KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANMALI

Van'da meydana gelen artçı depremlerin 5 yıldır sürmesinin alışılmış bir durum olmadığına dikkat çeken İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Van'da 6 Nisan 2016 tarihinde süresi bitecek olan kentsel dönüşüme dikkat çekerek ilgilileri uyardı,' Van'da çürüklüğü belli olan evlerin yıkılıp, kentsel dönüşüm çabalarının hızlanması gerekiyor dedi.

2011 yılında 7,2'lik depremle sarsılan Van önceki gün 4,4 ve 4,0 şiddetinde depremlerle uyandı. Saat 04:01'de 4,4 büyüklüğünde depremle sarsılan Van'da, yaklaşık 50 dakika sonra 4,0 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Art arda gerçekleşen depremlerden sonra Van halkı büyük korku yaşadı.

Van'da art arda gerçekleşen depremler, akıllara 2011 yılında Van'da büyük hasara yol açan 7.2 büyüklüğündeki depremi getirdi. Van'da meydana gelen depremlerin sebebi ne? Bu depremler büyük bir depremin habercisi olabilir mi? Bölgedeki yapılar ve binalar büyük bir depreme ne kadar hazır? Bölgede sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları hangi seviyede? İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan merak edilen bu soruların yanıtlarını AjansHaber'e verdi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan bu depremlerin, Van'da 2011 yılında meydana gelen büyük depremin artçıları olduğunu vurgularken, 'Artçı depremlerin 5 yıldır sürmesi alışılmış bir durum değil. 5 yıldır çok büyük bir deprem olmuyor, yıkıcı bir deprem olmuyor ama küçük deprem dediğimiz büyüklükteki depremler bu bölgede olmayı sürdürüyor. Demek ki buradaki yerin kükrekliği sürüyor. Yer eğer kükrekse, yerde boşalmamış bir gerginlik birikimi var demektir. Bu gerginlik birikimi halen bu bölgedeki küçük kırılmalarla kükremesini sürdürüyor. Görüntü odur ki, bu kükremeler belli bir süre daha sürecek.' dedi.

İşte İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın AjansHaber'e Van ile ilgili yaptığı değerlendirme;

'BÜYÜK DEPREMİN ARTÇILARI DEVAM EDİYOR'

Van'da 2011 yılında 2 tane deprem olmuştu. Bu depremlerin büyüklükleri 5,7 ve 7,2'ydi. Bu depremlerin artçılarının 2 yıl süreceğini söylemiştik ama yaklaşık 5 yıldır sürüyor. Bu alışılmış bir olay değildir.

'YERDE BOŞALMAMIŞ BİR GERGİNLİK VAR'

5 yıldır çok büyük bir deprem olmuyor, yıkıcı bir deprem olmuyor ama küçük deprem dediğimiz büyüklükteki depremler bu bölgede olmayı sürdürüyor. Demek ki buradaki yerin kükrekliği sürüyor. Yer eğer kükrekse, yerde boşalmamış bir gerginlik birikimi var demektir. Bu gerginlik birikimi halen bu bölgedeki küçük kırılmalarla kükremesini sürdürüyor. Görüntü odur ki, bu kükremeler belli bir süre daha sürecek. Bu bizde şöyle bir kuşku bırakıyor. Acaba Van Gölü'nün altında süregiden yüzeryuvar yani aşağıdaki magma içinde bir devinim mi var? Bunun ayrıca çalışılması gerekiyor.

'BÜYÜK BİR DEPREMİ TETİKLER DENİLEMEZ'

Beklenmedik bir şekilde bu depremlerin sürmüş olması burada bir dirilik ve gerginlik olduğunu gösterir. Bu depremler, 'büyük bir depremi tetikler' denilemez. Benim kişisel beklentim, bundan sonra orada çok büyük bir deprem olmaz ancak bu işin güvencesi yok.

'SIĞ DEPREMLERİN ETKİSİ HALKTA TEDİRGİNLİK YARATIYOR'

Bunlar yerin yaklaşık 7 ila 10 kilometre derinliği üzerine olan depremler. Biz bu depremlere sığ depremler deriz. Sığ depremler daha etkileyici olur. Halkta psikolojik bir korku yaratıyor, halkta tedirginlik bırakıyor. Depremlerin derinliğinin az olması genellikle etkiyi artırır ama şu anda burada depremin yıkım yaratabilmesi için 6,2'yi geçmesi gerekiyor.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇABALARININ HIZLANMASI GEREKİYOR'

2011 yılında yıkıcı depremler yaşayan Van'daki yapılar açısından kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Ercan, 'Van ilinde Türkiye Cumhuriyeti çok iyi önlemler aldı. TOKİ aracılığıyla depreme dayanıklı konutlar yapıldı. TOKİ evleri çok sağlam yerde ve sağlam yapı olarak oluştu. Halkın bir an önce oralara taşınması gerekiyor. Van'da çürüklüğü belli olan evlerin yıkılıp, kentsel dönüşüm çabalarının hızlanması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti orada elinden geleni iyi niyetle gösteriyor' dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRESİ BİTİYOR!

Van'da 6 Nisan 2015 tarihinde torba yasaya eklenerek yürürlüğe giren, 6 Nisan 2016 tarihinde bir yıllık süresi sona erecek olan yıkılan, ağır ve orta harsalı bina ve arsalarını kapsayan kentsel dönüşüm kanununa eklenen geçici madde bir yıl süreyle yenilenmemesi durumunda Van'da on binlerce depremzede evini yapmayacağı için mağdur olacak. Sorunu haberlerle gündeme taşıyarak yakından takip eden Vansesi, inşaat sektörü ve depremzede vatandaşları yakından ilgilendiren söz konusu yasanın bir yıl daha uzatılması için çabalarına devam ediyor.

Bakmadan Geçme