İZMİR VAN'A KİLİTLENDİ

İzmir Vanlılar Derneği Başkanı Ercan Turan, İzmir'de Van'ın tanıtımına katkı sunmak amacıyla başarılı çalışmalar yürüttüklerini belirterek, 'Van'ın kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nde büyük çapta etkinlikler yapmayı hedefliyoruz. İzmir 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nü ve Van'ın kurtuluşunun 100. yılını heyecanla bekliyor. Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesine seslenmek istiyorum. İzmir'de Van için çalışmalarımızı yürütürken, kendimizi yalnız hissediyoruz. Sayın valimizin il dışındaki Vanlılarla iletişim kurmasını istiyoruz' dedi.

Burhan Ergin

İzmir Vanlılar Derneği Başkanı Ercan Turan, gazetemizi ziyaret ederek, yazı işleri müdürümüz İkram Kali ile görüştü. Gazetemize açıklamalarda bulunan Başkan Turan, “İzmirliler, İzmir'de yaşayan Vanlıların 100. yıl ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü etkinliklerini Vanlılar gibi merak ediyor. Tüm ülkede olduğu gibi bizde İzmir'de de büyük etkinlikler yapmayı hedefliyoruz. Van'ın ismini artık Türkiye değil, dünyaya duyurmak istiyoruz“ diye konuştu.

“10 BİNDEN FAZLA ÜYEMİZ VAR”

İzmir Vanlılar Derneği Başkanı Ercan Turan, İzmir Vanlılar Derneği'nin 1982 yılında kurulduğunu amaçlarının İzmir'de bulunan Vanlı vatandaşlara hizmet etmek olduğunu söyledi. İzmir'in 7 ilçesinde Vanlılar derneğinin bulunduğunu belirten Başkan Turan, “Çiğli, Karşıyaka, Bornova, Konak, Buca, Balçova ve Karabağ ilçelerinde çalışmalarımız sürüyor. Bu derneklerimiz Ege Vanlılar Federasyonunu bünyesine güçbirliği yaptı. 7 derneğimizin 10 binden fazla üyesi bulunuyor” dedi.

“50 BİN VANLI İZMİR'DE YAŞIYOR”

2011 yılında yaşanan depremlerde İzmir'e göç eden Vanlılara sahip çıktıklarını ifade eden Turan, “Ege Vanlılar Federasyonu çatısı altında İzmir Valiliği'nin düzenlediği bir deprem çalıştayı vardı. Bu deprem çalıştayına tüm federasyonlar Van'ı, Vanlıları sevenler katılım sağladılar. Van'dan İzmir'e göç eden insanlarımız öncellikle kamplara, daha sonra açıkta olan insanlarımızı otellere ve kiralanan evlere, yerleştirildi. Deprem sürecinde Van'dan İzmir'e gelen hiçbir vatandaşımızı sokakta bırakmadık. Onları sahiplendik. O dönem 5 bine yakın Vanlı hemşehrilerimiz geri döndü ama bazı Vanlılar İzmir'e yerleşti. İzmir Valiliğinden aldığımız resmi belgeye göre 32 bin Vanlı İzmir'de ikamet ediyor. 1920'lerden sonra Vanlı olarak gelip İzmir'e yerleşen, nüfus kayıtlarını İzmir'e alan 20 bine yakın vatandaşımız daha var. Toplamda 50 bin Vanlı İzmir'de yaşıyor” ifadelerini kullandı.

“VANLILARIN İZMİR'DE ÇOK İYİ BİR KARŞILIĞI VAR”

İzmir'deki kurum ve kuruluşlarla sürekli irtibat halinde olduklarını belirten Turan, “İzmir Valiliği, kaymakamlıkları, resmi kurumlarıyla ilişkilerimiz çok iyi düzeyde. Sürekli görüşerek karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyoruz. Vanlıların İzmir'de çok iyi bir karşılığı, saygınlığı, güvenilirliliği var. Federasyon ve dernekler olarak cenaze ve taziye ziyaretlerinde bulunuyoruz. Vanlıların İzmir'de cenazeleri hiçbir zaman yerde kalmadı. Belediyelerin taziye evleri var. Biz vatandaşlarımıza yardımcı olmak için köprü görevi yapıyoruz. Önce vatandaşımızla görüşerek, defin işleminin gerçekleşeceği mezarı ayarlıyoruz. Daha sonra 3 gün sürecek taziye evini ayarlıyoruz. Bunların hepsi Van kültürüne uygun bir şekilde yapılıyor. Yeme içme gibi masrafları da üyelerimizle birlikte karşılıyoruz. Düğünlerimizde de yine yardımlaşma geleneğimizi sürdürüyoruz. Amacımız Vanlı kardeşlerimize herhangi bir menfaat beklemeden yardımcı olmaktır” şeklinde konuştu.

“İZMİR 2 NİSAN DÜNYA VANLILAR GÜNÜ'NÜ BEKLİYOR”

Van'ın ismini dünyaya duyurmak için her türlü etkinliğin içinde bulunduklarını kaydeden Turan, “İzmir Karabağlarda son iki yıldır Kent Konsey toplantıları yapılıyor. Biz Kent Konseyine katıldık. Kent Konseyinde Sivil Toplum Kuruluşlarını hem güçlendirme, hem de yaşatmak amacıyla STK meclisi kurduk. İzmir Vanlılar Derneği olarak her alanda bulunup sözümü söylemeye temsil etmeye çalışıyoruz. Biz birkaç proje tamamlayıp bitirdik. Kent Konseyine 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü için proje sunduk. Ayrıca kaymakamlar, belediye başkanları, Sivil Toplum Kuruluşlarından destek istedik. 2018'de 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ve Van'ın kurtuluşunun 100. yıl kutlamaları var. İnanın dernek olarak çok heyecanlıyız. 100. yıla yakışır etkinlikler yapmak için hem üyelerimizle, hem de kaymakam ve belediye başkanlarıyla görüştük. Daha sonra İzmir'de faaliyet gösteren yöre dernekleriyle bir araya gelerek, 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü projemizi anlattık. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü projemiz İzmir'de her kesimde çok büyük heyecan yarattı. İzmirliler ve İzmir'de yaşayan diğer illerin insanları Vanlıların 100. yıl etkinliklerini şimdiden merak ediyor. Tüm ülkede olduğu gibi bizde İzmir'de de büyük etkinlikler yapmayı hedefliyoruz. Van'ın ismini artık Türkiye değil, dünyaya duyurmak istiyoruz” dedi.

“2 NİSAN'I TÜM İZMİRLİLERE ANLATACAĞIZ”

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ve Van'ın kurtuluşunu 100. yılı tanıtım için bir fırsat olduğunu söyleyen Turan, “2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nü Konak meydanında güzel bir görsel ile ilimizi tanıtacağız. Van'dan da davetlilerimiz olacak. Etkinliklerde öncellikle kazanları kurup, Van damgalı kaplarda ayran aşı dağıtacağız. Yanında Van pastası ikram edeceğiz. Van pastamız meşhurdur. İnşallah bol bol yapıp dağıtacağız. 2 Nisan Dünya Vanlılar Gününde herkes eşine, dostuna, akrabasına ve arkadaşlarına kutlama mesajı çekecek. Evlerimizde ayran aşı yapılıp, komşulara dağıtılacak. Firmalarla görüşerek, 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü nedeniyle indirim başlatacağız. Herkes bu günün anlamını tüm İzmirlilere anlatacak. 2 Nisan'da birçok etkinliğimiz var. Geniş çaplı, Van'ın oturma gecesinin olduğu bir Van Gecesi düzenleyeceğiz. Bu geceye sadece Vanlıları çağırmayacağız. Van'ı, Vanlıları seven Van Dostlarını da davet edeceğiz. Çok iyi bir katılım sağlayarak, Van'ımızın kültürünü, geleneğini, göreneğini anlatacağız” diye konuştu.

“İZMİR'DE KENDİMİZİ YALNIZ HİSSEDİYORUZ”

Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesine seslenen Turan, İzmir'de yaptıkları etkinliklerde kendilerini yalnız htiklerini belirterek, “İzmir'de Van için çalışmalarımızı yürütürken, kendimizi yalnız hissediyoruz. 2 Nisan'da İzmir valisi veya kaymakamlarımız davet ettiğimizde yanımızda Van'dan bir yetkilinin bulunmasını istiyoruz. Vali beyden bu konuda bize yardımcı olmasını istiyoruz. Van'ı dışarıda yaşatma, kültürüyle, insanlarının sosyolojik yapılırıyla nasıl entegre olduklarını, ne kadar zorluklar içerisinde yaşadıklarını görülmesini isteriz. Vanlılar bir tek Van'da yaşamıyor ki, 600 binin üzerinde Van dışında yaşayan hemşehrimiz var. Bu yüzden İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Balıkesir, Bursa, Adana, Mersin, Yalova, Gaziantep gibi illerde bulunan Vanlıların zaman zaman ziyaret edilmesi gerekiyor. Van Valiliğinin, belediyelerin Vanlılık ve kültürümüz adına bunlara sahip çıkması gerekiyor. İl dışından yapılacak etkinliklerinde o ilin dernekleriyle istişare içinde olunması gerekiyor. Bunu yaparsak, Türkiye'deki diğer illerde Vanlıların bir bütün olduğunu görür. Maddi olarak herhangi bir beklentimiz yok. Amacımız ilimizin tanıtımına kardeşliğimize, huzura ve barışa bir nebze de olsa katkı sunmaktır. Vanlıyım diyen herkesin üzerine düşeni yapması lazım” ifadelerini kullandı.

“ZEVE ŞEHİTLERİNİ ANMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR”

Van'da 1915'te Ermeniler tarafından katledilen Zeve Şehitlerinden yeterince söz edilmediğini söyleyen Turan, Zeve Şehitlerini anmanın Vanlılar için görev ve boyun borcu olduğuna dikkat çekerek, “Van'ın tanıtımı için sonuna kadar elimizden gelen yapacağız. Verdiğimiz emeklerin yüzde 99'u Van için, yüzde 1'i bizim içindir. Amacımız bu güzel yöremizin tanıtımına, kültürüne katkı sunmaktır. Şimdi tarih, kültür şehri Van'ı kimse bilmez. Van 30 binin üzerinde şehit vermiş bir memlekettir. Van küçük Çanakkale'dir. Ama Van'da Zeve Şehitlerinden bahsedilmiyor. Bu geçmişte kalanları da anarak, onları ömür boyu kalbimizde yaşatmamız gerekiyor. Örneğin Allah rahmet eylesin benim dedim Şükrü Efendi 9 oğluyla birlikte Ermeniler tarafından hunharca yakılarak, katledildi. Vanlılar o süreçte çok zor günler yaşadı. Onları anmak bizim boyun borcumuzdur. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ve Van'ın kurtuluşunun 100. yılı bu nedenle önemlidir. Biz etkinliklere bu ruhla ve heyecanla hazırlanıyoruz” dedi.

Yazı işleri müdürümüz İkram Kali, nazik ziyaretinden dolayı İzmir Vanlılar Derneği Başkanı Ercan Turan'a teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.

Bakmadan Geçme