İstanbul Türkiye'dir

Çünkü nerde yaşarsa yaşasın, herkes İstanbulludur biraz.

 'Bu şehr-istanbûl ki bî-misl ü behdır /Bir sengine yekpare Acem mülkü fedadır/Bir gevher-i yekpare iki bahr arasında/Hurşîd-i cihan-tb ile tartılsa sezadır…'  

 

İstanbul'u övdüğü kasidesinde Nedim bugünkü Türkçe ile şöyle diyor: 'Bu İstanbul şehri eşsiz değerdedir, paha biçilmez/ Bir taşına bütün bir Acem mülkü feda olsun/ İki deniz arasında tek bir elmas parçasıdır/ Cihanı aydınlatan güneşle tartılsa (aynı kefeye konsa) lyıktır.'

 

'İstanbul bir 'kitap'tır; her okunuşunda büyüsü ve gizemi artan, her okunuşunda başka başka yönleri fethedilen, bir 'bin bir gece masalı'dır. İstanbul'un her semti bir ayrı kitap, her semti bir ayrı roman, her semti bir ayrı şehir, her semti bir ayrı ansiklopedidir'  diyen, insan ve şehir portreleri yazarı Fahri Tuna, İstanbul'u tek başına 'ülke', tek başına 'dünya', tek başına 'devlet' olarak betimliyor.

 

Türkiye'nin İstanbul sevdasını özetleyen ' İstanbul Türkiye'dir, Türkiye İstanbul'dur' vurgusunu sıklıkla duyarız. Gerçekten de İstanbul, ilçe ilçe, renk renk Türkiye'dir. İstanbulsuz Türkiye, Türkiyesiz İstanbul düşünülemez. Van'ı, Sivas'ı, Trabzon'u, Adana'yı,  Edirne'yi, Kars'ı nihayetinde şairin mısralarında dediği gibi eşsiz değeri olan İstanbul'da Türkiye'yi görürüz.

 

Vedat Türkali'nin,  '…Hey sen güzelsin kavgamızın şehri/Ve uzaklardan seni düşündüğüm bugünlerde/Bakışlarımda akşam karanlığın/ Kulaklarımda sesin İstanbul…' mısralarında dile getirdiği gibi herkes bu sıralar İstanbul'u düşünür durumda. 

 

82 Milyon yurttaşımızın aklı, fikri, gözü Yüksek Seçim Kurulu'nun 23 Haziran 2019 günü yenilenmesine karar verdiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde. Çünkü nerde yaşarsa yaşasın, herkes İstanbulludur biraz. 

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme