İstanbul'a giriş parası dönemi başlıyor

İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUP) kapsamında İstanbul'da ulaşım yeniden şekilleniyor. Tarihi Yarımada, Beyoğlu ve Kadıköy'de özel araç kullanımını azaltmak için bazı noktalara girişlerin ücretli olması planlanıyor.

Avrupa Birliği finansmanıyla hayata geçirilen İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı'nın (SKUP) ikinci aşaması başlıyor. İBB, sürdürülebilir, eşitlikçi ekonomik ve çevre dostu birçok yakın bir gelecekte uygulamaya sokacak.

SKUP İstanbul, kentin özellikle merkez bölgelerindeki otomobil kullanımını ve hava kirliliğini azaltacak düşük salım bölgeleri, deniz ulaşımını geliştirecek düzenlemeler, güvenli bisiklet ve yaya yolları gibi uygulamaları kapsıyor. 30 ay sürecek olan projenin bütçesi yaklaşık 5.55 milyon Euro ve bu bütçenin yüzde 85'i AB komisyonu ve geri kalan yüzde 15'i İBB tarafından karşılanıyor.

İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı kapsamında:

  • Kent içi ulaşımda verimliliği artırmak ve kentsel hava kalitesini artırmak üzere Tarihi Yarımada, Kadıköy ve Beyoğlu gibi merkezi alanlarda otomobil kullanımını caydırıcı önlemler alınacak ve otomobiller belirli bölgelere ücretli olarak girebilecek.
  • Toplu taşımada deniz yoluyla ulaşımın payını artırmaya yönelik uygulamalar yapılacak ve kıyı ilçelerde iskelelere erişime yönelik yeni düzenlemeler yürütülecek.
  • Bisiklet ve yürüme gibi aktif ulaşım türleri teşvik edilecek. Yollar yeniden düzenlenecek.
  • Toplu taşımaya teşvik etmek için "otobüs öncelikli şeritler" ve insan odaklı yaklaşım olan "Sağlıklı Sokaklar" oluşturulması için çalışmalar yapılacak.
  • Beklenen olası deprem ve iklim değişikliği kaynaklı seller olmak üzere, afetlere karşı dirençli kentsel ulaşımın tesisi için yol haritaları oluşturulacak.

Kaynak: Sözcü

Vansesi Gazetesi/ Van Haber

Bakmadan Geçme