Kurtuluş bayramı tarih oldu!


Dün İki Nisan Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümüydü. Kurtuluş kutlamalarında tarihi bir gün yaşandı. Cumhuriyet caddesinde heyecandan çok şaşkınlık vardı.
İnsanlar değişime tanık oldu. Kimi Vanlılar içinde dün hüzünlü bir gündü.
Kurtuluş bayramı kutlamaları yerel olması nedeniyle 1990'lı yıllara kadar belediyenin sorumluluğunda organize edilirdi. Ancak siyasi nedenlerle 1990 yılından sonra kutlamalar valilik sorumluluğunda yapılmaya başlandı. O yılarda bazı Van Belediye Başkanları törenlere katılmadı. Kimi törenlerde ise belediye başkanının konuşmasına yer verilmedi. Belediye valilik arasında bu nedenle de geçmişte tatsız tartışmalar oldu.
Ama dün çok daha farklı bir kurtuluş günü fotoğrafı vardı.
Daha önce yazdığım gibi dün kurtuluş törenleri resmen noktalandı.
İlginç bir gündü.
Zeve şehitliği ziyareti yıllar önce valilik tören programından çıkarılmıştı zaten.
Önceki yıllarda olduğu gibi dün cumhuriyet caddesi kurtuluş törenleri için hazırlanmadı. Protokol platformu ve konuşma kürsüsü kurulmadı. Okullarda öğrenciler ve öğretmenler bayram için seçilmedi. Halk bayram kutlamalarını izlemek üzere yollara dizilmedi, binaların pencerelerinden sarkmadı. İşyerlerinde bayrak asan astı, asmayan asmadı. Askeri tören birlikleri, öğrenciler, gaziler, sporcular, dernekler, meslek odaları geçit için sabahtan yerlerini almadı. Valilik, belediye ve garnizon dışında Atatürk anıtına çelenk bırakılmadı. Temsili Vali Haydar Bey ve milis kuvvetleri Van'ı düşman işgalinden kurtarmadı ve veciz konuşmasını yapmadı. Öğrenciler, öğretmenler şiir okumadı. Konuşmalar olmadı. Resmi özel kurum kuruluşlar araçlarıyla geleneksel gövde gösterisi yapmadı. Vali, Belediye Başkanı, Garnizon Komutanı halkın bayramını açık cip üzerinde kutlamadı. Kurum ve kuruluşlar bayram mesajı yayınlamadı.
Dün yürüyüş kortejinin valilik önünden Kazım Karabekir Caddesi kavşağına gidilip dönülmesine izleyenler bir anlam veremedi.
Davul zurna çaldı, gençler oynadı.
Bir yaşlı amaca yanındaki gence,' Eskiden bayramlarda halk sokakları doldururdu. Bayramı izlemek için yer bulmak zordu. Damlara, binalara çıkardık. Köylerden atlar ile gelenler olurdu. Şimdi heyecan da, duyguda bitti ' ifadeleriyle hislerini aktarıyordu.
Törenlerini izlemek üzere valilik önüne toplanan bazı Vanlılar ise ne olduğunu bir türlü anlayamadı, anlamayınca aralarında farklı yorumlar yaptılar
O yorumlardan bazıları:
- AB müktesebatı çerçevesinde kurtuluş törenleri kaldırıldı.
- Sivil açılımın, demokratikleşmenin sonucudur.
- Ermenistan'a yönelik politika değişikliğinin yerel yansımasıdır.
- Kurtuluş törenleri ruhsuz, heyecansız, anlamsız geçti.
- Şükürler olsun, düşmanımız kalmadı demektir.
- Kurtulduğumuza göre kurtuluş bayramına gerek yok.
- Kurtuluş kutlamaları gelecekte kültür ve sanat içerikli festivale dönüşecek
- Toplumsal heyecan ve duygu kayboldu.
- İyi oldu, çocuklar ayakta eziyet çekiyordu.

İki Nisan Kurtuluş Bayramı tarih oldu. Bizde tarihe kayıt düştük.
Yerine ne gelecek, bekleyip göreceğiz.
YYÜ Konferans Ve Sergi Salonu İhtiyacı
Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümü kutlamaları kapsamında Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından bir dizi kültürel etkinlik yapıldı. Etkinliklere çok önemli isimler katıldı.
Ancak 'Van'ın Kurtuluşu' konulu panel ve 'Osmanlı Belgelerinde Van' konulu sergiden oluşan etkinliklere ilgi duyan Van halkı yeterince katılamadı! Yazık oldu.
Rektör Peyami Battal'ın üniversite tarafından şehir merkezinde sergi ve konferans salonu yapımı ihtiyacını dün bir kez daha yakından gördüğüne inanıyorum.
Bu nedenle depremde, ağır hasar görerek yıkılan eski araştırma hastanesi arsasının bir bölümünde sergi ve konferans salonları yapımına öncelik verilmesi üniversite-şehir bütünleşmesi açısından da gerekli olduğunu düşünüyorum. vanhaber, van, haber, van haber iki nisan, kurtuluş bayramı, yyü konferans ve sergi, ikram kali

Bakmadan Geçme