Kemal Derviş AKP-CHP koalisyonuna 'varım' dedi
bugünkü yazısında AKP-CHP koalisyonunun Kemal Derviş tarafından da desteklendiğini yazdı. Paristeyim. Kemal Derviş ile yemek yiyorum. Seçim sonuçlarını ve koalisyon olasılıklarını konuşuyoruz diye yazan Fuat Keyman, Dervişin koalisyon değerlendirmesini şöyle yazdı:
“Ama, şüphesiz ki, en ilginç olan, AK Parti-CHP arasındaki büyük koalisyon olasılığı.
Kemal Derviş ile bu koalisyon olasılığını konuşuyoruz. “Türkiye için en iyi olan, ya da olması gereken, büyük koalisyon” diyor. Ama ekliyor, “Almanya modeli gibi olmalı…İki parti arasında oy oranları ve milletvekili sayıları içinde fark olsa da, güç paylaşımına gitmeliler, yani başkaban yardımcıları ve bakanlıkların paylaşımında belli oranda bir eşitlik olmalı”. “Bunun nedeniyse, CHP, büyük koalisyonda, küçük ortak gibi değiş, eşit ortak gibi hissetmeli ve hareket edebilmeli…”
Gerçekten de, zor da olsa, AK Parti-CHP büyük koalisyonunun, Türkiye'nin önemli sorunlarını çözme ihtimali var.”
KEMAL DERVİŞ 'EVET' DEDİ
Keyman yazısının devamında, AKP-CHP koalisyonunun ekonomik sıkıntılar, kutuplaşma, yeni anayasa, dış politika ve çözüm sürecine olumlu etkisi yapacağını ifade etti. Derviş'in de bu yönde düşündüğünü yazan Keyman, AKP-CHP koalisyonunun Almanya'daki modele benzer olması durumunda Kemal Derviş'in “görev alır mısınız” sorusuna “evet” yanıtını verdiğini yazdı.
Keyman'ın yazısının devamı şöyle:
“AK Parti-CHP büyük koalisyonunun bu olumlu tarafları temelinde Kemal Derviş ile anlaşıyoruz. Bu noktalar benim cümlelerim, ama, Derviş de bu noktaların altını çiziyor.
Derviş, daha önce, “CHP'li, sosyal demokrat bir hükümet olursa göreve gelirim” derken de, kafasında AK Parti-CHP koalisyonu vardı. O zaman bu bir düşünceydi. Şimdiyse, AK Parti-CHP büyük koalisyonu, gerçekleşme ihtimali olan bir olasılık.
Almanya benzeri bir büyük koalisyonda görev alır mısın soruma yanıtıysa net: “Evet”.
Peki, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, AK Parti bunu kabul eder mi?
AK Parti içinde, böyle bir koalisyona sıcak bakanlar var.
Ama, AK Parti-CHP büyük koalisyonu, güçlü parlamento, güçlü partiler, güçlü bakanlıklar demek; buysa, Başkanlık Sisteminin tümüyle sonu, Cumhurbaşkanlığı Makamının icracı nitelikten kapsayıcı ve hakemlik rolüne dönmesi demek.”