Kıyamet ne zaman kopacak?

Kıyamet kalkıp doğrulmak, dirilip mezarlardan çıkmak, Allah'ın huzurunda ayakta durmak anlamlarına geldiği gibi yeni dirilişin başlangıcını ifade eden evrenin başkalaşımını da ifade eder. Kıyamet inancı ilk insandan itibaren hep var olmuş sadece semavi dinlerde değil Hinduizm ve Budizm gibi dinlerde de karşılık bulmuştur.

Kıyamet; kalkıp doğrulmak, dirilip mezarlardan çıkmak, Allah'ın huzurunda ayakta durmak anlamlarına geldiği gibi yeni dirilişin başlangıcını ifade eden evrenin başkalaşımını da ifade eder. Kıyamet inancı ilk insandan itibaren hep var olmuş sadece semavi dinlerde değil Hinduizm ve Budizm gibi dinlerde de karşılık bulmuştur.

Hristiyanlıkta, kıyametle beraber dünya hayatının son bulacağı inancı vardır. Hristiyanlar savaşların, kıtlıkların ve depremlerin artmasını kıyametin işareti olarak görmüşlerdir. Hristiyanlık inancına göre, bu işaretlerle birlikte güneş ve ay kararıp, yıldızlar gökten düşecek ve böylece evrenin dengesi bozulacaktır. Dengesi bozulan dünya yanıp kül olurken insanlar mezarlarından çıkıp hesap verecek, durumlarına göre ceza veya mükâfat göreceklerdir. Yahudilikte de hemen hemen aynı inanış söz konusudur.

İslam inancında da kıyametin kopacağı kesin olarak ifade edilir ve kıyamet inancı, iman esaslarından biri olarak kabul edilir. İslam dininin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'de kıyametle ilgili ayetlerin sayısı 400'e yakın olduğu gibi yaklaşık 48 surenin de ana temasını kıyamet konusu teşkil eder.

Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerden anlaşıldığı kadarıyla İsrafil adlı melek tarafından Sura ilk üfleyişle birlikte dünyanın düzeni bozulacak, dağlar parçalanacak, gök yarılıp düzensiz bir şekle bürünecek, güneş ve yıldızlar kararacak, vahşi hayvanlar bir araya getirilecek, denizler kaynatılacaktır… Taha suresindeki ayetlere bakılacak olursa bu büyük değişim sonucunda dağların yok olduğu, iniş-çıkış ve de yokuşların olmadığı yeni bir yeryüzü meydana gelecektir.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme