KONYA'DAN VAN'A TARIM DESTEĞİ
Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya'da yapılan tarımsal çalışmalardaki başarının, Van ve bölge illerinde de sağlanabilmesi öncelikli hedefleri olduğunu söyledi.
Konya İl Özel İdaresi'nden gelen teknik ekip, 5 gün boyunca Van, Bitlis, Muş ve Hakkari ilinden gelen Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik personellerine yönelik “Basınçlı Sulama Sistemleri Proje Hazırlama Eğitimleri” verecek. Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) toplantı salonunda gerçekleştirilen “Basınçlı Sulama Sistemleri Proje Hazırlama Eğitimleri”nin açılış törenine katıldı. Program, Konya İl Özel İdaresi tarafından Konya'da ki yapılan Kapalı Devre Sulama sistemleri hakkında hazırlanan sunumun gösterimi ile başladı.
Daha sonra bir konuşma yapan Vali Doğan, Konya'da vali olarak görev yaptığı süre içerisinde, Konya'daki tarımsal çalışmalara değindi. Vali Doğan; 'Konya'da yapılan tarımsal çalışmalardaki başarının, Van ve bölge illerde de sağlanabilmesi bizim öncelikli hedefimizdir. Burada verilecek eğitimi, hem kendiniz için, hem yaşadığınız bölge için iyi öğrenmelisiniz ve bu alanda etkin projeler hazırlamanızı tavsiye ediyorum. Çalışmalarınızda her köy muhtarı, her kaymakam, her tarım ilçe müdürü ile yani sistem içerisindeki tarımla uğraşan herkes ile koordineli bir şekilde çalışmalıyız. Bütün su kaynaklarımızda inceleme yapacağız. Buradaki bütün su kaynaklarını o su kaynaklarını kullanmadaki faaliyetleri öğrenip o konularda proje hazırlayacak iradeyi taşımamız lazım. Tarım müdürlükleri geçmişe göre daha fazla fonksiyonları içerisinde barındırması lazım. Bu işi gönüllü olarak yapmamız gerekiyor' dedi.
“İNSANLARIMIZA HAZIR BALIK VERMEKTEN ZİYADE, BALIK TUTMASINI ÖĞRETECEĞİZ”
Bu çalışmalardaki temel amacının insanlara balık vermekten ziyade balık tutmayı öğretmenin gerekliliğine değinen Vali Doğan; '2012 yılında Van'da Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından, 315 bin aileye 205 trilyon lira nakdi yardım yapıldı. 2013 yılında da aşağı yukarı aynı yardımlar yapılmış. Bu paralar dağıtıldı, belli bir süre sonra bu paralar bitti. Bunun sürdürülebilir bir zamanı yok. Her insanın ekonomiye katılma hakkı var. İnsanların bu haklarını elde edebilmelerinde devletin sorumluluğu var. Bizler insanlara balık vermekten ziyade, balık tutmayı öğretmeliyiz. Mühendis ve teknik personel arkadaşlarımızın bu konuları kapsamlı bir şekilde öğrenerek sorumluluklarının bilincinde olunması gerekiyor' şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmanın ardından 5 gün sürecek olan basınçlı sulama sistemleri proje hazırlama eğitimleri başladı,
Toplantıya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya İl Özel İdaresi Etüd Proje Müdürü Hasan Hakyemez, Konya'dan gelen teknik ekip, Van Tarım İl Müdür Vekili Ahmet Tan, Hakkari, Bitlis Muş ve Van Tarım İl Müdürlüğü teknik elemanları katıldı.