KIYAMET ALAMETLERİ
Fatih Perihan'dan Kıssadan Hisseler...
Kıyamet, İsrafil'in (a.s) sûr denilen ve niteliği Allah katında bilinen bir şeye üflemesiyle kopacaktır. Sûra ikinci defa üflenince de, ruhlar cesetlerine dönerek diriliş meydana gelir. Yüce Allah şöyle buyurur: "Sûra üflenince Allah'ın diledikleri dışında göklerde olanlar ve yerde bulunanlar baygın düşer. Sonra sûra bir daha üflenince hemen ayağa kalkıp bakışır dururlar." (Zümer, 39/68.)
Kıyamet, Kur'an-ı Kerim'de "el-yevmü'l-âhir (son gün)", "yevmü'-'l-ba's (diriliş günü)", "yevmü'l-kıyâme (kıyâmet günü)", "yevmü'd-dîn (ceza ve mükâfat günü)", "yevmü'l-hisâb (hesap günü)", "yevmü't-telâk (kavuşma günü)", "yevmü'l-hasre (hasret ve pişmanlık günü)" gibi isimler verilmiştir.
Sözlükte "alâmet" mânasındaki şeratın çoğulu olan eşrât ile "zaman dilimi, belirlenmiş vakit" anlamına gelen sâat kelimelerinden oluşan eşrâtü's-sâa "kıyamet alâmetleri" demektir. Kur'ân-ı Kerîm'de değişik adlarla anılan kıyametin isimlerinden biri "es-sâa"dır. Kur'an'da eşrâtü's-sâa terkibi yer almamakla birlikte bir âyette eşrâtın "sâat"in yerini tutan zamire muzaf olması yoluyla bu terkip dolaylı biçimde oluşturulmuştur (Muhammed 47/18).
Ansızın gerçekleşecek olan kıyametin kopuş zamanına ait bilgi Allah nezdindedir, dünyadaki davranışlarının karşılığını görmeleri için bunun zamanı insanlardan gizlenmiştir (M. F. Abdülbâk?, el-Mu'cem, "sâ'at" md.). Kur'an'da kıyamet alâmetlerinin nelerden ibaret olduğuna dair bilgi verilmemiş, sadece Ye'cûc ve Me'cûc'ün gelişinden (el-Enbiyâ 21/96), dâbbetü'l-arzın çıkışından (en-Neml 27/82), göğün insanları saracak bir duman (duhân) yayacağından (ed-Duhân 44/11-12) ve ayın yarılacağından (el-Kamer 54/1) bahsedilmiştir.
KIYAMET ALAMETLERİ NASIL GELİŞECEK
Hadis şerhleriyle "fiten" ve "melâhim" türü kitaplarda kıyamet alâmetleri hakkında çeşitli rivayetler Hz. Peygamber'e atfedilir. Bu rivayetlerde ahlâkî bozuluşa, dinî-içtimaî hadiselere ve tabiat olaylarına ilişkin oldukça ayrıntılı bilgilere yer verilir. Nakledilen metinlere göre kıyamet alâmetleri şöyle gelişecektir:
* Kur'an'ın önemi insanlar tarafından unutulacak,
* Namaz kılınmayacak,
* Emanete riayet edilmeyecek,
* Faiz helâl sayılacak,
* Seviyesiz ve şahsiyetsiz kişiler yönetici olacak,
* Ebeveyne isyan edilip beyler hanımların emrine girecek,
* Toplumlar geçmişlerine lânet okuyacak,
* Akşam mümin olarak yatan kişi sabah kâfir olarak kalkacak,
* Yöneticiler insanlara zulmedecek,
* Şerrinden korkulan kimselere itibar edilecek,
* Ticareti dürüst olmayan gruplar ele geçirecek,
* Mescitler süslenmekle birlikte ibadete önem verilmeyecek,
* Erkekler erkeklerle, kadınlar da kadınlarla yetinecek,
* Kadınlar sosyal konum açısından ön plana çıkarılacak ve erkekler kadınlara benzemeye çalışacak, açıklık yayılacak, hayâsızlık çoğalacak,
* Cihad ve irşad faaliyetleri terk edilecek,
* Sadece din dışı ilimler öğrenilecek,
* Kader inkâr edilecek ve yıldız falına inanılacak,
* Liderliğe elverişli kimseler azalacak,
* Ani ölümler çoğalacak,
* Cahiller, aynı zamanda dürüst olmayan zâhid ve sûfîler türeyecek,
* Akrabalık bağları kesilecek,
* Yalancılar tasdik edilip doğru konuşanlara itibar edilmeyecek,
* Kitapların sayısı artacak,
* Yağmurlar ve yıldırımlar çoğalacak, madenler yok olacak.