeci, 'Evinde işleyecekler ise, etleri biraz bütün parça halinde dolabın içerisine kesinlikle ve kesinlikle sıcak eti naylon torbaya koymamak şartıyla metal tepsilerde istifleyerek onu dolabın normal bir bölümünde bir gece dinlendirilir. O şekilde ette kesinlikle bir bozulma söz konusu olmaz. Eğer sıcak eti kapalı bir alana koyarlarsa et yeşillenir ve bozulur' diye konuştu.