Korona sonrası dünya nasıl olacak? -3

İnsanlık tarihi boyunca doğal afetler ve salgın hastalıklar hep olagelmiştir bu da sosyal ve toplumsal kırılmalara neden olmuştur. Ancak insanlık tarihine baktığımızda hiçbiri bu son salgın kadar küresel, hızlı ve yaygın bir etkiyi sahip olmamıştır.

İnsanlık tarihi boyunca doğal afetler ve salgın hastalıklar hep olagelmiştir; bu da sosyal ve toplumsal kırılmalara neden olmuştur. Ancak insanlık tarihine baktığımızda hiçbiri bu son salgın kadar küresel, hızlı ve yaygın bir etkiyi sahip olmamıştır.

Bu salgının birçok bakımdan şu ya da bu şekilde bir milat olduğu söylenebilir. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağının hemen hepimiz farkındayız.

İşin ilginç bir tarafı da şu:


Her biri ayrı güç, olanak ve yönetimlere sahip olan dünya devletlerinin hemen hepsi bu pandemi karşısında aynı reflekslerle hareket ettiler. Bunun gelecekte yaratacağı “aynilik” ve “tek tiplik” açısından önemini bir kenara not edip analizimize devam edelim.

Bu salgın ayrıca bize şunları gösterdi:

1) Küreselleşme, ulus üstü kurumlar denilen koca koca teşkilatların bir virüs karşısında hiç bir şey yapmadıklarını ya da yapamadıklarını gösterdi.

2) Doğayı yok etmekte, insanları katletmede mahir olan militarist güçlerin, onca silahın, ordunun bir virüs karşısında onları yaratanları bile koruyamadığı ortaya çıktı..gerçek yüzleri görüldü.

3) Çok güvenilen ulus devletlerin de bir işe yaramadığı, vatandaşlarını koruyamadığı ortaya çıktı.

4) Dinlerin, mezheplerin, tarikatların da çare olamadığı bir kez daha görüldü.

5) Onca kaynağın tanka, topa, nükleer silahlara yatırmak yerine doğa ve insan sağlığı için harcamanın gerekliliği ve önemi bir kez daha kendini hatırlattı.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme