Kıl dönmesinin 5 belirtisi

Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Deniz Özbilici kıl dönmesini sizler için tüm yönleriyle kaleme aldı.

Kıl dönmesi özellikle erkeklerin kâbusu... 15-35 yaş arasında yüzde 95 oranında görülen kıl dönmesini genellikle hastalar çok ciddiye almıyor ve utanıp bir uzmana gitmiyorlar. Ancak hayat kalitesini oldukça düşüren bu durum kronikleşerek ciddi sorunlara yol açabiliyor. Peki, kıl dönmesi nasıl tedavi ediliyor?

Erkeklerde daha çok görülen kıl dönmesi yaşam kalitesini oldukça etkiliyor. Sizler için kıl dönmesi ve cerrahi yöntemlerle tedavisi hakkında önemli bilgileri kaleme aldım.

SAÇ TELLERİNE VE KIYAFETLERDEKİ İPLİKLERE DİKKAT

Vücuttan kopan kılların, tekrar deri altına girerek burada kist oluşturması ve bazı durumlarda bu kistin iltihaplanması kıl dönmesinin nedeni olarak gösterilmektedir. Kopan veya o bölgede çıkan kıllara ek olarak giyilen kıyafetlerden kopan iplik parçaları veya saç telleri de derinin altına girerek kıl dönmesine neden olabilir. Erkeklerin vücutları kadınlara göre daha kıllı olduğundan, erkek hastaların sayısı daha fazla ve vücut ne kadar kıllıysa kıl dönmesi riski o kadar yüksek olmaktadır.

KIL DÖNMESİ NEDEN OLUR?

Kuyruk sokumu kıl dönmesi hastalığı, bu bölgenin cilt ve cilt altı dokularının enfeksiyonu sonucu ortaya çıkar. Bu rahatsızlığın oluşmasında farklı risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi kişisel hijyendir. Ayrıca; obezite, bölgenin tahriş olması, uzun süre oturarak çalışmak, kalçalar arasındaki oyuğun derinliği ve genetik yatkınlık da diğer tetikleyiciler arasındadır. Kıl dönmesi kendini ilk olarak apse veya akıntıyla gösterir. Apseye erken müdahale edilmemesi, ciddi ağrı ve ateşe neden olabilmektedir. Bu belirtilerle bir uzmana başvurulduğunda fiziki muayene ve hasta öyküsü tanı için yeterli olmaktadır. Genellikle herhangi bir görüntüleme yöntemine ihtiyaç duyulmamaktadır.

KIL DÖNMESİNİN BELİRTİLERİ NELER?

Akıntı

İç çamaşırda ıslaklık

Hoş olmayan bir koku

Kuyruk sokumunda ağrı

Kaşıntı

KIL DÖNMESİNİN TEDAVİSİ

Kıl dönmesi tedavisi planlanırken uygulanacak yöntem, hastanın durumuna göre değişmektedir. Akut kıl dönmesinin tedavisinde apse boşaltılır. Lokal anestezi altında yapılabilen işlemde apseyi boşaltmak için genelde en fazla şişlik olan noktadan kesi yapılması gerekir. Bu işlemde, vakaların neredeyse yarısında sorunun tekrarlayabileceği unutulmamalıdır. Kronik ve tekrarlayan kıl dönmesinde ise hastalığın kesin tedavisi sinüs kanalının cerrahi olarak kesilip çıkartılması şeklinde uygulanmaktadır. Bazı olgularda kristal fenol tedavisi veya mikrokistektomi başarıyla uygulanmaktadır. Bu işlem yapılırken normal dokunun mümkün olduğu kadar yerinde bırakılması önem taşır. Uzun süre ihmal edilen kıl dönmesi sorunu, nadiren de olsa yassı hücreli kanser gelişmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle kıl dönmesine işaret eden belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

Bakmadan Geçme