Kaygı (Anksiyete) Bozukluğu

Kaygı (anksiyete/endişe), hayatın doğal bir parçasıdır. İnsanlar günlük yaşam içinde aile, sağlık, iş, sınav gibi çeşitli konularda kaygılanabilirler.

Kaygı (anksiyete/endişe), hayatın doğal bir parçasıdır. İnsanlar günlük yaşam içinde aile, sağlık, iş, sınav gibi çeşitli konularda kaygılanabilirler. Aslında hafif düzeyde olan kaygı öğrenmeyi, performansı arttırabilirken günlük sorunlarla, tehlikeli durumlarla baş edebilmeyi de sağlar. Ancak bunun hayatı olumsuz etkileyecek şekilde gelişmesi kaygıyı kurtarıcı olmaktan çıkarıp rahatsızlık/bozukluk durumuna getirebilmektedir.

Kaygı bozuklukları çeşitli şekillerde olabilmektedir. Bu farklı bozuklukların görüldüğü insanlarda kaygı belirtilerinin yoğunluğu ve endişelendikleri durum veya nesne değişkenlik gösterir. Her insanda farklı türleri görülebilir. Kaygı bozukluklarının çeşitlerini kısaca açıklayacak olursak;

* Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın anksiyete bozukluğunda hayatın birçok farklı yönüyle ilgili sürekli, aşırı ve mantıksız bir endişe durumu söz konusudur. Aile, sağlık, gelecek, iş, para gibi konularda ve kontrol edilemeyen durumlar hakkında yoğun kaygı duyabilirler. Her durumda olası en kötü sonucu düşünürler. Bu kişilerde var olan aşırı endişe genel olarak huzursuzluk, gerginlik, yorgunluk, öfke, telaş vb. duyguların yoğun olarak yaşanmasına sebep olur. Aynı zamanda odaklanmada güçlük, uyku sorunları, ellerde titreme, nefes alamama, kalp çarpıntısı, kaslarda gerginlik, baş ağrıları gibi fiziksel sorunlar görülür. Bu bozuklukerkeklere oranla daha çok kadınlarda görülür. "Aşırı evhamlı" diye tanımladığımız kişiler genel olarak yaygın anksiyete bozukluğu yaşarlar. Beyin kimyasallarıyla da alakalı bir bozukluk olduğundan psikoterapi ve ilaç tedavisi birlikte görülebilir.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme