İSKELE CADDESİ IHLAMUR KOKACAK

İskele Caddesi yenileme projesi kapsamında sökülen eski ağaçların yerine dikey büyüyen, Van iklimiyle uyum sağlayan ve bin yıl ömürleri olan sağlığa da yararları bulunan çınar ve ıhlamur ağacı dikilecek.

Evren Doğruer

Van'a modern, yaşanılabilir huzur veren kent kimliği kazandırmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan caddeleri yenileme çalışmaları devam ediyor. 2 Nisan Caddesi'nden sonra İskele Caddesi'nde başlatılan yenileme çalışmaları sürüyor.

Vanlılar için özel bir önem ve anlamı olan, Van Gölü'nü şehir merkeziyle bütünleştiren 1980'li yıllara kadar yolun iki tarafında kavak ağaçlarının yer aldığı 7 km. uzunluğundaki İskele Caddesi eski ihtişamına kavuşacak. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun talimatlarıyla hazırlanan İskele Caddesi yenileme projesi kapsamında başlayan çalışmalarda daha önce belediye tarafından dikilen ancak vasfını kaybeden dışbudak ağaçları kesilirken, özelliğini koruyan ağaçlar köklerine zarar verilmeden ağaç sökme aparatıyla çıkarılarak, ağaç gövdeleri özel köpükle sarılarak Edremit Kent Ormanı'nda uygun yerlere dikliyor.

"Ağaçlar Edremit Kent Ormanı alanına dikiliyor"

Çalışmalarla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Van'ı yeşillendirme proje ve çalışmaları yürüten belediyenin tek bir ağaca zarar gelmeden çalışma yaptığını belirterek şunları söyledi: "İskele Caddesi'ne değer kazandırmak, şehrimizi yaşanılabilir güzel bir görünüme kavuşturmak için Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Murat Zorluoğlu'nun talimatlarıyla 2 Nisan Caddesi'nden sonra İskele Caddesi'nde yenileme çalışmaları başlattık. Çalışmalarda önce vasfını kaybeden ağaçlar kesiliyor, özelliğini koruyan ağaçlar ise özel bir aparat yardımıyla yerinden köküyle birlikte sökülerek Edremit Kent Ormanı alanına taşınarak uygun yerlere dikiliyor. Bu çalışma yapılırken azmi derecede özenli davranılıyor. Van Büyükşehir Belediyesi kentimizi yeşillendirme, parkaların sayısını artırma, kaldırım kenarlarını ve orta refüjleri uzun ömürlü ağaçlarla güzelleştirme projeleri ve çalışmalarına özel bir önem veriyor. O nedenle İskele Caddesi'nde daha önce dikilen ağaçlar başka yerlerde değerlendirilmektedir. Vatandaşlarımızın yeşili koruyan yaklaşım ve duyarlığı da bizi mutlu etmektedir. Vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Belediye vatandaş işbirliği ile daha güzel yaşanılabilir modern şehir için çalışmalarımız devam edecek."

"İskele Caddesine çınar ve ıhlamur ağacı dikilecek"

İskele Caddesi yenileme projesinde dikilecek yeni ağaçlar ile ilgili açıklama yapan yetkililer, "İskele Caddesi yenileme projesi 2 Nisan Caddesi gibi büyük bir heyecan ve mutluluk yarattı. İskele Caddesi'nin eski görünümüne, şanına yakışan bir proje uygulanacak. Kaldırım kenarlarında sökülen ağaçların yerine Van iklimine ve İskele caddesine güzellik katacak bin yıl ömürleri olan şehirleri süsleyen çınar ağacı ve dikey büyüyen ıhlamur ağacı dikilecek. Caddede ayrıca 3 bin adet çeşitli çalı ve süs bitkisi dikimi gerçekleştirilecek. Projemizin tamamlanmasıyla birlikte İskele Caddesi'nin marka değeri de artacak. Fotoğraflarda kalan İskele caddesinin güzellikleri çalışmalar ile yeniden hayat bulacak" diye konuştu.

Cadde modern bir yapıya kavuşturulacak

Van Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda İskele Caddesi trafiği çift yöne açılırken, 7 kilometrelik caddenin tek yön olan 2 kilometresinde peyzaj ve ışıklandırma çalışması yapılacağını belirten yetkililer, "İskele Caddesi'nde, kaldırım ve asfalt tamamen yenilenerek peyzaj çalışması sıfırdan yapılıyor. Ayrıca caddenin 2 kilometrelik kısımda yeni ışıklandırma uygulanarak cadde modern bir görünüme kavuşacak. Çift yönlü trafiğe açılacak olan Türkiye'nin en uzun caddelerinden İskele Caddesi'nde yenileme çalışmalarının kısa sürede tamamlanması amaçlanıyor" ifadelerinde bulundu.

BÜYÜKŞEHİR 2 YILDA 30 BİN AĞAÇ DİKTİ

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Vali Murat Zorluoğlu'nun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili olarak göreve başlamasının ardından "Daha yeşil bir Van" sloganıyla çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi 2017-2018 yılları arasında 30 bin ağaç dikimi gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza attı. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı tarafından kentte bulunan park - bahçe ve ormanlık alanlara iki yıllık süreçte yaklaşık olarak 30 bin ağaç, 130 bin gül ve çalı bitkisi ile 1 milyondan fazla mevsimlik çiçek dikimi gerçekleştirdi.

ÇINAR AĞACI

Esas yurdu Kuzey Amerika, Avrupa'nın doğusu ve Asya olan çınarlar, genelde ormanlarda değil de dere, ırmak ve nehir yataklarında yetişmektedir. Çınar ağacı Türkiye topraklarının hemen hemen bütün bölgelerinde yetişebilen özellikte olup 45-50 metreye kadar uzayabilen kumlu, çakıllı topraklarda üreyebilen, hızlı büyüyen, kalın gövdesi olan, köklü, uzun ömrü olan ve dayanıklı bir ağaçtır. Çınar yaprağının sağlığa olan faydaları oldukça fazladır. Çınar yaprağı kemik ve eklem sağlığını korur, destekler ve özellikle kireçlenmeyi rahatlatır. Yanık ve yanık yaralarının iyileştirilmesinde kullanılan çınar yaprağı, aynı zamanda diş ve diş eti sağlığını da koruyan bir bitkisel kaynaktır. Çınar yaprağı, vücuttaki ödemi alır ve şişkinlik oluşmasını önler. Çınar yaprağı suyu mide bulantısını önler ve etkisini azaltır. Epilepsi hastalığına iyi gelen çınar yaprağı, saç derisini besler, kepeklenmeyi ve saç dökülmesini önlemektedir. Çınar yaprağı aynı zamanda, yaraların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur ve kadınlarda oluşan vajinal akıntıların kesilmesine ve iyileşmesine de yardımcı olmaktadır. Cilt sağlığını da koruyan çınar yaprağı, sedef hastalığının olumsuz etkilerini dindirir. Çınar yaprağı, romatizma, bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde yardımcı bitkisel bir kaynaktır.

IHLAMUR AĞACI

Geçmişi Orta Avrupa'ya kadar iner. Çiçekleri, meyvesi ve odunu ile nazenin bir ağaç türüdür. Bazen gölgesinden, bazen çayından, bazen de odunundan, bazen de kabuğundan faydalanılır. Soğuk algınlığından uykusuzluğa kadar birçok tıbbi yararı da bulunan ıhlamur ağaç türüdür. Ihlamur ağacı; kokusu, gölgesi ve görünümü her zaman insanlara güzel bir izlenim bırakmıştır. Ağaçların boyu yaklaşık 20-30 metreye kadar ulaşabilir. Uzun bir ömre sahip olan ağaçlar, büyüdükçe daha ihtişamlı olurlar. Yürek şeklinde olan yaprakları 5-10 cm uzunlukta, dişli kenarlara sahip ve uzun saplı olur. Ihlamur ağacının Haziran ve Temmuz aylarında açan ve ömrü kısa olan çiçekleri sarkık demetler halinde ve kendine has kokusuyla bilinir. Bu hoş görünümüyle şehirlerde oldukça fazla yetiştirilen bir ağaçtır. Günümüzde çoğu şehrimizde 500-700 yıllık ıhlamur ağaçları bulunur. Geçmişi Orta Avrupa'ya kadar iner. Köylerde oldukça fazla yetiştirilmiştir. Genellikle bu ağaç insanlar için buluşma noktası olarak tercih edilirmiş. Burada bilgi alışverişi olur, ıhlamur ağaçları altında festivaller düzenlenirmiş. Ayrıca köy mahkemeleri de ıhlamur ağacı altında kurulurmuş. Bu özelliği nedeniyle ağaçlar mahkeme ağacı, mahkeme ıhlamuru gibi isimlerle de bilinir.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme