Ketojenik Diyet Nedir? Faydaları Nelerdir?

Formda kalmak ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri tüketerek uzun vadede vücudumuza zarar veren besinlerden kaçınmak, sağlıklı yaşamanın en temel kurallarından biridir. Bu noktada vücudun sağlığını koruma noktasında en çok tercih edilen yöntemlerin başındaysa diyetler gelmektedir.

Belki de insanlık tarihi kadar eskidir diyetlerin tarihi de. Dolayısıyla burada bütün diyetlerden bahsetmek çok da mümkün değildir. Ancak biz son zamanlarda özellikle hastalıklardan korunmak isteyen ve kronik hastalıklarını belli düzeyde tutmayı amaçlayan kişiler tarafından yoğun şekilde tercih edilen diyet çeşitlerinden biri olan ketojenik diyetten biraz bahsetmek istiyoruz.

Peki, ketojenik diyet nasıl uygulanır ve kanseri yenmede ne ölçüde başarı sağlar? Daha yakından bakalım.

Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyet ilk uygulanmaya başladığı zamanlardan bu yana çoğunlukla hastalıkları önlemek amacıyla uygulandı. Özellikle kanser gibi hastalıklar için beslenme düzeyini farklılaştırarak hastalığa sebebiyet veren hücrelerden kurtulabilme gibi bir amaçla başlanan ketojenik diyet, aynı zamanda epilepsinin de kontrolünde uygulanan en önemli diyettir.

Ketojenik diyet uygulamasında tüketilecek besinler çoğunlukla yağ, protein ve çok düşük miktarda karbonhidrat içeren besinler olmalıdır. Kilo aldırmadan vücudun istenen şeklini koruyabilmesini sağlamak diyetteki ana amaçtır.

Yağ seviyesi yüksek besinleri yoğun bir şekilde tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını yağdan karşılamak için diyette bu şekilde bir diyet listesi kullanılır. Vücuttaki glikoz seviyesi tüketilen besinlerin içeriğinde azalmaya başladıkça ana enerji kaynağı olarak yağdan üretilen keton grupları vücuda enerji veren kaynaklar olmaya başlayacaktır.

Bu gıdaların belli bir düzene bağlı kalarak tüketilmesi ve bunlar dışındaki gıdaların da kesinlikle tüketilmemesi ketojenik diyetin temel uygulama prensibi olarak görülebilir.

Ketojenik diyet listesi içerisinde önerilen besinleri şu şekilde belirtebiliriz:

  • Kırmızı et ve kümes hayvanları
  • Balık
  • Yumurta
  • Peynir
  • Avokado
  • Zeytin ve zeytinyağı
  • Her türlü yeşillik ve nişasta içeren sebzeler
  • Hindistan cevizi yağı

Yukarıda saydığımız gıdalar yüksek yağ içeriği bulunduran gıdalardır. Hatta bazı gıdalar doğrudan gıdanın yağı şeklinde tüketilebilir. Hal böyle olunca ketojenik diyeti tavsiye edenler ve uygulayanlar bu diyet uygulanırken tüketilen gıdaların daha doyurucu gıdalar olduğunu belirtmişlerdir.

Ketojenik diyet esnasında uzak durulması gereken gıdalarıysa şu şekilde belirtebiliriz:

  • Tahıl ve tahıl benzeri gıdalar (pirinç, buğday, arpa, kinoa, yulaf vs.)
  • Kuru bakliyat ve tazesi de olsa fasulye
  • Karbonhidrat ve şeker düzeyi yüksek meyveler (muz, elma, portakal)
  • Rafineri katı ve sıvı yağlar, sebze yağları
  • Şeker
  • Alkol

Bu ürünler ketojenik diyet esnasında diyeti takip eden bir bireyin kaçınması gereken gıda maddeleridir.

Ketojenik diyet ne ölçüde sağlıklı?

Özellikle kanser gibi bir hastalıkla mücadele edenlerin karşısına çıkan bir diyet çeşidi olan ketojenik diyet için kanser özelinde yapılan çalışmalar, kanseri yenme noktasında ketojenik diyetin faydalı olduğuna dair somut net bir veri ortaya koymamıştır.

Bununla birlikte ketojenik diyetin epilepsi rahatsızlıklarının nöbetlerini azalttığına dair birtakım çalışmalar mevcuttur.

Ancak yukarıda da belirttiğimiz şekliyle ketojenik diyette yenmesine müsaade edilen gıdalara bakıldığında özellikle bitkisel kökenli pek çok gıdanın yasaklanması bu diyetin sürdürülebilirliğini azaltmaktadır.

Ketojenik diyeti uzun süre devam ettirmek isteyenlerin beslenme alışkanlıklarını kökten değiştirmesi gibi bir durumla karşı karşıya kalması gerekecektir. Bu durumun da daha önce dediğimiz gibi ne ölçüde sürdürülebilir olacağı kişiye göre değişiklik göstermektedir.

Ancak yine de bu diyette tüketilmesi sakıncalı olan yeşillik ve sebzeleri tüketmiyor olmanın da vücuda getireceği ek yükler söz konusu olabilir. Bu yüzden ketojenik diyeti takip etmek isteyenlerin muhakkak diyete başlamadan önce doktorlarından bir ön bilgi ve uygunluk almaları gerekmektedir.

Bakmadan Geçme