Kedi Beslemek Bakın Hangi Hastalığa Neden Oluyor
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, çocuk yaşta kedi beslemek ileride akıl hastalıklarına neden olabiliyor.
Hastalık Kontrol ve Önlem Merkezi'nin (CDC) yaptığı araştırmaya göre, küçük yaşta kedi besleyen çocuklar şizofreni gibi akıl hastalıklara yakalanma riski taşıyor. Buna en büyük neden olarak da çoğunlukla kedilerin dışkısında bulunan Toksoplazma gondii paraziti gösteriliyor.
İnsana ve sıcak kanlı hayvanlara kolaylıkla yerleşen bu parazitin etkilerine, bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar kolaylıkla maruz kalabiliyor. Parazitin vücuda yerleşmesi yine parazitin neden olduğu Toksoplazma hastalığına yol açabiliyor. Grip belirtileriyle aynı özellikleri taşıyan bu hastalık düşük doğum, körlük, anormal cenin gelişimi riskini artırabiliyor.
CDC'nin yaptığı açıklamaya göre sadece ABD'de 60 milyon insan T.gondi parazitinden etkilenmiş olabilir. Öte yandan kedilerin vücudunda yaşayan bu parazit avlarını daha kolay yakalamalarını da sağlıyor. Parazitin bulaştığı kemirgenler içgüdüsel korkularını kaybediyor ve kediler için kolay bir av haline geliyor.
İnsanlar ise bu bakteriyle hijyenik olmayan ortamlarda, çöp kutusunu değiştirirken ya da iyi temizlenmemiş üzerinde hala toprak parçaları bulunan meyve ve sebzeleri tüketirken tanışabiliyor.
Yapılan üç araştırma da küçük yaşta kedi sahibi olan insanlara, ileri yaşlarda şizofreni ve diğer önemli akıl hastalıkları tanısı konduğunu gösteriyor. T.gondii paraziti ile ilgili yapılan araştırmalar da parazitin neden olduğu enfeksiyonların akıl hastalıklarıyla ilişkili olduğunu gösteriyor.
CDC, kedi besleyen çocukların kedilerini çoğunlukla evde tutmaları ve tuvalet kumlarını kullanılmadığında örtmeleri gerektiği uyarısında bulunuyor. Kedi sahiplerinin çöp kutularını düzenli olarak değiştirmeleri ve kedilerine pişmemiş veya az pişmiş et vermemeleri gerekiyor. Hamilelerin ise kedilerden ve hijyenik olmayan her şeyden kaçınmaları gerektiği verilen uyarılar arasında yer alıyor.