İslam Memiş'ten korkutan uyarı... Mutlaka patlayacak

Altın ve para piyasaları analisti İslam Memiş, bankacılık sektörü ve mortgage konusunda dikkat çeken bir uyarıda bulundu.

Gram altın ve dolar yorumlarıyla yakından takip edilen bir isimslam Memiş, mortgage ile bankacılık sektörü hakkında 'Şu anda sorun yaşanmasa da, ilerleyen zamanlarda ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilir' uyarısını yaptı.

İslam Memiş, TV100'deki köşesinde yazdığı 'Bankaların stres testi stresli olur mu?' başlıklı makalesinde şu açıklamalarda bulundu:

Bugün ABD'nin büyük bankalarının Federal Rezerv'in (Fed) stres testini geçip geçemediği açıklanacak. Bu testler, ABD'nin büyük bankalarının 'küresel piyasa şoklarına' karşı ne kadar dayanıklı olduğunu ölçmek amacıyla gerçekleştirilmişti.

Credit Suisse'in iflas etmesi ve UBS tarafından satın alınması, bu sürecin yakından takip edilmesi gerektiğini göstermekte. Fed, bu sonuçları piyasalar kapandıktan sonra duyuracak. 2023 yılında 23 banka test edilecekken, 2019'da 100 milyar ile 250 milyar dolar arasında varlığa sahip olan bankaların iki yılda bir teste tabi tutulmasına karar verilmişti.

2023 testlerinde Silicon Valley Bank ve diğer iki kredi kuruluşunun başarısız olduğu bilinmekte. Yüksek ve dalgalı faiz oranları, mortgage kredilerinin geri ödenmesi konusunda sorunlar yaratmakta. Eğer ikinci bir bankacılık krizi yaşanırsa, hükümetin müdahale etmeyeceğini göreceğiz. Çünkü ABD'de, zayıf sermayeli küçük şirketlerin elenmesi istenmekte.

Küresel finansal piyasaların durumu zaten iyi değil. En küçük bir haber bile yatırımcıları korkutarak satış getirmekte. Bu yılın kaçınılmaz sorunları mortgage ve bankacılık krizidir. Şu anda durum idare ediliyor gibi görünse de, herhangi bir yerden büyük bir patlama yaşanma olasılığı bulunmakta. Bu gibi risklerle karşı karşıya olan yatırımcıların yüzde 100 oranında borsa pozisyonunda bulunması da riskli bir durum. En azından beklenmedik sert düşüşlere karşı ortalama maliyeti düşürmek amacıyla yüzde 25 oranında nakit paranın hazırda bulunması önemli.

Bakmadan Geçme