Kadınların bayram temizliği başladı

Kurban Bayramına sayılı günler kala titiz ev kadınlarının harıl, harıl ev temizliği sürüyor.

Tahir Tekin

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala ev hanımlarını temizlik telaşı sardı. Evlerini temizleyip paklamak isteyen hanımlar neredeyse 4 gününü temizliğe ayırıyorlar. Bayram ziyaretlerinde misafir kabul ederken ve ziyaretlere giderken evlerinin temiz ve güzel iyi görünmesini isteyen kadınlar evlerini baştan aşağı silip, süpürüp, temizleyip halılarını yıkamaya gönderirken, bazı kadınlar ise kendisi yıkayarak bayrama hazırlanıyor.

'Eski bayram gelenekleri kalmamış'

Gazetemize konuşan Vanlı kadınlar, bayram temizliğinin 3-4 gün sürdüğünü belirterek, 'Mübarek Kurban Bayramının yaklaşmasıyla evlerimizde temizlik çalışmaları hız kazandı. Bayramda misafirlerimizi kabul ederken evlerimizin temiz görünmesi ve sağlıklı ortamda yaşamak için, evlerimizi temizleyerek hijyene dikkat ediyoruz. Eskiden bayramları daha heyecanla beklerdik. Komşular ev temizliğinde birbirine yardım ederdi. Bayrama yakın mahalleliler bir araya gelip birbirleriyle yardımlaşarak tatlı, baklava yaparlardı. Yaşlı insanların ev temizliğine gidip evlerinin temizlenmesine, alışverişlerinin yapılmasına yardımcı olurlardı. Halıları birlikte yıkardılar ama maalesef şimdilerde kadınların çoğu halı yıkama fabrikalarında halılarını yıkatıyor. Bayramlarda eski tat, heyecan kalmamış, eski gelenekler kalmadı. İnşallah insanlar yine o eski günlerdeki gibi dayanışma içinde olurlar. Şimdiden herkesin bayramını kutluyoruz' dediler.

'Halıların metrekaresini 15 liradan yıkıyoruz'

Halı yıkama işletme sahipleri ise Kurban Bayramı öncesi yoğunluk yaşadıklarını, halının metrekaresini 15 liraya yıkadıklarını belirterek, 'Bayrama sayılı günler kala sektörümüz hareketlendi. Evlerde temizlik denildiği zaman en zor iş halı yıkama işi. Evlerden aldığımız halıları yıkayıp tekrar teslim ediyoruz. Ev hanımları zahmetsiz ve kolay bir şekilde bu işi çözüme kavuşturuyor. Bayram ziyaretlerine özen gösteren birçok kişi bayram öncesi temizliğe halılardan başlıyor. Halıları son sistem makinelerimizde özenle yıkıyoruz. Yıkanan halıları birkaç gün içinde müşterilerimize teslim ediyoruz. Vatandaşlar kendileri yıkamak yerine bize yıkattırıyorlar. Bu şekilde daha temiz ve daha hesaplı oluyor. Çünkü evlerde halı yıkamada çok su tüketiliyor ama bizlerde öyle olmadığı için vatandaş bizleri tercih ediyor. Halıların metrekaresini 15 liradan yıkıyoruz. Bizlerde vatandaşları mağdur etmemek için hummalı şekilde çalışıyoruz. Bayram öncesi başlayan hareketliliğin bayram sonrasında da süreceğini tahmin ediyoruz' dediler.

Bakmadan Geçme