Kamuculuk kazanıyor!

2019 Aralık ayının son günlerinde Çin'in, Hubei eyaletinin Wuhan kentinde başlayan salgında, Mutasyona uğramış olan virüsün ne derece tehlikeli olduğu konusunda başlangıçta doğal olarak kimsenin fazla bir bilgisi yoktu.

2019 Aralık ayının son günlerinde Çin'in, Hubei eyaletinin Wuhan kentinde başlayan salgında, Mutasyona uğramış olan virüsün ne derece tehlikeli olduğu konusunda başlangıçta doğal olarak kimsenin fazla bir bilgisi yoktu. ABD'nin, Çin Halk Cumhuriyetini ve Dünya Sağlık Örgütünü şimdi salgının sorumlusu olarak suçlayıp saldırmasının hiçbir haklı tarafı bulunmuyor. Ve şu sorunun kendisine sorulmasını fazlasıyla hak ediyor: Peki madem öyle, Çin Halk Cumhuriyeti ve Dünya Sağlık Örgütü'nün hastalığı, dünya çapında bir salgın tehdidi (Pandemi) olarak ilan ettiğinden sonra bile neden doğru dürüst tedbir almadınız?

Çin ise salgının, Wuhan'daki yayılma hızını gördükten ve büyük bir hızla diğer eyaletlerde görülmeye başlamasından sonra, yeni bir durumla karşı karşıya olduğunu anladı. Bunun sonucunda 23 Ocak 2020'de Wuhan şehir olarak karantinaya alındı. Giriş çıkışlar yasaklandı. Hubei Eyaleti genelinde de aynı şiddette olmasa da karantina tedbirleri uygulandı. Napoli'de konuşan Çinli doktorun deyimiyle "hayat durduruldu."

Çin Hükümeti, ihtiyaç duyulan bütün kaynakları salgınla mücadeleye ayırmada tereddüt etmedi. Bir buçuk trilyonluk kaynak salgınla mücadelenin emrine verildi. Mevcut hastanelerin ve hastane haline dönüştürülen kamu binalarının yetmemesi üzerine, 10 gün içinde yapımı biten ve hizmete sokulan 1000 kişilik, 1500 kişilik yeni hastaneler devreye sokuldu.

Çin'in diğer bölgelerinden binlerce kişilik sağlık çalışanının Hubei eyaletine gönderilmesi de "Her şey halk için" anlayışının bir başka dışavurumuydu.

Tedbirler Wuhan ile sınırlı kalmadı. Örneğin topu topu 500 civarında vakanın görüldüğü Pekin'de hiçbir yurttaşın maskesiz sokağa çıkmasına izin verilmedi. Çinliler, yetkililer tarafından yapılan uyarılara titiz bir şekilde uydular. Kalabalık yerler kapandı ya da insanlar iki metreden daha fazla birbirlerine yaklaşmamak gerektiği kuralına dikkatle uydular. Çin, kamucu devlet yapılanmasının yanı sıra örgütlü toplumunda ne denli büyük avantaj olduğunu bütün dünyaya gösterdi. Sonuç: Mart başına gelindiğinde salgın ülke çapında ve Wuhan'da kontrol altına alındı. 20 Mart sonrasında ise Çin'in içinden kaynaklanan yeni vaka son derece az. Kayıtlara geçen yeni vakaların tamamına yakını yurtdışı kaynaklı…

Çin, şimdi bütün dünyanın yardımına koşuyor. İtalya ve İran başta olmak üzere ihtiyaç duyulan bütün ülkelere -yüzden fazla ülke - sağlık personeli ve malzemesi gönderdi. Elbettebütün dünyaya yaptığı en büyük yardım; salgını önlemede başarı kazanmasını sağlayan deneyimini herkese göstermesidir.

Ekonomik açıdan duruma bakıldığında ise görülen şudur: Çin iki ay boyunca deyim yerindeyse - tekrarlayalım - "hayatı durdurdu" ve bu da elbette üretimde bir yavaşlama, hatta daralma anlamına geldi. Ama şimdi bütün gücüyle üretim faaliyetine yeniden dönüyor. Salgın açısından şu anda dünyanın en güvenilir ülkesi. Başta ABD, Batının bütün ekonomileri değişen ölçülerde daralarak - küçülerek bu yılı geçirecekler, Çin ise büyümeye devam edecek. Çin ile kendisine en yakın ekonomi arasındaki fark biraz daha açılacak.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme