Kandaşoğlu yetki istedi

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Zahir Kandaşoğlu 2011 yılında iki büyük deprem yaşayan Van esnafının devlete 6 milyar 350 milyon TL borcunun bulunduğunu belirterek, göreve gelmeleri halinde bu borcun 50 terkininin gerçekleşmesi için verdikleri sözün arkasında duracaklarını söyledi.

Vansesi Haber Merkezi

Birçok Vanlı iş adamının deprem öncesi vergi ve aylık sigorta primlerini düzenli bir şekilde ödediğini, ancak 6 yıldan beridir ertelenen ve son düzenlemeyle yapılandırılan vergi borcunu ödeyemediğini belirten Kandaşoğlu, Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde kendilerine yetki verilmesi halinde, 8 Nisan'da Van'a gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Van'ın sırtında büyük yük olan verginin en azından 50 terkininin gerçekleşmesi için görüşeceklerini ifade etti.

"Vanlılar devlete 6 milyar 350 milyon TL borçlu"

Sorunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birebir görüşeceğini ve esnafın sorunlarını çözmek için çaba sarf edeceklerini belirten Kandaşoğlu, "Van ilimizde 2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin (23 Ekim - 9 Kasım) ardından ilin tamamında vergi uygulamaları bakımından mücbir sebep hali ilan edildi. Mücbir sebeplerden dolayı 6 yıl boyunca vergilerimizi erteleyen hükümetimize teşekkür ediyoruz. Ancak vergi dairesinde kayıtlı bulunan iş adamlarımızın devlete 6 milyar 350 milyon TL, eski ifadeyle 6 katrilyon 350 trilyon borcu bulunmaktadır. 30 yıldan beri yaşanan olumsuzluklar, olaylar, kentteki iş alanlarını ciddi bir şekilde daraltmaktadır. Firmalarımız ve iş dünyası doğru düzgün iş yapamamaktadır. Bu nedenle son 6 yıldan beri badire üstüne badire atlatan kent, kimi zaman doğrulmak ve ayakta kalmak için mücadele etmektedir. Birçok iş adamlarımızın depremden önceki süreçte vergilerini ve aylık sigorta primlerini düzenli bir şekilde ödediği, ancak deprem sonra ertelenen ve son düzenlemeyle yapılandırılan vergi borcunu ödeyemediği görülmektedir" ifadelerini kullandı.

"Verginin en azından 50 terkininin gerçekleşmesi için çaba göstereceğiz"

Van'da mücbir sebepten ötürü ertelenen ve yapılandırılan vergi borcunun 1. taksitinin ödeme oranlarına bakıldığında yüzde 55'e yakın esnafın borcunu ödeyemediğini söyleyen Kandaşoğlu, "Bu sorunu aza indireceğim inancıyla siz değerli VATSO üyelerinden 7 Nisan'da yapılacak seçimde bizlere bir daha yetki vermenizi istiyorum. Biliyorsunuz, 8 Nisan'da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Van'a teşrif edecekler. Eğer yetkiyi bizlere verirseniz, Van'ın sırtında büyük yük olan verginin en azından 50 terkininin gerçekleşmesi için siz değerli esnafa verdiğimiz sözün arkasında duracağız. Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, bu işte uzman olan yeminli mali müşavirler, STK'lar, meslek örgütleri ve siyasiler ile Sayın Cumhurbaşkanımıza, Vanlı iş adamlarımızın bu borç yükünün altından kalkamayacağını ve bu yükün insanımızı çok zor durumda bırakacağını kesin ve net bir dille anlatıp, sorunun biran önce çözülmesini isteyeceğim" şeklinde konuştu.

"Bu konu Van adına hayati öneme sahip"

Borcunu ödeyemeyen Vanlı esnafların ticari hayatının durma noktasına geldiğini söyleyen Kandaşoğlu, "Birçok iş adamımızın borcunu ödeyemediği için yapılandırmalar sistem üzerinden derhal bozulmakta olup, şirketlerinin kamu kurum, kuruluş ve bankalarda devam eden ve devam etmekte olan iş ve işlemleri tümüyle askıya alınmaktadır. Van adına hayati öneme sahip olan bu konuyu çözmek için siz değerli Vanlı iş adamlarımızdan 7 Nisan'da yapılacak olan VATSO seçiminde gerekli duyarlılığı göstermenizi rica ediyorum. Beyaz pusulayla seçime girecek 19 meslek komitemiz adına hepinize saygılar sunuyorum. 2018 yılının Van için bolluk, bereket ve kazanç içinde geçmesini dilerken, kazasız ve belasız bir seçim olmasını diliyorum" dedi.

Bakmadan Geçme