Kerpiçten evleri özlemek
Rahmetli demirci ustası Sadık Altuntepe ağabey bu dünyadan göçüp giden güzel insanlardan biriydi.
Öksüz kalan kardeşleri yenge elinde üvey evlat olmasın diye evlenmemişti.
Doğayı ve tarihten kalan eski her şeyin sevdalısıydı. Doğayı seven insan şüphesiz ki insanı da severdi.
Sadık ağabeyin küçük kardeşlerinden Necdet Altuntepe benim hem sınıf hem de can arkadaşlarımdandır. Eski Buğday Pazarı olarak adlandırılan Cumhuriyet Caddesinin arka planındaki Pazaryerindeki nalbur dükknına okul çıkışlarında her gittiğimde rahmetli Sadık Ağabeyin engin tecrübesiyle yoğrulmuş anılarını dinlerdik.
Bir Pazar günü Van spor'un maçını izlemek için Sadık ağabeyi de davet ettik. Davetimizi şartlı kabul etti. Önce Van Kalesine gidecek ve oradan da stadyuma geçecektik.
Urartulardan kalan ve hala ayakta duran Van Kalesinin burçlarını bir tarihçi gibi anlatmıştı Sadık Usta. Tıpkı bir çimento gibi yapıştırıcı olan kalenin çamur sıvasının en yalıtkan topraktan elde edildiğini ve kale düzlüğüne yığılan toprağın çamura dönüştürülerek içine saman katıldığını ve bu devasa çamurun günlerce camızlara(mandalara) çiğnetilip, suyla beslendiğini ve sonrada sıvaya dönüştürülerek kale burçlarının yapıldığını anlatmıştı.
İşte Van (Tuşba) Kenti henüz çimento icat edilmeden bu yapı malzemesiyle kurulmuştu. Kerpiç ustalarının sıcak yaz aylarında kestikleri bir büyük bir küçük kalıp kerpiçler güneşin alnında kurutulmuş sonra da tuğla ya da briket kalıp niyetiyle su basmanı temeller üzerinde duvarlara dönüştürülmüştü. Onca büyük depremlere rağmen Van Kalesinin hala ayakta durması, geçmiş zamanlardaki yapı işçiliği ve ustalığının ne kadar ciddi olduğunun bir göstergesi değil midir?
Son depremde bir kğıttan duvar gibi çatılarıyla birlikte çöküp giden beton konutların içindeki hileler ile Van Kalesinin M.Ö 9. yüzyılda Kral Sardur tarafından yapılan ve Van Gölünü kentin orta yerine çöken koca bir deveyi andıran şekliyle seyreden Van Kalesi dünyadaki yapı harikalarından biridir.
Şimdilerde ise deprem sonrası Van Halkı TOKİ tarafından yapılan konutlara soğuk bakıyormuş. Alt yapı eksiklikleri ve hala su sorununu tankerlerle karşılayan yeni yerleşenler:
'Biz kerpiç evlerimizi geri istiyoruz.' Özlemi içindeler.
Geçtiğimiz yıl Van'ı ziyaret ettiğimde TOKİ konutlarını değerli arkadaşım Vahdettin Tuğrul Beyle ziyaret etmiş, konutların Van Gölü manzaralı yerleşkesine ve kullanılan yapı malzemelerine tam not vermiştik. Onca emek ve çabadan sonra bu konutlara yerleşenlerin alt yapı düzenlemelerinin henüz tamamlanmamış olmamasına yönelik üzüntülerinin kerpiç evler özlemi oluşturması düşündürücüdür.
Ama inanıyorum ki bu sorun ivedilikle çözüme kavuşturulacak; Van Gölü seyirli, Süphan Dağı Manzaralı deprem konutları hemşerilerimin içlerine sindirecekleri mutlu yuvalara dönüştürülecektir. vanhaber, van, haber, van haber toki konutları, vangölü, manzara, depremzede, şahin akçap