KANSER HASTALARINA YENİ UMUT

Daha çok soba zehirlenmeleri ve vurgun gibi durumlarda uygulanan hiperbarik tedavi yönteminin etki alanı genişliyor. Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Hiperbarik oksijen tedavi yöntemi, ani görme ve işitme kayıplarının yanı sıra radyoterapi tedavisi almış hastalarda yaraların iyileştirilmesinde de kullanılabiliyor.

Canlıların temel YAPI taşı hücre, hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmek için oksijene ihtiyaç göstermekte ve oksijenin kısmi veya genel eksikliğinde hücre ölümü, organ hasarı vs. gibi sonuçlar meydana gelmektedir. Yine oksijen eksikliği yaraların iyileşmesini geciktirebildiği gibi ilgili uzuv kaybına da yol açabilmektedir. İşte tüm bu nedenlerden dolayı 1937 yılından beri kullanılan hiperbarik oksijen tedavisi, günümüzün modern tedavi yöntemlerinden biri olarak yer almaktadır. Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri içerisinde ilk kurulan hiperbarik tedavi merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyan Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hiperbarik oksijen tedavi ünitesinde bugün, CO-siyanid zehirlenmesi, duman inhalasyonu, gazlı Gangren, yumuşak dokunun nekrotizan infeksiyonları, crush yaralanması, kompartman sendromu, akut travmatik periferik iskemiler, yara iyileşmesinin geciktiği durumlar (diyabetik-nondiyabetik), kronik refrakter osteomyelit, radyoTERAPİYE BAĞLI nekroz sonrası iyileşmeyen yaralar (kemik, barsaklar, yumuşak doku), riskli deri greft ve flepleri, beyin apsesi, anoksik ansefalopati, ani işitme kaybı, SANTRAL RETİNAL ARTER TIKANIKLIĞINA BAĞLI ani görme kaybı, kafa kemikleri sternum ve vertebraların akut osteomyelitleri gibi hastalıklar tedaviye alınmaktadır.

Hiperbarik oksijen tedavisi ile iyileşmeyen yaralar daha hızlı iyileştirilebiliyor

Tek kişilik veya çok kişilik basınç odalarının kullanıldığı hiperbarik oksijen tedavisi için Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Hiperbarik Oksijen Tedavi Ünitesi'nden Uzman Doktor Gamze Sümen, “Hastaya, ‘basınç odası' denilen kapalı ortamda 1 atmosferik basınçtan, daha yüksek basınç altında aralıklı olarak maskeyle veya başlıkla yüzde 100 oksijen solutuyoruz. Tedavinin süresi ise yaklaşık 2 saati buluyor.” açıklamalarına yer veriyor. Yaralarda zaman zaman meydana gelen kritik moleküler oksijen ihtiyacının artması, lokal dolaşım yetersizliği, iskemi, enfeksiyon, dokuda yaranın iyileşmesinin gecikmesine yol açabilmektedir. İşte karmaşık hale gelen yaranın iyileşmesi için gerekli oksijeni arttırılabilmek, hiperbarik oksijen tedavisiyle mümkün olmaktadır.

Kanser hastalarının, yara iyileşmesi sorunlarının tedavisinde de kullanılıyor

Hiperbarik oksijen tedavisi, 1980'li yıllardan beri diyabete bağlı iyileşmeyen yaralarda, medikal ve cerrahi tedavilere ek olarak uygulanan etkin bir tedavi yöntemidir. Uzm. Dr. Gamze Sümen, hiperbarik oksijen tedavisinin radyoterapi uygulanan kanser hastalarında iyileşme güçlüğü olan yaralarda da kullanılabileceğini belirtmektedir. Hiperbarik oksijen tedavi yöntemi, modern tıbbın başarısını temsil etmektedir.

Bakmadan Geçme