Konut fiyatlarında artış sürüyor
Emlakçılar her ay aynı konut üzerinden ilan yeniliyorlar. Ortalama fiyatlar 2,5 milyon TL ile 4-5 milyon TL arasında değişiyor. Kiralık konutlarda da son iki ayda artış yaşanırken, fiyatlar ise yukarı yönlü devam ediyor.
Konut piyasasında durgunluk devam ederken, talep ise geçtiğimiz aylara göre yüzde 50 düştü. Emlakçılar, her ay ilan yenilediklerini, ortalama konut fiyatlarının ise 2,5 milyon TL'den başlayıp, 4-5 milyon TL'ye kadar devam ettiğini söyledi.
Konut piyasasındaki durgunluk devam ediyor. Geçtiğimiz aylara göre satılık konutlara talep yüzde 50 düşmüş durumda. Bu nedenle emlakçıların elinde ilanlar artmaya başladı.
“Konuta talep yok denecek kadar az diyebiliriz”
Konut piyasasında durgunluğun devam ettiğini belirten emlakçı Şerafettin Başaran, “Satılık konutlara talep son iki ayda yüzde 50 düştü diyebiliriz. Konuta talep, yok denecek kadar az diyebiliriz.
Daha önce satılık konut bulunmuyordu şimdi artış yaşıyoruz. Bu artış neredeyse yüzde 60'ları bulmuş durumda. Elimizde fazlasıyla konut var. İlanları her ay yeniliyoruz.
Tabi satış gerçekleşmiyor. Sıfır dairelerin fiyatlarında gerileme olmuyor ama ikinci ellerde yüzde 20 gerileme var. Pazarlıklarda ise konut sahibi karşısındaki kişi ciddiyse ve paraya ihtiyacı var ise fiyatı yüzde 20 geriye çekiyor.
Ortalama konut fiyatları ise 2,5 milyon TL'den başlayıp, 4-5 milyon TL'ye kadar devam ediyor. Kiralık dairelerde de artış var. Bunun nedeni ise İstanbul'da yaşamın zorlaşmasından kaynaklı diyebiliriz.
Geçtiğimiz aylara göre elimizde bu bölgede 40 tane kiralık daire varsa şu anda yüz 20 tane var diyebiliriz. Tabi ki fiyatlarda yükseldi” şeklinde konuştu.
Öte yandan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük metropol şehirlerde son yıllarda hem yurt içi hem yurt dışı yoğun talep nedeniyle 'obez' büyümeyle karşı karşıya kalındığını anlattı
Kontrolsüz obez büyümenin kentlerde altyapı, trafik, çevre gibi birçok sorunu da beraberinde getirdiğini belirten Hançer, metropol kentlerde konut arzı sıkıntısı yaşandığına dikkati çekti. Konut arzı sıkıntısı nedeniyle büyük metrekareli 4+1 ya da 3+1 ev modellerinin konut talebini karşılayamadığını belirten Hançer, Japonya'da uygulanan, daha fazla konut inşa edilebilen 1+1 tipi ev modellerine dönüşebileceğini vurguladı.
Okan Hançer, metropol şehirlerde yoğun talep nedeniyle altyapının yanı sıra, barınma sorunlarıyla çok sık karşılaştıklarını anlattı. Hançer, “Barınma sorunu bazı inşaat maliyetlerindeki artış, konut üretimindeki arz- talep dengesi ve arsa maliyetlerindeki artışla birlikte vatandaşın konuta erişiminde finansal anlamda ciddi sıkıntılar ortaya çıkardı. Barınma krizi dediğimiz konuta erişim anlamında ciddi problemler görmekteyiz" dedi.
KÜÇÜK EVLER ÜRETİLİYOR
Finansal anlamda konuta erişim problemleri ortaya çıktıkça konut üreticilerinin daha küçük daireler yaptığını belirten Okan Hançer, “Metropol şehirlerde daha küçük daireler üretildiğini görmekteyiz. Bu da konutta dönüşüme sebep olmaktadır.
Bu illere baktığımızdaysa eskiye oranla daha çok 3+1 ya da 4+1, 150 veya 160 metrekare dairelerin çok fazla üretilmediğini görüyoruz. Japon tipi 1+1 evlerin üretildiğini, tercih edildiğini görüyoruz" diye konuştu.
'3+1, 4+1 EVLERE ULAŞMAK HAYAL OLDU'
Okan Hançer, “Eskiden 3+1, 4+1 gördüğümüz evlere ulaşmak hayal oldu. Önümüzdeki günlerde daire metrekareleri ve tercihler daha da küçülecek. Bununla ilgili tedbirler alınmazsa konuta erişim de hayal olacak.
Bununla birlikte artık 1+1 evler, hatta odaların, kanepelerin kiralanması ya da satılması şeklinde modeller önümüzdeki yıllarda ortaya çıkabilir. Şimdiden öngörü olarak söyleyebiliriz. Bu durumları yaşamamak için özellikle konut finansmanında ve konuta erişimde radikal tedbirler alınması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Öte yandan konut satın almak isteyenler ise yüksek faizler ve konut fiyatlarındaki artış nedeni ile bekleme sürecine girdi. Konuta talep düşünce ikinci el ev fiyatları inmeye başladı. Ancak sıfır konutlarda henüz fiyatlarda düşüş görülmedi.
Sabah'ta yer alan habere göre; emlakçılar, satışların olmadığını, bu nedenle de fiyatların önümüzdeki dönemde daha da hissedilir şekilde düşebileceğini belirtiyor. Emlakçılar, "Artık yatırım amaçlı ev satın alma dönemi bitti" diyor.
SATIŞ DA TALEP DE YOK
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, fiyatların düşeceğini belirterek, "Deprem konut piyasasında şok etkisi yarattı. Ancak fiyatlar artmadı.
Eski yapılarda fiyatlar oldukça düştü. Yeni binalarda fiyatlar henüz düşmedi ama satış yok, talep yok. Birkaç aydır konut satın alma taleplerinde ciddi düşüş var.Eğer bu talep azlığı devam ederse yeni binalarda da satılık evlerin fiyatları düşecek" dedi.
Talebin azalmasının bir süre sonra fiyatlara daha fazla yansıyacağını anlatan Aşa, "Şu anda zaten konutla ilgili büyük beklentiler bitti.Artık yatırım aracı olarak görülmemeye başlandı, o piyasa yok artık. Müteahhit maliyet hesabı yapamadığı için yeni inşaat yapmıyor.
Ellerinde kalan yeni daireleri düşük fiyattan satarlarsa yeni inşaatları için sermaye bulamama endişesi taşıyorlar" diye konuştu.İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (ISTEB) Koop Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, "Faizlerin artmasıyla konut fiyatlarında düşüşler başladı" dedi.
Özcan, vatandaşların konutu yatırım aracı olarak gördüklerini fakat şu anda altın, dolar, euro gibi alternatif yatırım araçlarına bakıldığı zaman konutun değerinin düştüğünü söyledi.
Özcan, "Şu an düşüşler yer yer başladı, devam edeceğini düşünüyorum. Örneğin bir ev sahibi evini 15 milyon TL'ye satmak istiyordu ama bu fiyatı veren çıkmadı.
Aylarca bekledi. Yine çıkmadı. Mecburen o da fiyatını düşürmek zorunda kaldı. Asıl soru da şu: 'O ev gerçekten 15 milyon TL ediyor muydu?' Böyle o kadar çok örnek var ki…
Ev sahipleri belirledikleri fiyatlara satış yapamadıkları sürece konut fiyatlarındaki düşüş devam edecektir" ifadelerini kullandı.
Yatırım amacıyla konut almayı düşünenlere kesinlikle almalarını önermediğini belirten Ulvi Özcan, "Zaten konut yatırım için olmamalı, konut sadece insanların barınma ihtiyacını karşılamalı" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de konut satışları mayısta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.7 düşerek 113 bin 276 olmuştu
Yıllık bazda konut satışlarında 4 ay üst üste gerileme yaşanmıştı. İpotekli konut satışları da mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.3 azalış göstererek 27 bin 476 olmuştu.
Ocak-mayıs döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16.7 azalışla 108 bin 67 oldu.