KANDAŞOĞLU: YANGINDAN MAL KAÇIRIYORLAR

Van Ticaret ve Sanayi Odası başkanlık adaylığını basın toplantısıyla açıklayan Zahir Kandaşoğlu, 'Yangından mal kaçırırmış gibi hızlı bir şekilde seçimin yapılması doğru değil. İlçeler dahi seçimlerde böyle acele etmiyor. Biz Erciş'ten önce seçimi yapıyoruz. Benim 30 bin üyem var, Erciş'in bin 200 üyesi var. Tatvan'ın 550 üyesi var, seçime Kasım ayında gidiyor. 12 meslek grubundan 19 meslek grubuna çıkıyoruz. Birçok firmanın yerinde değişiklik var. Senin acelen ne? Kasım ayı sonuna koy seçimi, herkeste rahat bir şekilde işini halletsin ve seçimini yapsın' dedi.

Rıdvan Can - Burhan Ergin

7 Ekim Cumartesi günü seçime gidecek olan Van Ticaret ve Sanayi Odası için adaylar netleşiyor. Oda eski başkanlarından Zahir Kandaşoğlu, adaylığını açıkladı. Kandaşoğlu'nun konuşmasında sık sık VATSO kullanması dikkat çekti.

UZUN BİR ARADAN SONRA GERİ DÖNDÜ

Yaklaşık 10 yıl Van Ticaret ve Sanayi Odasında başkanlık yaptığını söyleyen Kandaşoğlu, esnafın kendisine baskı yaparak, aday olmasını istediklerini belirterek, “Bildiğiniz üzere uzun yıllar VATSO'da başkanlık yaptım. Birlikte görev aldığımız bazı arkadaşlarımız toplantımıza icabet etti. VATSO'nun 7 Ekimde seçimi var. Ben bir daha aday olmak istemiyordum, gençlerin görev almasını istiyordum fakat VATSO üyeleri ve esnaf benim mutlaka aday olmam gerektiğini belirttiler. Esnaf ve tüccarların hizmetkârıyım. Onlar emrettikten sonra ben gereğini yaparım. VATSO'ya adayım. Allah'ın izniyle yine VATSO eski günlerine geri dönecektir” dedi.

“HERKES SAYGI GÖSTERMEK ZORUNDADIR”

Van Ticaret ve Sanayi Odasının üyelerine herkesin saygı göstermesi gerektiğini anlatan Kandaşoğlu, “Başta siyasiler, Valiliğimiz, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, bütün kamu kurum ve kuruluşlar Van Ticaret ve Sanayi Odasının üyelerine saygı göstermek zorundadır. Çünkü bu memleketin asıl sahipleri, asıl yatırımcıları onlardır. Onlar için her zaman saygı göstermek zorundasınız. Bu seçimlere tekrar üyelerin isteği üzerine aday oldum. İnşallah bu görev bir daha nasip olur. Van'a, iş dünyasına yakışır bir şekilde namuslu, dürüst ve şerefli bir şekilde seçim çalışması yürütmeye hazırım” şeklinde konuştu.

“ÖNDERLİĞİNİ, TEMSİLİYETİNİ İYİ YAPMALI”

Başkanlık yaptığı dönemde Van Ticaret ve Sanayi Odasında güzel çalışmalara imza attığını açıklayan Kandaşoğlu, “Ben gerçekten Van Ticaret ve Sanayi Odası için çok güzel çalışmalara imza attım. Gece gündüz bu ili tanıtmak için sırtımda yükünü taşıdım. Uluslar arası düzeyde VATSO'yla defalarca canlı yayına bağlandım. Birçok fuara giderek Van'ı en iyi şekilde tanıttım. Türkiye'de şuanda en cazip olan, bütün yatırımlara, turizme hazır olan il Van'dır. İlimiz bölgeye liderlik yapıyor, onun için biz VATSO ile iyi bir şekilde görev yapmak zorundayız. Ben veya başkası kim başkan olursa olsun bu ilde iyi çalışmak zorundadır. Önderliğini, temsiliyetini iyi yapmalıdır” dedi.

“VATSO GÜNDEMİ BELİRLEMEK ZORUNDADIR”

VATSO'nun ilin önemli STK'larından biri olduğunu anlatan Kandaşoğlu, “VATSO hiçbir ideolojiye, siyasi partiye bağlı olmamalıdır. Bu ilin gündemini VATSO belirlemek zorundadır. VATSO uluslar arası bir markadır. Türkiye'de ilk 10 oda arasındadır. Van Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde ve bakanlık düzeyinde çok güçlü bir odadır. Allah'ın izniyle yine aynı gücüne ulaşacak. VATSO üyelerine moral verecek, katkı sunacak, heyecanlandıracak bir kurum olacaktır” ifadelerini kullandı.

Konuşmasından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zahir Kandaşoğlu, açıklamalarda bulundu.

“SEÇİM TARİHİ YANLIŞTIR”

Kandaşoğlu, seçim tarihinin yanlış olduğunu belirterek, “150 kişilik ekip bizim yerimize geldi. Ağabeyimle yapmış oldukları görüşmede ‘Zahir başkan nerededir, neden bu işe uzak duruyor. Oda gidişatını biz bu şekilde kabul etmiyoruz' gibi şeyler söyledi. Bana göre odamız bu konuda kendine yakışanı yapmamıştır. Oda yönetimi benim odamın büyüklüğüne, vizyonuna yakışan bir tavır sergilememiştir. Bende bunu kabul etmiyorum. Bu devletin yayınlamış olduğu bir yasa var. ‘Oda ve borsalar Ekim-Kasım ayında seçimlerinin yapılması gerekiyor' diyor. Ben olsam seçimi Kasım ayının sonuna alırdım. Benim esnafımın, tüccarımın 12 meslek grubu 19'a çıkmış, yeri değişmiş, herkesin numarası değişmiş. Ben bu durumda üyelere saygı duyar ve ona göre bir karar alırdım. Bu karar doğrultusunda da bir seçim kararı alırdım. Ben bunu yapardım. Bu şekilde üyeme ve ilime yakışanı yapardım. Hükümet seçimler bu tarihte olsun dediği zaman bende hemen seçimi ekim ayına koymazdım. Yangından mal kaçırırmış gibi hızlı bir şekilde seçimin yapılması doğru değil. İlçeler dahi seçimlerde böyle acele etmiyor. Biz Erciş'ten önce seçimi yapıyoruz. Benim 30 bin üyem var, Erciş'in bin 200 üyesi var. Tatvan'ın 550 üyesi var, seçime Kasım ayında gidiyor. 12 meslek grubundan 19 gruba çıkıyoruz. Birçok firmanın yerinde değişiklik var. Senin acelen ne? Kasım ayı sonuna koy seçimi, herkeste rahat bir şekilde işini halletsin ve seçimini yapsın. Cuma gününe kadar borcunu ödemeyenler oy kullanamıyor. Çok büyük bir panikle, kimseye fırsat verilmeden ve üyeye saygı duyulmadan yapılan seçimi doğru bulmuyorum” dedi.

“SEÇİM ERTELENMELİ”

Seçimlerin kasım ayına ertelenmesi gerektiğini anlatan Zahir Kandaşoğlu, “Seçimin ertelenmesine yönelik bir talebimiz var. Bu anlamda bütün yetkililere sesleniyoruz. Bu bir haktır. Üyelere bu anlamada saygı gösterilmeli ve seçim Kasım sonuna alınmalıdır. Tüccar ve esnafımız ne yazık ki birçok konudan haberdar değil. Bu yüzden de seçimin Kasım sonunda olması daha olumlu olacaktır. Dediğim gibi bu acele bizim odamıza yakışmaz. Bu odanın başında olan arkadaşımız daha öncede odada görev aldığı için bu yasaları çok iyi biliyor. Ama ‘Ben yasayı biliyorum, bu yüzden de yasaya göre seçim yapıyorum' demek güzel bir şey değil. Yasaya uyabilirsin ancak burada önemli olan senin üyendir” ifadelerini kullandı.

“DEMEK Kİ İNSANLAR BU ODADAN RAHATSIZ OLDU”

Van TSO'da fahri başkan olarak Necdet Takva ile birlikte çalışmak istediğini belirten Kandaşoğlu, kimsenin kendisine danışmadığını söyleyerek, “Esnafın sıkıntısı ve şikayeti olduğu için beni çağırdılar. Yoksa esnaf bana ‘işlerimiz çok iyi gidiyor, Van TSO çok iyi bir yoldadır. Size hiç gerek yok' derdi. Bende Allah bilir bunu bekliyordum. Kendisi bu işi iyi yapıyor. İşi o yapsın bende fahri başkanı olayım ve birlikte bu işi yürütelim istiyordum. Demek ki insanlar bu odadan rahatsız oldu ki beni çağırdılar. Yoksa bende 3 ay önceden kulis yapar ve kendi ekibimi daha önceden kurardım. Ticaret ve Sanayi Odası esnafının rahatsızlığını tek tek esnafa ve tüccara sormadım. Esnaf ve tüccar bilinçli insanlardır. Yatırıma yön veren, yatırım yapan, istihdam alanı yaratan insanlardır. Bunların sıkıntıları vardır ki bu insanlar beni istediler. Tam olarak şikayetler nedir, hangi sektörde ne sorunları var ben bunu tespit etmedim” dedi.

“VATSO İHALE MAKAMIDIR”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva'nın ‘Van TSO ihale makamı değildir' açıklamasına çok sert tepki gösteren Kandaşoğlu, “Ancak en büyük şikayet şudur. TSO çıkıp bir açıklama yapıyor. ‘Ben ihaleci değilim' diyor. Bunun arkasında ne var bunu sormak gerekiyor. Bu odanın yüzde 99.9'u ihalecidir. Kimse bunu sordu mu? Üretim yapan, organize mal satan, firmaların tümü ihalecidir ve ihaleye giriyor. İhaleye giren insanların hepsi kötü insanlar mıdır? Böyle bir şey yok. Van TSO ihale olmazsa 1 ay içerisinde odaya kilit vurur. Üye olan herkes emin olun ihale ile iş yapan kişilerdir. Kimse ‘başkan senin böyle bir açıklama var. Bu ne anlama geliyor' demedi. Senin ihaleye giren arkadaşların bir suçu mu var. Bunu neden kullandı onu da bilmiyorum” diye konuştu.

Kandaşoğlu, “O dönemde Necdet Takva genel sekreterdi ve ben bütün yapacağımız işleri kendisine söyler onun onayı alındıktan sonra yapardım. Fakat Necdet Takva VATSO seçimini kazandıktan sonra ilk işi VATSO ismini değiştirerek Van TSO yaptı. Keşke o ismi değiştirmeseydiler” dedi.

“TAKVA BENİM RAKİBİM DEĞİLDİR”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olduğu dönemde büyük çalışmalara imza attığını söyleyen Kandaşoğlu,Bu ilde kim hangi koltuğa geliyorsa artık diyor benim, başka kimse yok diyor. Bu çok yanlış bir tutumdur. Bunu kim yaparsa yapsın yanlış bir şeydir. Biz birbirimize saygı duymak zorundayız ve birbirimizi hazmetmek zorundayız. Maalesef bu memlekette bu yok. Benim VATSO'ya kayıtlı 16 tane firmam var. Ben her ay odaya aidat ödüyorum. Benim Necdet Takva'ya bir düşmanlığım yok ve Necdet Takva benim rakibim değildir. Necdet Takva'yı ben yetiştirdim ve benimle VATSO başkanlığını kazandı” şeklinde konuştu.

“KAZANAMASAM FATURASINI ESNAF ÖDER”

Kandaşoğlu, son olarak 7 ekim Cumartesi günü yapılacak Van TSO seçiminde 19 grubun tamamını da kazanmak istediğini belirterek, kazanamam durumunda faturayı esnafın ödeyeceğini söyleyerek, “Benim başkanlıkla ilgili esnafla bir şartım var. Ben VATSO'ya kayıtlı esnaftan söz aldım ve 19 grubu bana almasalar bunun faturasını bu esnaf verecek. Ben esnafın ısrarı üzerine geldim ve kaybedersem sorumlusu ben değilim. Bana nasıl gel bu ilde Van TSO başkanlığına aday ol dedilerse bana 19 grupta da kazandıracaklar ki rahat rahat çalışayım. Eğer kazanamazsak bunun faturasını onlar ödeyecek” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Bakmadan Geçme