Köy Kent Yaşamı...

Bu terim Van'ın 1918 - 1980 dönemi için en uygun kelimedir. Bir yandan şehir yaşantısı öbür yandan köy yaşantısı iç içeydi.

Bu terim Van'ın 1918 - 1980 dönemi için en uygun kelimedir. Bir yandan şehir yaşantısı öbür yandan köy yaşantısı iç içeydi.

1960 ve 1980 yıllarını hafızamda canlandırdığım zaman, Cumhuriyet Caddesi ve çevresi kent yaşamı, Merkezden uzak kesimler de köy yaşantısını yaşama şansını bulanlardanım.

Şehir Merkezinde Sinemalar, Mağazalar, Kuyumcular, Terziler, Berberler, Fırınlar, Bankalar, Devlet Daireleri, Kahvehaneler, Halkevi, Müze, PTT, Spor Kulüpleri, Oteller, Okullar, Pastaneler, Sebze Pazarı içinde Kasaplar, Memurlar Kulübü altında bilardo salonu ve Meslek Lisesinin karşısında toprak Futbol sahası ( Saha Dört duvarla çevrili, kenarlarında ayakta seyirci, trübün hak getire ki zaten trübün için yer yoktu. Daha sonra İpek yolu kenarına Stad yapıldı ) ve Şehir Hamamları vardı.

Yani, tüm ihtiyaçlarımızı karşılayan ÇARŞI diye nitelendirdiğimiz Cumhuriyet Caddesi boydan boya ve üst sokağı ve aşağı ara sokaklar. Hapsi hepsi ortalama 4 veya 5 dönümlük bir alan içindeydi.

Ben hep şöyle düşünürdüm. Van'ın orta yeri Dört yol ağzı olan, Maraş Caddesinin Cumhuriyet Caddesiyle buluştuğu yer bana göre Van'ın Ortasıydı.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme