Kısa Hikayeler 2: Karpuz Kabuğu Suya Düştüğü Zaman

Bütün salon bakışlarını ona çevirmişti.Bu son derece bilimsel toplantıda verilecek cevap mıydı bu:

Bütün salon bakışlarını ona çevirmişti.Bu son derece bilimsel toplantıda verilecek cevap mıydı bu:

-Karpuz kabuğu suya düştüğü zaman.

Salondakilerin hayret dolu,biraz da yadırgayan bakışlarını kendisine çeken bu cevabın sorusu, az önce konuşmacı tarafından yöneltilmişti dinleyicilere.

Çocukken ,yaz gelince gözleri denizde karpuz kabuğu arardı.Kabuğu gördü mü tamamdı işte.O zaman evdekilere hem onu denize götürsünler diye mızıldanabilirdi,hem de can arkadaşı yaz tatilini geçirmek üzere komşuları olan ninesine gelebilirdi.Öyle ya büyükleri demez miydi ki,karpuz kabuğu suya düşünce yaz gelmiştir artık diye.Tıpkı takvim yapraklarının diğer belirleyicileri gibi:

-Babamın doğum günü ne zaman nine?

-Ekinler sarardığı zaman yavrum.

Ekinler sarardığı zaman,hasat mevsiminde,ot biçiminde,ayva zamanı,cemre düşünce,akşam ezanından sonra ….

Şarkılarda da yok muydu?

-Akasyalar açarken..

-Sütler kaymak tutarken…

Bu sözlerin nereden geldiğini bilmezdi.Karpuz kabuğu söylentisini bilmediği gibi.Sonraları, yeni yetmeliğin, her şeye kuşkuyla bakma hali ona da erince :"Birileri deniz kenarında piknik yapıyor,çöplerini denize atıyorlar,belli ki yaz gelmiş "diye düşünmeye başladı.Yıllar önce vardığı bu sonuçtan daha iyisini bulmuş değildi henüz.Ya gerçekten doğru cevabı o yaşlarda bulmuş,ya da onda mantık yürütmek namına hiçbir gelişme olmamıştı ! Mantığına ters gelen bir şey vardı yine de:Bu söz insanlara denizi kirletme yetkisini vermemeliydi.

Anlamı ne olursa olsun,karpuz kabuğunu suda görmek ona, tatilde gelecek arkadaşını çağrıştırırdı hep.Yıllar sonra bile, mevsimin ilk karpuzu çıktığında sevgili arkadaşını hatırladı,güzel yazları düşündü.

Yaz aylarında çok ziyaretçi alan,havası güzel ,denize yakın bir yerde yaşıyorlardı.İki arkadaş bulundukları yerleri anlatıp,birbirlerine değişik gelen şeylerden bahsetmeye bayılırlardı.Farklı bir coğrafya ve farklı kültürleri yaşıyorlardı.Birinin anlattıkları diğerine hep ilginç gelebiliyordu.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme