KONUTTA FIRSATÇILIK

Bazı mülk sahipleri fırsat bu fırsat düşüncesiyle konut ve arsa fiyatlarını geçtiğimiz aylara göre yüzde 30 ile yüzde 100 oranında arttırma yolluna gittiler.

Van'da daha önce 1 liraya satılan, ekmek koronavirüs salgının başladığı mart ayında 1.25 TL'ye satılmaya başlayınca hep birlikte fırıncılara tepki gösterdik. Daha önce verilmiş ekmek zammı fiyat ayarlamasının pandemi döneminde yapılmasının etik olmadığını, esnaf ahlakıyla bağdaşmadığını belirterek fırsatçılık yapıldığını söyledik. Toplumsal tepki çığ gibi büyüdü. Eleştiri içeren haber ve yazılarımızdan rahatsız olan bazı fırıncı dostlarımız gönül koydular. Ama bir süre sonra fiyat ayarlama zamanlamasının yanlış olduğunu onlarda kabul ettiler.

Güç durumlarda, davranışlarını ahlak kuralları veya düzenli bir düşünceden çok, çıkarlarına uyacak biçimde ayarlamayı amaçlayan oportünizm (fırsatçılık) bitmiyor. Biri biterken diğeri başlıyor.

Şimdi konut sektöründe fırsatçılık yaşanıyor.

Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet tarihinin en düşük konut kredi faizini vatandaşlara sunmaya başladı. İlk 12 ay ertelemeli ve 15 yıl vadeli, evin sıfır ya da ikinci el olmasına göre 0.64 ve 0.74 faiz oranlarıyla kredi veriliyor.

Rekor seviyede gerçekleşen faiz indirimi sonrası konut satışlarına özellikle evi olmayan vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. Vatandaşlar kredi işlemleri için bankaların yolunu tutarken koronavirüs sürecinde büyük durgunluk yaşayan emlak piyasası da yeniden hareketlenmeye başladı.

Piyasanın hareketlenmesi ve vatandaşların konutlara yönelmesiyle birlikte emlak piyasasında beklenmedik anormal fiyat artışları oldu.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme