Kredi çekmek isteyenler dikkat! Faizler...

Merkez Bankası'nın iki yıl aradan sonra gerçekleştirdiği ilk faiz artışı, kamu bankalarının konut ve tüketici kredisi faizlerinin de yükselmesine neden oldu.

Merkez Bankası'nın faiz kararı, kamu bankalarının konut ve tüketici kredisi faizine de yansıdı. Özel bankalar ise regülasyonların gevşetilmesiyle birlikte kredi musluklarını yeniden açmaya başladı.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, kamu bankalarında 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde faiz oranı yüzde 1,39'dan yüzde 1,99'a yükseldi. 2 milyon TL ve üzeri konut kredileri için ise faiz oranı bazı kamu bankalarında aylık yüzde 2,4'e kadar çıktı.

Kamu bankalarının ihtiyaç kredisi faiz oranları da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından yüzde 1,89'dan yüzde 2,64'e kadar yükseldi.

Bir bankacılık kaynağı, faiz artışının ardından kamu bankalarının bireysel kredilerde oranları yükselttiğini belirterek, 'sınırlı kullandırım devam ediyor' dedi.

TCMB 22 Haziran'da politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltirken, faiz artışını 'ilk adım' olarak değerlendiren banka, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkılaşma sürecini sürdüreceğini belirtmişti.

TCMB ayrıca makro çerçevede de kademeli olarak sadeleşme adımları atmaya başlamıştı.

TCMB, bankaların TL payına göre uygulayacağı karşılıkları düzenleme öncesindeki yüzde 3-17 bandından yüzde 3 - yüzde 12 bandına indirerek ilk sadeleşme adımını atmıştı. Bu adım, TL mevduat yarışını azaltmıştı.

Öte yandan özel bankalar da TCMB'nin son iki yılda aldığı önlemler ve bankalara getirilen zorunlu menkul kıymet tutma yükümlülüğünü de içeren ekstra yükümlülükler nedeniyle durma noktasına gelen 70 bin TL ve üstü bireysel kredileri tekrar kullanıma açtılar. Bazı bankalarda 70 bin TL üzeri ihtiyaç kredileri aylık yüzde 5 faiz oranı ile verilmeye başlanırken, konut kredisi faiz oranı ise aylık yüzde 3'ün üzerine çıktı.

Bakmadan Geçme